Ένα ακόμη «παράθυρο» κλείνει για τους ανεμβολίαστους μετά τη νέα εξέλιξη για το πιστοποιητικό νόσησης και συγκεκριμένα για εκείνους που νόσησαν για δεύτερη φορά από κορονοϊό. (Πηγή: dikaiologitika.gr)
Όσοι επαναμολύνθηκαν με Covid-19 και δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν θα είναι πλέον σε θέση να λάβουν πιστοποιητικό νόσησης για δεύτερη φορά. Μόνο όσοι είναι διπλά εμβολιασμένοι και νόσησαν για δεύτερη φορά θα μπορούν να έχουν το πιστοποιητικό.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου απαντώντας σε ερώτηση του Dnews, κατά τη διάρκεια της σημερινής (17/2) ενημέρωσης ήταν ξεκάθαρη: «Κατανοούμε αυτό που έχει δημιουργηθεί τώρα με κάποιους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ήδη ολοκληρώσει τον βασικό τους εμβολιασμό, είτε με το Johnson & Johnson είτε με τις δύο δόσεις και τη στιγμή που πάει να εκπνεύσει το πιστοποιητικό και να κάνουν το booster τους, είχαν μια νόσηση. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
»Και εφόσον είχε προϋπάρξει και η προηγούμενη νόσηση είναι η δεύτερη λοίμωξη. Σε αυτή την ειδική ομάδα ασθενών είναι κάτι καθαρά διοικητικό και θα χορηγηθεί σε αυτούς τους ανθρώπους πιστοποιητικό επαναμόλυνσης».
Να σημειωθεί ότι όποιος έχει κάνει αναμνηστική δόση και μετά νόσησε για 2η φορά δεν έχει ανάγκη από νέο πιστοποιητικό νόσησης διότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά από ενισχυτική δόση δεν έχει ημερομηνία λήξης, όπως εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Σύμφωνα με το news4health, με αυτό που είπε η κ. Παπαευαγγέλου, σημαίνει ότι όσοι είναι ανεμβολίαστοι και νοσήσουν ξανά δεν μπορούν να βγάλουν για 2η φορά πιστοποιητικό νόσησης.
Πού χρησιμεύει η επανέκδοση πιστοποιητικού νόσησης
Σύμφωνα με το νόμο, οι πολίτες 18 ετών και άνω θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική τους δόση στους 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους για τα εμβόλια 2 δόσεων και στους 3 μήνες για το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J. Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και δε θα έχουν πρόσβαση σε αρκετές δραστηριότητες.Επομένως, το πιστοποιητικό νόσησης μπορεί να αξιοποιηθεί για όσους νόσησαν πριν την 3η δόση και κινδύνευαν να θεωρηθούν ανεμβολίαστοι μετά την παρέλευση του 7μηνου, όπου γίνεται υποχρεωτική η αναμνηστική δόση.
Για παράδειγμα αν νοσήσουν 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους, τότε μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης και να μην θεωρηθούν ανεμβολίαστοι για ακόμη 3 μήνες. Συνεπώς, μετά τη συμπλήρωση του 9μηνου θα χρειαστεί να κάνουν την αναμνηστική δόση για να μην θεωρηθούν ανεμβολίαστοι. Δείτε επίσης: Ξεκινούν αιτήσεις 25.000 θέσεις ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ. Έκτακτο ΕΠΙΔΟΜΑ, δικαιούχοι. Θέσεις σε Παπαστράτο, Coca-Cola, ΙΚΕΑ. Θέσεις για ανειδίκευτους