«Το νέο “Εξοικονομώ κατ΄ οίκον”, που εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο, αυξάνει το ποσοστό επιχορήγησης για τη χαμηλή και μεσαία εισοδηματική τάξη, με τη δημιουργία έξι εισοδηματικών κατηγοριών, που συνδέονται με τα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των ωφελουμένων», δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

 

Όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, «δίνουμε τη δυνατότητα συμμετοχής με ίδια κεφάλαια, με την κατάργηση της προϋπόθεσης τραπεζικού δανεισμού, για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και απλοποιούμε τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα, με τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης».

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Όπως κάνει γνωστό ο Γ. Σταθάκης, στο ΑΠΕ, «ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας συμμετοχής, αναμένεται να ανέλθει συνολικά στα 500 εκ. ευρώ».

Όσον αφορά τη μη εξασφάλιση πόρων για τις ήδη ενταγμένες αιτήσεις του προηγούμενου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», ο υπουργός, στη δήλωσή του, ξεκαθαρίζει ότι «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 75 εκατ. ευρώ για 8.518 από τις εκκρεμείς αιτήσεις. Τώρα, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, εξασφαλίζουμε επιπλέον 58 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψουν περίπου άλλες 7.000 εκκρεμείς αιτήσεις. Με συντονισμένες προσπάθειες καλύπτουμε σχεδόν το 50% των περίπου 35.000 δικαιούχων, οι οποίοι δε στάθηκε δυνατόν να ενταχθούν στο προηγούμενο πρόγραμμα, λόγω εξάντλησης των σχετικών κονδυλίων ήδη από το 2014».

Καταλήγοντας ο υπουργός ΠΕΝ, υπογραμμίζει ότι «η ενεργειακή εξοικονόμηση στον κτιριακό τομέα είναι πολύ περιορισμένη στην Ελλάδα, και αυτό κατά την άποψη μας οφείλεται στο ότι δεν έγιναν σοβαρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια. Και επισημαίνει ότι «η εξοικονόμηση ενέργειας είναι το νέο μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο θέλουμε να ανοίξουμε και για αυτό την ενσωματώνουμε στον ενεργειακό μας σχεδιασμό ως “καύσιμο”, ισοδύναμο με τις ΑΠΕ».

Οι προϋποθέσεις ένταξης στο «Εξοικονομώ ΙΙ»

Επιλέξιμη κατοικία είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία ως σύνολο κτηρίου και το μεμονωμένο διαμέρισμα που ικανοποιεί τα ακόλουθα κριτήρια:

-Χρησιμοποιείται ως κατοικία, φέρει οικοδομική άδεια, έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της «Δ» και δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Ειδικές Προϋποθέσεις για Πολυκατοικίες

Για να χαρακτηρισθεί μια πολυκατοικία, ως σύνολο κτηρίου, επιλέξιμη κατοικία θα πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα:

Τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και λοιπές χρήσεις) να χρησιμοποιείται ως κατοικία. Δεν χαρακτηρίζονται όμως ως επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτηρίου).

Μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση από εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων με στοιχεία σχετικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του κτηρίου, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθένα από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.

Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο μέρος του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.

Στην περίπτωση αίτησης πολυκατοικίας ως σύνολο κτηρίου, ισχύουν επιπλέον τα εξής:

-εφόσον πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια της κατηγορίας 1,2 ή 3 τουλάχιστον από το 50% των ιδιοκτησιών, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που βάσει των εισοδημάτων τους εμπίπτουν στην κατηγορία 4 εντάσσονται στην κατηγορία 3, και οι ιδιοκτήτες με εισοδήματα υψηλότερα αυτών της κατηγορίας 4, εντάσσονται στην κατηγορία 4. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κάθε ιδιοκτήτης εντάσσεται στην κατηγορία που αντιστοιχεί στο εισόδημά του.

-Οι ιδιοκτήτες που δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα συμμετέχουν στην υλοποίηση των δηλωθέντων παρεμβάσεων με ίδια κεφάλαια.

Τελικοί αποδέκτες / Τελικοί Ωφελούμενοι – Ποσοστά ενίσχυσης
Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που:

α. έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία.

β. πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια των κατηγοριών του παρακάτω πίνακα.


(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ