Αντίστροφη μέτρηση για την επιτάχυνση της ριζικής αναδιάταξης του χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων, προγραμμάτων και υπηρεσιών θα αρχίσει να “μετρά” αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο.
Και αυτό γιατί το συμπληρωματικό Μνημόνιο το οποίο πέρασε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο δίνει τεράστιο βάρος στον τομέα αυτό προκειμένου να κλείσει η 3η αξιολόγηση το ερχόμενο Φθινόπωρο.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Συγκεκριμένα το Μνημόνιο προβλέπει μεταρρυθμίσεις σε πέντε επιδόματα (αναπηρικά, οικογενειακά, εκπαιδευτικά, στεγαστικά, μεταφορικά) μέχρι τέλος του 2017 με το ΔΝΤ να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην περικοπή των δαπανών για λογαριασμό αναπηρικών επιδομάτων κατά 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.
Η κυβέρνηση δίνει το ίδιο βάρος στον προνοιακό τομέα, αλλά για τους δικούς της λόγους και, ειδικότερα, γιατί επιθυμεί διακαώς να αντισταθμίσει τις μεγάλες πολιτικές απώλειες τις οποίες υπόκειται από τις περικοπές στις συντάξεις που ήδη έχει ήδη περάσει το 2015 – 2016 αλλά και εκείνες που έπονται και πιο συγκεκριμένα την νέα περικοπή (που ισοδυναμεί ουσιαστικά με κατάργηση) του ΕΚΑΣ για 200.000 χαμηλοσυνταξιούχους από 1.1.2018, αλλά και την περικοπή έως 18% σε 900.000 κύριες συντάξεις από 1.1.2019.
Έτσι η κυβέρνηση:
* Δεν δέχεται καμία μείωση των επιδομάτων, ειδικά καθώς επίκειται αύξηση της σχετικής δαπάνης από το 2019 (στα πλαίσια των “αντι-μέτρων”)
* Συνεχίζει την εφαρμογή του προγράμματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ετήσιου κόστους 760 εκατ. ευρώ για όλη την περίοδο 2017 -2021)
* Προχωρά στη δημιουργία 250 Κέντρων Κοινότητας σε αντίστοιχους Δήμους. Ήδη έχουν ιδρυθεί γύρω στα 80 και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται η ολοκλήρωση του σχετικού πλάνου.
* Ιδρύει το ενιαίο Μητρώο κοινωνικών ιδρυμάτων (μέχρι τέλος Οκτωβρίου)
* Θα συστήσει ( μέχρι τέλος του έτους) την Ενιαία Αρχή Απονομής Επιδομάτων.
Από τους παραπάνω στόχους, πολιτικό ρίσκο φαίνεται να έχει για την κυβέρνηση το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και η σύσταση του Μητρώου των ιδρυμάτων.
Αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας εκφράζουν στο Capital.gr τον φόβο μήπως η “ζήτηση” που υπάρχει για ένταξη στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ενδέχεται να οδηγήσει σε πιέσεις για ετήσια κρατική δαπάνη άνω των 760 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό. Κάτι τέτοιο θα έφερνε σε σύγκρουση, όμως, την κυβέρνηση με τους θεσμούς, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Την ίδια στιγμή, το Υπ. Εργασίας ζητά από όλα τα ιδιωτικά και δημόσια κοινωνικά ιδρύματα να εγγραφούν στο Μητρώο του Υπ. Εργασίας, απειλώντας με αφαίρεση άδειας λειτουργίας όσα δεν κάνουν κάτι τέτοιο.
Το μέτρο αυτό ενδέχεται να φέρει σε σύγκρουση την κυβέρνηση με μεγάλα και σημαντικά κοινωνικά ιδρύματα που μπορεί να αρνηθούν να μπουν υπό μία πιο αυστηρή δημόσια εποπτεία.
Τι γίνεται στο “μέτωπο” των επιδομάτων; Η κυβέρνηση αρνείται –σύμφωνα με πηγές του Capital.gr– κάθε περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων, αν και δεν απορρίπτει τη σταδιακή αντικατάσταση των επιδομάτων σε χρήμα με επιδόματα σε είδος πχ για όσους ανάπηρους έχουν δυνατότητα να απασχοληθούν κάτω από κατάλληλους όρους.
Κατά τ΄άλλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, πως θέμα περικοπής των οικογενειακών επιδομάτων δεν τίθεται.
Εξάλλου, μεταξύ των κοινωνικών “αντι-μετρων” που έχουν ψηφιστεί για να ισχύσουν ταυτόχρονα με τις περικοπές στις συντάξεις το 2019 συμπεριλαμβάνεται (εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018) και η αύξηση της δαπάνης για τα συγκεκριμένα επιδόματα κατά 250 εκατ. ευρώ με βασικούς ωφελούμενες τις οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά.
Επίσης στα “αντί-μετρα” περιλαμβάνεται το επίδομα στέγασης συνολικής δαπάνης 600 εκατ. ευρώ, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Το ΔΝΤ, στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα, επίσης έχει δώσει τη δική του κατεύθυνση για τις επικείμενες μεταρρυθμίσεων των επιδομάτων, σημειώνοντας πως:
* “Οι αρχές σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν τα στεγαστικά, οικογενειακά και στεγαστικά επιδόματα μετατρέποντας τα υπάρχοντα προγράμματα και αναδιανέμοντας τους πόρους προς την κατεύθυνση λιγότερων και καλύτερα στοχευμένων προγραμμάτων (μέχρι τέλος Ιουνίου 2018)”.
* “Τα επανασχεδιασμένα προγράμματα θα ενισχυθούν παραπέρα το 2023 σαν μέρος του πακέτου ενίσχυσης της ανάπτυξης” το οποίο θα διαμορφώσει η κυβέρνηση.
* Ενώ εφαρμόζεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, άλλα κοινωνικά επιδόματα “παραμένουν κατακερματισμένα, ελλιπώς σχεδιασμένα και αναποτελεσματικά σε σχέση με τα διεθνή επίπεδα”.(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ