Ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ του 2025, που έχει ήδη προγραμματιστεί, θα περιλαμβάνει δύο βασικές δοκιμασίες:

  1. Εξέταση Γνώσεων: Οι υποψήφιοι θα αξιολογηθούν σε ένα τεστ που εστιάζει στη γνώση θεμάτων που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη λειτουργία της.
  2. Εξέταση Συλλογισμών: Σε αυτήν τη φάση, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να επιδείξουν την ικανότητά τους στη λογική σκέψη και στην ανάλυση δεδομένων.

Αυτός ο διαγωνισμός αποτελεί βασικό εργαλείο επιλογής προσωπικού για διάφορους φορείς του δημοσίου και προσφέρει ευκαιρίες καριέρας σε τομείς υψηλής ζήτησης. Οι ακριβείς ημερομηνίες και λεπτομέρειες αναμένονται να ανακοινωθούν σύντομα.

Φροντίστε να προετοιμαστείτε κατάλληλα, εστιάζοντας στις απαιτήσεις κάθε δοκιμασίας, για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας.

Επομένως, σε προηγούμενες αναρτήσεις αναφερθήκαμε στις τρεις από τις τέσσερις υποενότητες της ενότητας 4 (Πολιτικά Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και συγκεκριμένα αναλύσαμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, οι ερωτήσεις της εξέτασης γνώσεων στον ΑΣΕΠ 2Γ/2022 (1ο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό) αφορούσαν στις ακόλουθες ενότητες:

1. Το ισχύον ελληνικό Σύνταγμα – Ιεραρχία κανόνων δικαίου
2. Θεμελιώδη δικαιώματα
3. Όργανα του κράτους – Οργάνωση της Διοίκησης
4. Πολιτικά Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
5. Δημόσια Πολιτική
6. Λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης
7. Ψηφιακή διακυβέρνηση (ν.4727/2020 όπως ισχύει)
8. Μακροοικονομικά μεγέθη και Εθνικοί Λογαριασμοί
9. Δημοσιονομική Πολιτική
10. Οικονομική Ανάπτυξη και Μεγέθυνση

Σήμερα, θα αναλύσουμε την τελευταία υποενότητα 4.4. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίδοντας πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τη μορφή bullets, ενώ στη συνέχεια δίδονται οι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής που έπεσαν στον ΑΣΕΠ 2Γ για το συγκεκριμένο πεδίο αλλά και ενδεικτικές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής για την καλύτερη κατανόηση των παραπάνω πληροφοριών.

Οπότε, ξεκινάμε:

Θεωρία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Παρακάτω ακολουθούν πληροφορίες και γνώσεις για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως μας παρέχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της ως εξής:

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (γνωστή και ως Κομισιόν) είναι ένα από τα κύρια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Είναι πολιτικά ανεξάρτητο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ και η μόνη αρμόδια για να προτείνει νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία και να υλοποιεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ.
  • Έτος ίδρυσης: 1958
  • Τοποθεσία: Βρυξέλλες (Βέλγιο).

 

  • Ένα σώμα 27 επιτρόπων (ένας από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ), με επικεφαλής τον/την πρόεδρο της Επιτροπής, καθοδηγεί τις εργασίες της Επιτροπής. Οι επίτροποι εργάζονται για την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών προτεραιοτήτων τις οποίες καθορίζει ο/η πρόεδρος της Επιτροπής.
  • Ο κάθε επίτροπος (commissioner) αναλαμβάνει την ευθύνη για συγκεκριμένους τομείς πολιτικής, σύμφωνα με τα καθήκοντα που του αναθέτει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Το σώμα των επιτρόπων αποτελείται από τον πρόεδρο, πέντε εκτελεστικούς αντιπροέδρους, τον ύπατο εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας / αντιπρόεδρος, καθώς και 20 επιτρόπους αρμόδιους για αντίστοιχα χαρτοφυλάκια.

 

  • Στις 2 Ιουλίου 2019, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στις 16 Ιουλίου 2019 εκλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις 18 Ιουλίου 2024 επανεξελέγη με 401 ψήφου για ακόμη μια πενταετία.
  • Κάθε πέντε χρόνια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (αποτελούμενο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ) προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποψήφιο για το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο υποψήφιος πρόεδρος προτείνεται με βάση την πολιτική σύνθεση του Κοινοβουλίου μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, κατά κανόνα, ο πρόεδρος επιλέγεται από τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εάν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στηρίξουν τον υποψήφιο με απόλυτη πλειοψηφία, τότε αυτός εκλέγεται.
  • Ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου επιλέγει τους εκτελεστικούς αντιπροέδρους και επιτρόπους με βάση τις προτάσεις των κρατών μελών. Ο κατάλογος των υποψηφίων πρέπει να εγκριθεί από τους εθνικούς ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η θητεία της παρούσας Επιτροπής λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2029.
  • Στους κύριους ρόλους της περιλαμβάνονται α) να προτείνει νέους νόμους και πολιτικές β) να ελέγχει την εφαρμογή τους και γ) να διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

 

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διασφαλίζει επίσης την ορθή εφαρμογή των πολιτικών και των νόμων της ΕΕ σε όλα τα κράτη μέλη, διαπραγματεύεται διεθνείς συμφωνίες εξ ονόματος της ΕΕ και χορηγεί χρηματοδότηση. Επιπλέον, εκπροσωπεί τα συμφέροντα της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή, εξασφαλίζοντας συντονισμένη προσέγγιση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν υποβάλλει πρόταση για μια νέα πολιτική ή νομοθεσία: α) περιγράφει τη σχετική πρωτοβουλία σε χάρτη πορείας ή αρχική εκτίμηση επιπτώσεων β) εξετάζει τις πιθανές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες πραγματοποιώντας εκτίμηση των επιπτώσεων και γ) ζητά τις απόψεις των πολιτών και των ενδιαφερομένων μερών πχ μέσω δημόσιων διαβουλεύσεων. Οι πολίτες μπορούν να προτείνουν νέες ενωσιακές πολιτικές ή νομοθεσία μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών.
  • Μόλις ολοκληρωθεί το σχέδιο κειμένου, αφού έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι απόψεις που υποβλήθηκαν σχετικά με πρωτοβουλία, υποβάλλεται για διυπηρεσιακή διαβούλευση. Ζητείται η γνώμη όλων των αρμοδίων τμημάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανάλογα με τον βαθμό πολιτικής σημασίας της, μια πρωτοβουλία για μια νέα πολιτική ή νομοθεσία συμφωνείται στο επίπεδο της Επιτροπής κατά τις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις των επιτρόπων, είτε με την προφορική διαδικασία , είτε με τη γραπτή διαδικασία. Η προφορική διαδικασία περιλαμβάνει συζήτηση και συμφωνία των επιτρόπων σχετικά με την πρωτοβουλία. Εναλλακτικά, οι επίτροποι μπορούν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για μια νέα πρωτοβουλία εγγράφως, μέσω της γραπτής διαδικασίας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά τη σύμφωνη γνώμη της νομικής υπηρεσίας και όλων των υπηρεσιών των οποίων ζητείται η γνώμη κατά τα στάδια του σχεδιασμού και της διαμόρφωσης της πρότασης. Ανάλογα με τη φύση της νομικής πράξης που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το κείμενο της πρωτοβουλίας μπορεί να διαβιβαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, καθώς και σε εκείνους για τους οποίους προορίζεται, όπως πχ τα κράτη μέλη της ΕΕ. Μπορεί επίσης να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.
  • Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι είναι αναγκαία η λήψη νομοθετικών μέτρων, η πρωτοβουλία θα πρέπει να περάσει από μια σειρά σταδίων έως ότου γίνει επίσημα νόμος της ΕΕ. Οι περισσότερες νομοθετικές πράξεις της ΕΕ θεσπίζονται με τη λεγόμενη συνήθη νομοθετική διαδικασία, στην οποία συμμετέχουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ως συννομοθέτες.

 

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί κατά πόσον τα κράτη μέλη εφαρμόζουν σωστά το δίκαιο της ΕΕ και μπορεί να κινήσει διαδικασία επί παραβιάσει εάν δεν το εφαρμόσουν. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να τηρούν τις ευρωπαϊκές διατάξεις περί ανταγωνισμού. Σε περίπτωση που τις παραβιάζουν πχ δημιουργώντας καρτέλ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να διεξάγει σχετική έρευνα και να τους επιβάλλει πρόστιμα.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελείται από α) θεματικά τμήματα, γνωστά ως «γενικές διευθύνσεις» (ΓΔ) που είναι αρμόδια για διάφορους τομείς πολιτικές, αυτές καταρτίζουν, εφαρμόζουν και διαχειρίζονται πολιτικές, νόμους και χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, β) τμήματα παροχής υπηρεσιών, τα οποία ασχολούνται με συγκεκριμένα διοικητικά ζητήματα και γ) εκτελεστικούς οργανισμούς οι οποίοι διαχειρίζονται προγράμματα που καταρτίζει η Επιτροπή.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι παρούσα σε κάθε κράτος μέλος με τουλάχιστον ένα γραφείο αντιπροσωπείας αρμόδιοι για την επικοινωνία σε τοπικό επίπεδο.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτελεί το έργο της βασιζόμενη σε ορισμένες αρχές: διαφάνεια, δεοντολογική συμπεριφορά, ίσες ευκαιρίες, πολυγλωσσία, καθώς και ψηφιακός μετασχηματισμός και περιβαλλοντικός αντίκτυπος.
  • Η πρώτη μορφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθορίστηκε από τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, η οποία υπογράφτηκε στις 18 Απριλίου του 1951. Το 1957, με τις συνθήκες της Ρώμης, καθιερώθηκαν δύο νέα σώματα, η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, τα οποία αργότερα συγχωνεύτηκαν για τη δημιουργία της ενιαίας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερωτήσεις ΑΣΕΠ 2Γ/2022 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Παρακάτω ακολουθεί η μοναδική ερώτηση με την αρίθμησή της από τις ογδόντα (80) που αφορούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

30. Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Ευρωπαίοι Επίτροποι:

Α. υπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας από την οποία προέρχονται για τα θέματα του χαρτοφυλακίου τους
> Β. υπηρετούν τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα του χαρτοφυλακίου τους
Γ. εκπροσωπούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κυβέρνηση που τους υπέδειξε
Δ. εκπροσωπούν τα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υπερψήφισαν την υποψηφιότητά τους

Ενδεικτικές ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ακολουθούν δέκα (10) ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους, οι οποίες δύναται να εξεταστούν οι υποψήφιοι του 2ου Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού στην συγκεκριμένη υποενότητα, και ειδικότερα:

1. Ποιο είναι το κύριο θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι γνωστό ως Κομισιόν;

Α. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
>Β. Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Γ. Ευρωπαϊκό συμβούλιο
Δ. Συμβούλιο της ΕΕ

Επεξήγηση: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένα από τα κύρια θεσμικά όργανα της ΕΕ και συχνά αναφέρεται ως Κομισιόν.

2. Πότε ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Α. 1951
Β. 1957
>Γ. 1958
Δ. 1965

Επεξήγηση: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ιδρύθηκε ως ενιαίο όργανο το 1958.

3. Ποια είναι η θητεία της τρέχουσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

>Α. 2024-2029
Β. 2019-2024
Γ. 2023-2028
Δ. 2019-2025

Επεξήγηση: Η θητεία της τρέχουσας Επιτροπής είναι από το 2024 και λήγει το 2029.

4. Ποιες είναι οι αρμοδιότητες των επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Α. Να εκπροσωπούν τα κράτη μέλη σε διεθνείς σχέσεις
>Β. Να αναλαμβάνουν τη διαχείριση συγκεκριμένων τομέων πολιτικής
Γ. Να προεδρεύουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Δ. Να ψηφίζουν νόμους για λογαριασμό των κρατών μελών

Επεξήγηση: Οι επίτροποι αναλαμβάνουν ευθύνες για συγκεκριμένους τομείς πολιτικής, σύμφωνα με τα καθήκοντα που τους αναθέτει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

5. Πόσοι επίτροποι απαρτίζουν το Σώμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Α. 20
>Β. 25
Γ. 27
Δ. 28

Eπεξήγηση: Το Σώμα των επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελείται από 27 επιτρόπους, έναν από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.

6. Ποιες διαδικασίες ακολουθούνται για την ανάπτυξη προτάσεων πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Α. Συνεντεύξεις με πολίτες μόνο
Β. Δημόσιες διαβουλεύσεις και εκτίμηση επιπτώσεων
>Γ. Μόνο έρευνες από επαγγελματίες
Δ. Επικοινωνία μόνο με κυβερνητικούς φορείς

Επεξήγηση: Πριν υποβάλλει πρόταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί δημόσιες διαβουλεύσεις και εκτελεί εκτίμηση επιπτώσεων.

7. Κάθε πόσα χρόνια λήγει η θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Α. κάθε 4 χρόνια
>Β. κάθε 5 χρόνια
Γ. κάθε 6 χρόνια
Δ. κάθε 7 χρόνια

Επεξήγηση: Η θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λήγει κάθε πέντε (5) χρόνια.

8. Ποια είναι η τοποθεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Α. Παρίσι
>Β. Βρυξέλλες
Γ. Βερολίνο
Δ. Χάγη

Επεξήγηση: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την έδρα της στις Βρυξέλλες, το κύριο πολιτικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από ποιον προτείνεται ο/η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Α. Από τους πολίτες της ΕΕ
>Β. Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Γ. Από τα κράτη μέλη της ΕΕ
Δ. Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Επεξήγηση: Ο/Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτείνεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ποιος/α είναι ο/η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκλέχθηκε το 2019 και επανεξελέγη το 2024;

Α. Κριστίν Λαγκάρντ
Β. Τζανκέρ Γιουνκέρ
>Γ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιε
Δ. Φραντσίσκο Μορένο

Επεξήγηση: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτάθηκε το 2019 ως υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επανεξελέγη το 2024 για ακόμα μια πενταετία.

Πηγή: dnews.gr Δείτε εδώ και άλλες αγγελίες με επιλογές από Χρυσή Ευκαιρία, Skywalker, Kariera, Jobfind κ.α.