Πανελλήνιες 2019: Ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε μια σειρά αλλαγών στο νέο εξεταστικό σύστημα και στην Γ’ Λυκείου, μεταξύ των οποίων είναι οι Πράσινες (ελεύθερης πρόσβασης) και οι Κόκκινες (εισαγωγής με Πανελλαδικές) σχολές. Παράλληλα, να θυμίσουμε ότι από σήμερα Τετάρτη 20 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, καλούνται οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ να υποβάλουν τη σχετική αίτηση-δήλωση.

Πανελλήνιες 2019: Βελτιώσεις και τροποποιήσεις αναμένονται στο πολύπλοκο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, προκειμένου αυτό να προχωρήσει χωρίς προβλήματα. Μέχρι στιγμής, τέσσερα φαίνονται να είναι τα «αγκάθια» του νέου συστήματος.

Όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, λέγοντας χαρακτηριστικά (αναφερόμενος στο γεγονός ότι προς το παρόν ο βαθμός του απολυτηρίου δεν θα υπολογίζεται για την εισαγωγή): «Θέλουμε πρώτα να εδραιωθεί αυτό το σύστημα -άρα θα δίνουμε συγκεκριμένες οδηγίες, θα κάνουμε τις μελέτες μας αφού δούμε τις εξετάσεις- και όταν αυτό καθιερωθεί και εδραιωθεί, τότε θα αρχίσουμε να μετράμε τους βαθμούς του απολυτηρίου ως μέρος της βαθμολογίας για την εισαγωγή».

Οι τέσσερις γρίφοι

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

1. Πράσινες (ελεύθερης πρόσβασης) και κόκκινες (εισαγωγής με Πανελλαδικές) σχολές:

Πράσινες σχολές (ελεύθερης πρόσβασης) και κόκκινες (σχολές εισαγωγής µε Πανελλαδικές). Αρχικά η ιδέα της ελεύθερης εισαγωγής σε κάποια τµήµατα ακούγεται πολύ ελκυστική. Οµως προκύπτουν πολλά ερωτήµατα, τα οποία θα αυξηθούν κατά τον πρώτο χρόνο εφαρµογής. Για παράδειγµα, ένα ζήτηµα που προκύπτει είναι µε ποια κριτήρια θα κάνουν τις επιλογές τους στο µηχανογραφικό οι µαθητές της Γ’ Λυκείου και κυρίως αυτοί που βρίσκονται στις χαµηλές βαθµολογικές κλίµακες.

Θα δηλώνουν αυτό που πραγµατικά θέλουν να σπουδάσουν ή θα κυνηγούν σχολές µε πολύ χαµηλές βάσεις εισαγωγής, µόνο και µόνο για να εισαχθούν κάπου χωρίς να περάσουν τη βάσανο των Πανελλαδικών; Και αυτό τι θα σηµαίνει για τους ίδιους και το µέλλον τους (επαγγελµατικό και όχι µόνο), αλλά και για την ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης; ∆ιότι ένα ερώτηµα που επίσης προκύπτει είναι εάν θα µπορούν οι συγκεκριµένοι µαθητές να ανταποκριθούν στις πανεπιστηµιακές ανάγκες ή θα καταντούν αιώνιοι φοιτητές. Ακόµα, οι σχολές δεν θα έχουν κάθε χρόνο το ίδιο «χρώµα», καθώς θα αλλάζουν ανάλογα µε τη ζήτηση. Αρα κατά κάποιον τρόπο οι υποψήφιοι θα ρίχνουν… ζαριές για να πιάσουν τα πράσινα τµήµατα, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σήµερα τα τµήµατα που θα µπορούσαµε να ονοµάσουµε «πράσινα» είναι 99 σε πανεπιστήµια και ΤΕΙ, στα οποία πέρυσι εισήχθησαν µε βαθµούς κάτω της βάσης δεκάδες υποψήφιοι. ∆ηλαδή τµήµατα στα οποία υποψήφιοι εισήχθησαν ακόµη και µε 4.000 ή 5.000 µόρια, οι οποίοι έδωσαν σχεδόν λευκή κόλλα στις Πανελλαδικές! Τέτοια τµήµατα είναι σχεδόν όλα της ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων στα ΤΕΙ, ∆ασολογίας και ∆ασοπονίας, Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ∆ιοίκησης Συστηµάτων Εφοδιασµού, Γεωλογίας, Γεωγραφίας, Τεχνολόγων Γεωπόνων, Ιερατικών Σπουδών, ∆ιαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειµηλίων, Τεχνολογίας Αλιείας -Υδατοκαλλιεργειών.2. Απολυτήριες εξετάσεις σε επίπεδο διεύθυνσης κατεύθυνσης και όχι σε κάθε σχολείο ξεχωριστά

Με την αλλαγή αυτή το σύστημα των απολυτήριων εξετάσεων καθίσταται πιο αντικειμενικό και αδιάβλητο όχι όμως και δίκαιο καθώς ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων θα διαφέρει από δήμο σε δήμο, όπως αντίστοιχα και η βαθμολόγηση. Εφόσον -σύμφωνα με το υπουργείο- από το 2021 οι βαθμοί του απολυτηρίου θα μετρούν για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, αυτό δημιουργεί πρόβλημα.

3. Πρώτο μηχανογραφικό για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου τον Οκτώβρη

Τα αποτελέσματα θα βγαίνουν τον Νοέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θα αρχίζουν την προετοιμασία τους για τις εισαγωγικές εξετάσεις και μετά κάποιος θα διακόπτει εάν έχει δηλώσει σχολή ελεύθερης πρόσβασης και αποφασίσει να εισαχθεί σε αυτή χωρίς εξετάσεις.

4. Κατάργηση του 5ου μαθήματος

Η δυνατότητα να δηλώνουν σχολές δύο πεδίων, καταργείται και πλέον οι υποψήφιοι πρέπει να κάνουν πιο προσεκτικές επιλογές. Δεν ανακοινώθηκε η κατανομή των σχολών στα επιστημονικά πεδία. Άρα πώς θα επιλέγει ο υποψήφιος επιστημονικό πεδίο όταν δεν θα γνωρίζει ποιες σχολές περιλαμβάνει;(πηγή)ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ