Καλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τμήματα πανεπιστημίων, ενώ δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστά στους νέους, αλλά μπορούν να αποτελέσουν μια καλή επιλογή στο φετινό μηχανογραφικό για τις πανελλήνιες 2017.

Πρόκειται για τμήματα που θα μπορεί ο απόφοιτός τους να επενδύσει και να αξιοποιήσει προκειμένου να διαμορφώσει θετικότερες προοπτικές στην αυριανή του καριέρα. Υπό αυτό το πρίσμα, το «Εθνος» παρουσιάζει ορισμένα τμήματα από το 5ο επιστημονικό πεδίο Οικονομίας & Πληροφορικής, που αξίζει να «μελετήσει» κυρίως ένας μαθητής που αυτή τη στιγμή φοιτά στη Γ΄ Λυκείου και περιμένει να δώσει πανελλήνιες εξετάσεις το 2017, όπως τα παρουσιάζει ο κ. Χρήστος Ταουσάνης, επιστημονικός διευθυντής & σύμβουλος Σταδιοδρομίας της Employ

1 Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Ενα τμήμα το οποίο ιδρύθηκε το 1999 και το οποίο ξεχωρίζει για το καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών του αλλά και την έντονη εξωστρέφειά του. Με διδακτικό προσωπικό που διαθέτει ακαδημαϊκό background από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, έχει ως στόχο να συνδυάσει τη διοίκηση, το επιχειρείν και τις νέες τεχνολογίες. Ετσι, πέρα από τα κλασικά γνωστικά πεδία της Διοίκησης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς όπως Logistics, Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Ψηφιακό Μάρκετινγκ, Βάσεις Δεδομένων, Μοντελοποίηση Επιχειρηματικών Διαδικασιών κ.ά. Ετσι, προετοιμάζει στελέχη με διαθεματικές γνώσεις, ολοκληρωμένο γνωστικό υπόβαθρο για τις σύγχρονες ανάγκες του επιχειρείν με αποτέλεσμα αρκετές ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις να έχουν απορροφήσει σημαντικό αριθμό αποφοίτων και το τμήμα έχει καταξιωθεί και στις συνειδήσεις των μαθητών του 5ου επιστημονικού πεδίου.

2 Τουριστικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Πειραιώς) – Οικονομικής & Διοίκησης Τουρισμού (Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Για πρώτη φορά, στο φετινό μηχανογραφικό των Πανελλαδικών εντάσσονται πανεπιστημιακά τμήματα για το πεδίο του τουρισμού. Το δεδομένο αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημα όχι μόνο ακαδημαϊκών αλλά και γενικότερο καθώς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προσφέρονταν τμήματα τουριστικών σπουδών τεχνολογικής εκπαίδευσης αλλά όχι πανεπιστημιακής. Λαμβάνοντας υπόψη τους αυξανόμενους θετικούς δείκτες στη «βαριά» βιομηχανία της χώρας μας αλλά και ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών που θα εφαρμόσουν τα τμήματα λόγω και του νεοσύστατου χαρακτήρα τους, αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον αρκετών μαθητών που θέλουν να επενδύσουν τις γνώσεις τους σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

3 Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας – ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας). Τα τμήματα υπηρετούν το γνωστικό αντικείμενο της Εφοδιαστικής Διοίκησης (Logistics Management) και ευρύτερα της Διοίκησης της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Supply Chain Management). Σύμφωνα με αρκετές έρευνες το επάγγελμα του στελέχους logistics συμπεριλαμβάνεται στα επαγγέλματα με την υψηλή ζήτηση και οι προοπτικές απασχόλησης των πτυχιούχων και για τον ελληνικό χώρο προδιαγράφονται θετικές για έναν κλάδο ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Μπορούν να στελεχώνουν τόσο ως στελέχη (logistian) όσο και ευρύτερα ως στελέχη διοίκησης επιχειρήσεων.

4 Ναυτιλιακών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Πειραιώς) – Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών (Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Ναυτιλιακά Οικονομικά, Διεθνή Οικονομικά, Μεταφορές, Logistics και αρκετοί ακόμη τομείς συνθέτουν το πρόγραμμα και την αποστολή των δυο αυτών τμημάτων που συνδέονται με τη ναυτιλία και όχι μόνο. Προετοιμάζοντας στελέχη και επιστήμονες ικανούς να επανδρώσουν πλήθος θέσεων στα οικονομικοδιοικητικά πεδία της Ναυτιλίας, αποτελούν μια αξιόλογη επιλογή για όσους προσβλέπουν σε μια καριέρα σε έναν βασικό πυλώνα τόσο της ελληνικής όσο και της παγκόσμιας οικονομίας.

5 Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Ενας στοχευμένος συνδυασμός γνωστικού υποβάθρου μηχανικού και οικονομικοδιοικητικού στελέχους είναι το βασικό χαρακτηριστικό και πλεονέκτημα του συγκεκριμένου τμήματος. Αντιλαμβανόμενο τις προκλήσεις και τις ανάγκες της νέας οικονομίας, το τμήμα παρέχει τεχνογνωσία και προετοιμάζει τους φοιτητές του στα πεδία της Χρηματοοικονομικής Μηχανικής (Financial Engineering) και της Μηχανικής της Διοίκησης (Management Engineering). Αξίζει να σημειωθεί πως το τμήμα μέχρι πέρυσι προσφερόταν μόνο στους υποψηφίους των Θετικών Επιστημών ενώ από φέτος προσφέρεται και στο 5ο επιστημονικό πεδίο.

Πρόγραμμα
Tα τμήματα αυτά συνθέτουν ένα πρόγραμμα σπουδών το οποίο θα καλλιεργήσει στους φοιτητές τους ένα πολύ αξιόλογο γνωστικό υπόβαθρο, ικανό να τους δώσει θετικό πρόσημο στις αυριανές ανάγκες του κλάδου της Οικονομίας και της Διοίκησης. Ωστόσο, αυτό είναι απλά μια αφετηρία. Εφόσον ο απόφοιτος των τμημάτων αυτών δεν καλλιεργήσει δεξιότητες και δεν στοχεύσει και σε μια εξειδίκευση που θα του αποδώσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, το θετικό αυτό πρόσημο μπορεί και να εξανεμιστεί.

Παράλληλα, θα πρέπει να αξιοποιήσει γόνιμα τις γνώσεις και τα εφόδια που του παρέχουν τα προπτυχιακά αυτά προγράμματα έχοντας όμως πάντοτε ως βασική αρχή πως, πριν και πάνω από όλα, ένα κλάδος, τμήμα και επάγγελμα που δεν ταιριάζει με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά μας όσο και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αυριανής αγοράς εργασίας, αν δεν ανταποκρίνεται στα δικά μας θέλω και επιδιώξεις, τότε ενδεχομένως να μην επαληθεύσει τις προσδοκίες μας.