Το 2025, τα τρία βασικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ — το επίδομα τέκνων, το επίδομα στέγασης και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα — αναμένεται να αυξηθούν έως και 16%.
Η αύξηση αυτή στοχεύει στην ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις. Επιπλέον, νέα κριτήρια θα προστεθούν για τη χορήγηση των επιδομάτων, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τα εισοδηματικά αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία των δικαιούχων, τόσο κινητά όσο και ακίνητα.
Αυτό σημαίνει ότι η ακίνητη και κινητή περιουσία θα επηρεάζει πλέον την επιλεξιμότητα για τα επιδόματα, προσθέτοντας μία νέα διάσταση στον τρόπο με τον οποίο αξιολογούνται οι ανάγκες των οικογενειών και των ατόμων που τα λαμβάνουν.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια ενίσχυσης των χαμηλότερων εισοδημάτων και βελτίωσης της κοινωνικής προστασίας, εν μέσω οικονομικών προκλήσεων.
Αυξάνονται έως 16 % τα τρία βασικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ – τέκνων, στέγασης και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) – το 2025 ενώ αυστηροποιούνται τα κριτήρια για τη χορήγηση των επιδομάτων με στόχο τη δικαιότερη απονομή, ώστε να περιοριστούν οι στρεβλώσεις που έχουν εντοπιστεί.
Στα κριτήρια εντάσσεται πλέον και η περιουσία ( κινητή και ακίνητη) ενώ δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι σημερινοί δικαιούχοι θα χάσουν το επίδομα.
H πρώτη κλίμακα του επιδόματος, αυξάνεται κατά 8% και ανέρχεται σε 75 ευρώ μηνιαίως από 70 σήμερα. Η δεύτερη κλίμακα αυξάνεται από 42 σε 45 ευρώ και η τρίτη κλίμακα που είναι και πιο ευνοημένη αυξάνεται από 28 σε 45 ευρώ+ 90 ευρώ για το τρίτο παιδί. Για παράδειγμα, οικογένεια με δύο παιδιά θα λαμβάνει 535 ευρώ μηνιαίως από 432 ευρώ σήμερα.
Το επίδομα στέγασης αυξάνεται από 70 σε 125 ευρώ + προσαύξηση 30% για καθε μέλος οικογένειας, ενώ το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ΕΕΕ αυξάνεται από 216 ευρώ σε 250 ευρώ + 75 για κάθε παιδί.
Πιο αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια
Την ίδια ώρα αυστηροποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια καθώς προστίθενται στο εισόδημα , οι τραπεζικές καταθέσεις, και τα περιουσιακά στοιχεία ( κινητή και ακίνητη περιουσία ) με αποτέλεσμα ορισμένοι δικαιούχοι να χάσουν το εισόδημα.
Το κόστος για την αναμόρφωση των επιδομάτων ανέρχεται σε 70 εκ. ετησίως.
– Επίσης διατηρείται δια βίου ( και όχι έως τα 21 έτη) ο ορισμός των τριτέκνων για 200.000 οικογένειες , που συνεπάγεται προνόμια στις μεταγραφές φοιτητών, στις προσλήψεις στο δημόσιο και στην στρατιωτική θητεία. Η πιστοποίηση θα γίνεται μέσω πλατφόρμας, η οποία διασταυρώνει τα ληξιαρχικά στοιχεία.
Τι σημαίνει η δια βίου ισχύς της τριτεκνίας
Αυξάνεται η ποσόστωση για τις προσλήψεις στο δημόσιο σε τρίτεκνους, ώστε να ανέλθει σε ίδιο ποσοστό με τους πολύτεκνους από 12% σε 16% στο σύνολο των προκηρυσσόµενων θέσεων.
Παράλληλα οι πρόνοιες που ισχύουν για τους πολύτεκνους έχουν ήδη επεκταθεί στους τρίτεκνους και σε ότι αφορά στη συμμετοχή τους στα στεγαστικά προγράμματα. Ενδεικτικά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» η χορήγηση των δανείων σε τρίτεκνους ήταν με μηδενικό επιτόκιο. Αντίστοιχα και στα άλλα προγράμματα κοινωνικής στέγασης. Εξίσου στη διάθεση των vouchers για τους παιδικούς σταθμούς τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες είχαν κοινό «μπόνους» 40 μορίων.
Παράλληλα τον Οκτώβριο προκηρύσσονται 20.000 νέες θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται ειδικό επίδομα 300 έως 600€ – Οι δικαιούχοι. Σύνταξη από τα 55. ΜΚΟ: Δεκάδες θέσεις εργασίας σε 11 φορείς. Σχολεία 2024: Έρχεται το Sports Pass.