ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αιτήσεις για νέο επίδομα 400€. «Δουλειά για σένα»: 68.000 νέες θέσεις εργασίας. Θέσεις σε Fraport, Χαμόγελο του Παιδιού, Ελευθέριος Βενιζέλος, PayPal

ΟΑΕΔ: Ποιοι άνεργοι θα διαγράφονται από τα μητρώα και ποιοι θα λάβουν το επίδομα εργασίας – Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας από αρχές του νέου έτους.

Αρχές του νέου έτους θα ισχύσει η μεγάλη αλλαγή στο επίδομα ανεργίας, το οποίο λαμβάνουν κοντά στους 150.000 άνεργοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) – πρώην ΟΑΕΔ. Πρόκειται για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, δηλαδή την καταβολή του επιδόματος ανεργίας στο 50% για όποιον δικαιούχο διακόψει εθελοντικά την επιδότηση προκειμένου να εργασθεί ξανά.

Η σχετική ρύθμιση προβλέπεται στο νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά», ένα νόμο που έχει ψηφισθεί από τον Απρίλιο του 2022, αλλά δεν έχει εφαρμοσθεί ακόμη, καθώς δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση και διαπιστωτική πράξη.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, αυτό θα συμβεί από τις αρχές του ερχόμενου έτους (2023) και έτσι η εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης θα επέλθει αμέσως μετά.

Παράδειγμα

  • Ένα τυχαίο παράδειγμα: άνεργος δικαιούται επίδομα ανεργίας 438 ευρώ από τον Νοέμβριο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2023.
  • Ωστόσο, τον Μάιο του 2023 δηλαδή κατά 7ο (επί συνόλω 12) μήνα της επιδότησης του, ο άνεργος αυτός βρίσκει δουλειά, με μισθό 800 ευρώ (καθαρά).
  • Ας υποθέσει κανείς πως εκδίδεται η σχετική υπουργική απόφαση τον Ιανουάριο του 2023 και προβλέπει έναρξη ισχύος του νέου καθεστώτος και για τους δικαιούχους κατά το μήνα έναρξης ισχύος του νέου καθεστώτος – επιδομάτων από τον ίδιο μήνα (σ.σ.Ιανουάριο του 2023).
  • Θα του μείνουν, δηλαδή, επιπλέον 5 μήνες επιδότησης από τη ΔΥΠΑ. Γι΄αυτό η ΔΥΠΑ, θα του καταβάλλει το 50% του τακτικού επιδόματος ανεργίας, δηλαδή τα 219 για το διάστημα Ιουνίου – Νοεμβρίου 2023.
  • Έτσι, ο εν λόγω εργαζόμενος για το προαναφερθέν 5μηνο, θα λαμβάνει κάθε μήνα όχι μόνο το μισθό του (800 ευρώ), αλλά επιπλέον 219 ευρώ από τη ΔΥΠΑ. Συνολικά, το ποσό των 1019 ευρώ.

Νέο επίδομα 300 ευρώ για δικαιούχους – Ποιοι θα το λάβουν και πότε

Με τη σταδιακή έλευση του 2023, ενεργοποιείται και η «εκκαθάριση» της λίστας των ανέργων από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) – πρώην ΟΑΕΔ.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έχει ήδη αρχίσει η έκδοση των απαιτούμενων εφαρμοστικών εγκυκλίων, ώστε να υιοθετηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση παροχών και επιδομάτων. 

Ταυτόχρονα, μέσα στο προσεχές διάστημα και κυρίως τις πρώτες εβδομάδες του 2023, οι μακροχρόνια άνεργοι άνω των 5 ετών, θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΔΥΠΑ – πρώην ΟΑΕΔ «myDYPAlive» ή στο τοπικό Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης με τον εργασιακό τους σύμβουλο προκειμένου να καταρτίσουν το Ψηφιακό Ατομικό τους Σχέδιο και να λάβουν εφάπαξ το επίδομα ύψους 300 ευρώ.

Ειδικότερα, ο νέος νόμος δίνει κίνητρο στους μακροχρόνια ανέργους να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, καθώς με την κατάρτιση του σχεδίου δράσης τους θα λάβουν εφάπαξ επίδομα 300 ευρώ, εφόσον δεν λαμβάνουν κάποια άλλη επιδότηση ή παροχή.

Σημειώνεται ότι τα 300 ευρώ θα δοθούν μόνο σε εκείνους που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανεργίας για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν τις 18 Απριλίου 2022. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ο δικαιούχος των 300 να είναι άνεργος τουλάχιστον από τις 18 Απριλίου 2017.

Το επίδομα δίνεται εφόσον ο άνεργος δεν λαμβάνει κάποια από τις παροχές, ενώ η παροχή αυτή χορηγείται μόνο μία φορά.

Τι είναι το ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης

Στο Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης αποτυπώνονται οι επαγγελματικοί στόχοι του αναζητούντος εργασία σε συνάρτηση με τη μέχρι τότε απασχόλησή του και τις αποδοχές του, τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες που ήδη κατέχει και αυτές που πρέπει να αποκτήσει, καθώς και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του, τον τόπο διαμονής και δραστηριοποίησής του και τα λοιπά απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβασή του στην αγορά εργασίας.

Ακόμα, το ατομικό σχέδιο περιλαμβάνει τις επιμέρους διαδοχικές ενέργειες, ιδίως την κατάρτιση και τις ειδικές ενέργειες αναζήτησης εργασίας που θα γίνουν ή έχουν ήδη πραγματοποιηθεί για την εύρεση κατάλληλης θέσης εργασίας ή κάποιας που θα προσιδιάζει, όσο είναι δυνατόν, στα προσόντα του ανέργου που αναζητά εργασία.

Με την ολοκλήρωσή του, ο άνεργος δεσμεύεται πλέον ότι όντως αναζητά εργασία και η ΔΥΠΑ είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην εξεύρεση θέσης εργασίας.

Στην περίπτωση που οι άνεργοι δεν προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΥΠΑ, θα διαγραφούν από την λίστα για έξι μήνες και θα πάψουν να απολαμβάνουν τις επιπλέον παροχές, όπως για παράδειγμα δωρεάν μετακίνηση, επιπλέον μοριοδότηση κτλ. Σταδιακά όλοι οι άνεργοι για να παραμείνουν στη λίστα της ΔΥΠΑ θα κληθούν να συντάξουν το ατομικού σχεδίου δράσης τους με προτεραιότητα σε αυτούς που αναζητούν πολλά χρόνια εργασία.

Ο νέος νόμος παρέχει κίνητρο στους μακροχρόνια άνεργους να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, καθώς με την κατάρτιση του σχεδίου δράσης τους θα λάβουν επίδομα 300 ευρώ, εφόσον δεν λαμβάνουν κάποια άλλη επιδότηση ή παροχή.

Ταυτόχρονα, η εγγραφή στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ γίνεται με αίτηση του ανέργου που αναζητά εργασία. Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ διασυνδέεται με το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και, με τη διασύνδεση αυτή, επιβεβαιώνεται ότι ο κάτοχός της είναι εγγεγραμμένος σε αυτό, ή και ότι είναι δικαιούχος επιδομάτων, παροχών και βοηθημάτων από τη ΔΥΠΑ.

Τι περιλαμβάνει το ψηφιακό μητρώο ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ

α) στοιχεία ταυτοποίησης (όνομα/ επώνυμο/ πατρώνυμο/μητρώνυμο/ ΑΦΜ/ ΑΜΚΑ)

β) διεύθυνση κατοικίας,

γ) ημερομηνία γέννησης

δ) οικογενειακή κατάσταση (γάμος/ σύμφωνο συμβίωσης/ διαζύγιο/ διάσταση/ τέκνα – γονική μέριμνα ή επιμέλεια αυτών)

ε) κατάσταση ως προς τις παροχές

στ) ύπαρξη ή μη ατομικού σχεδίου δράσης και την ημερομηνία σύνταξης και πιο πρόσφατης επικαιροποίησης αυτού

η) προτάσεις που έγιναν από τη ΔΥΠΑ για κατάλληλες θέσεις εργασίας

θ) τυχόν διοικητικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε σχέση με την εφαρμογή του παρόντος και της λοιπής προνοιακής νομοθεσίας

ι) άλλα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει η τήρηση των υποχρεώσεων της ΔΥΠΑ και των αναζητούντων εργασία

Ποιοι θα διαγράφονται για δύο χρόνια από τη ΔΥΠΑ – πρώην ΟΑΕΔ

Από το Μητρώο Ανέργων διαγράφονται για δύο χρόνια και διακόπτεται η καταβολή ακόμη και του επιδόματος ανεργίας μετά από τρεις (3) αρνήσεις αποδοχής κατάλληλων θέσεων εργασίας.

Όσο για τα εισοδηματικά κριτήρια, βάσει των οποίων θα «κοπούν» κάποιες παροχές σε είδος, όπως είναι δωρεάν μετακίνηση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και παροχές ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε νέους και μακροχρόνια ανέργους, προβλέπουν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα 14.000 ευρώ για τον άγαμο, 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Παρά το γεγονός ότι εντοπίστηκαν δεκάδες μακροχρόνια άνεργοι με υψηλά εισοδήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και ακίνητη περιουσία παραμένουν στη λίστα του ΟΑΕΔ για περισσότερους από 6 μήνες και συνεχίζουν να απολαμβάνουν παροχές, καθώς δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι όποιος άνεργος είναι δικαιούχος επιδόματος ανεργίας από τη ΔΥΠΑ – πρώην ΟΑΕΔ και βρίσκει δουλειά κατά την περίοδο της επιδότησης του από τον ΟΑΕΔ, δεν θα χάνει εντελώς το επίδομά του, αλλά θα παίρνει το 50% για όσο διάστημα θα διαρκούσε η επιδότηση του ταυτόχρονα με την καταβολή του μισθού του. Έτσι, το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε επίδομα εργασίας.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει σε περίπτωση επαναπρόσληψης του αναζητούντος εργασία σε εργοδότη, στον οποίο είχε απασχοληθεί τα δύο έτη πριν από την εγγραφή του στο Μητρώο Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

  • Παράδειγμα: Άνεργος λαμβάνει επίδομα ανεργίας 407 ευρώ και το επίδομα ανεργίας σταματάει να καταβάλλεται τον Μάιο 2023. Έστω, ότι βρίσκει εργασία τον Αύγουστο 2022 με μισθό 700 ευρώ. Μέχρι τον Μάιο του 2023 θα λαμβάνει το μισθό του συν μισό επίδομα ανεργίας, δηλαδή 700+203,5=903,5 ευρώ για 10 μήνες.

Ποιες υπουργικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί

Στο μεταξύ, έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες αφορούν στον ίδιο νόμο, «Δουλειές Ξανά» και σχετίζονται με:

  1. τα Ψηφιακά Εργαλεία &
  2. τα εισοδηματικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τα ψηφιακά εργαλεία, πρόκειται για την Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ και το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, που τίθενται στη διάθεση των ανέργων μέσω του Ψηφιακού Μητρώου ΔΥΠΑ και περιορίζουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, διευκολύνοντας την αναζήτηση και εύρεση εργασίας που ανταποκρίνεται στην προϋπηρεσία, τις δεξιότητες, τις ανάγκες και τους στόχους τους.

Τι ισχύει για το Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ

Το υφιστάμενο μητρώο του τέως ΟΑΕΔ αποκτά νέες ψηφιακές δυνατότητες.

Με την απόφαση των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, διαπιστώνεται η μετάπτωση των υφιστάμενων μητρώων στο νέο Ψηφιακό περιβάλλον από 1ης Ιανουαρίου 2023. Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα θα μεταφερθούν αυτόματα στο Ψηφιακό Μητρώο χωρίς καμία δική τους ενέργεια.

Στο εξής οι αναζητούντες εργασία θα εγγράφονται στο Ψηφιακό Μητρώο, κατόπιν αίτησής τους στο Πληροφοριακό Σύστημα της ΔΥΠΑ, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ – gov.gr). Το Ψηφιακό Μητρώο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, στοιχεία ταυτοποίησης και επικοινωνίας, προϋπηρεσία, βιογραφικό σημείωμα και επάγγελμα ή επαγγέλματα που αναζητούνται, πληροφορίες για το αν οι εγγεγραμμένοι δικαιούνται και λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή άλλες παροχές και διευκολύνσεις, για την ύπαρξη ή μη ατομικού σχεδίου δράσης, καθώς και για τις προτάσεις που έγιναν από τη ΔΥΠΑ για κατάλληλες θέσεις εργασίας, για συμμετοχή σε προγράμματα απασχόλησης και δράσεις συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.

Όπως σημειώνεται στην Απόφαση:

«Το ψηφιακό προφίλ του εκάστοτε εγγεγραμμένου αναζητούντα εργασία στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α. λειτουργεί ως ο προσωπικός του λογαριασμός, στον οποίο συλλέγονται όλα τα ανωτέρω στοιχεία και πληροφορίες, αποτελώντας κατ’ ουσίαν ένα “βιογραφικό” του κατόχου του, που έχει ως απώτερο σκοπό να διευκολύνει την πρόσβασή του στην αγορά εργασίας και την ομαλή ένταξή του σε αυτή, προκειμένου να τελεσφορήσει η σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας».

Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ: Η κάρτα ανεργίας που υφίσταται σήμερα σε έντυπη μορφή καταργείται και αντικαθίσταται από την Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ. Μέχρι το τέλος του έτους η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ θα είναι διαθέσιμη για ενεργοποίηση στο “πορτοφόλι” (wallet) του gov.gr (όπως η ταυτότητα και η άδεια οδήγησης). Η Κάρτα θα είναι διασυνδεδεμένη με το Ψηφιακό Μητρώο, ούτως ώστε οι κάτοχοι της Κάρτας με την επίδειξή της να αποδεικνύουν στους επιμέρους φορείς του Δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα ότι είναι δικαιούχοι των παροχών, επιδομάτων κ.λπ. που προβλέπονται κατά περίπτωση.

Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης: Το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης καταρτίζεται από τον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ σε συνεργασία με τον αναζητούντα εργασία που είναι εγγεγραμμένος στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α. και συναποφασίζεται από αυτούς. Περιλαμβάνει τα προσωπικά χαρακτηριστικά, το επαγγελματικό προφίλ και τους επαγγελματικούς στόχους, καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο αναζητών εργασία για να βρει δουλειά ενώ θα αναθεωρείται ανά εξάμηνο (στους 6,12 και 18 μήνες) εφόσον ο άνεργος δεν βρίσκει δουλειά. Με τη σχετική Υπουργική Απόφαση προσδιορίζεται το πρότυπο Ψηφιακό ΑΣΔ, το οποίο επισυνάπτεται.

Σε σχέση με τα εισοδηματικά κριτήρια, ορίζεται πως για όσους είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών, τα βοηθήματα, παροχές και διευκολύνσεις που έχει θεσπίσει η Πολιτεία θα καταβάλλονται με τα εκάστοτε εισοδηματικά (όχι τα περιουσιακά) κριτήρια που εφαρμόζονται για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Πηγή: neolaia.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αιτήσεις για νέο επίδομα 400€. «Δουλειά για σένα»: 68.000 νέες θέσεις εργασίας. Θέσεις σε Fraport, Χαμόγελο του Παιδιού, Ελευθέριος Βενιζέλος, PayPal