Τη δυνατότητα σε εταιρείες λειτουργίας συνδρομητικών πλατφόρμων τηλεόρασης, όπως NOVA, COSMOTE και η VODAFONE, να αναπτύξουν δραστηριότητες ελεύθερης τηλεόρασης δίνει τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Υπενθυµίζεται πως πριν από ένα έτος η Nova είχε κάνει σχετική προσφυγή στις αρµόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητώντας να προσαρµοστεί το ελληνικό ρυθµιστικό πλαίσιο στο ευρωπαϊκό, που προβλέπει αυτή τη δυνατότητα.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, Τεκµαίρεται έτσι από κύκλους της αγοράς πως η Nova θα εκµεταλλευθεί τη σχετική αλλαγή στο ελληνικό νοµικό καθεστώς που διέπει τα τηλεοπτικά δίκτυα, πληροφορία που επιβεβαιώνουν πηγές της µητρικής εταιρείας της. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως στα µέσα του 2022 επενδυτικό σχήµα, που σύµφωνα µε πληροφορίες της αγοράς συνδέεται µε τον Σέρβο επιχειρηµατία Ντράγκαν Σόλακ, απέκτησε από τη Motor Oil το 50% του µετοχικού κεφαλαίου της Alpha ∆ορυφορική Τηλεόραση, η οποία ελέγχει το οµώνυµο ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι. Ο Ντράγκαν Σόλακ είναι ιδρυτής και µέτοχος µειοψηφίας του οµίλου United Group (την πλειοψηφία ελέγχει η BC Partner), ο οποίος είναι η µητρική εταιρεία της Nova. Γι’ αυτόν τον λόγο πιθανολογείται πως σύντοµα, και µετά την ψήφιση της παραπάνω τροπολογίας, η εν λόγω συµµετοχή στην Alpha ∆ορυφορική Τηλεόραση θα περάσει στη United Group. Σηµειώνεται πάντως ότι άριστα ενηµερωµένες πηγές πληροφορούν την «Καθημερινή» πως ο όµιλος της Motor Oil δεν έχει σχέδια για περαιτέρω µεταβίβαση ποσοστού του στην Alpha ∆ορυφορική.
Σύµφωνα µε την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, «η προτεινόµενη ρύθµιση αποσκοπεί στην άρση των υφιστάµενων περιορισµών της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2644/1998 (Α΄ 233) ως προς την απόκτηση άδειας παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχοµένου µέσων επίγειων δικτύων ελεύθερης λήψης από κατόχους άδειας συνδροµητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών µέσω δορυφόρου. Οι υφιστάµενοι περιορισµοί συνιστούν, ουσιαστικά, απόλυτη απαγόρευση συµµετοχής σε επιχείρηση παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχοµένου µέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης συνδροµητικής λήψης, η οποία θέτει ζήτηµα συµβατότητας µε την οικονοµική και επιχειρηµατική ελευθερία των νοµικών προσώπων που προστατεύεται συνταγµατικά». Προσθέτει, δε, ότι αν και «παραµένει ο κανόνας ότι ανώνυµη εταιρεία που κατέχει άδεια παροχής συνδροµητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών δεν µπορεί να κατέχει και άδεια παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχοµένου µέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης λήψης, ωστόσο τίθενται αυστηρές, πλην όµως αναγκαίες και αναλογικές προϋποθέσεις, συµβατές µε το άρθρο 65 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΛΕΕ), η συνδροµή των οποίων επιτρέπει τη συµµετοχή των εν λόγω εταιρειών σε εταιρεία που κατέχει άδεια σταθµού ελεύθερης λήψης».
Οι προϋποθέσεις για τη συµµετοχή εταιρείας συνδροµητικής τηλεόρασης σε εταιρεία που κατέχει άδεια σταθµού ελεύθερης λήψης «είναι δυνατή, εφόσον µε τη συµµετοχή της δεν παραβιάζονται οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισµού, δεν γίνεται κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχει αποκτήσει στην αγορά των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, και δεν θίγεται η αντικειµενική, πλουραλιστική και µε ίσους όρους µετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων στα µέσα µαζικής ενηµέρωσης», αναφέρει η τροπολογία. Επιπλέον, στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται πως µε τη ρύθµιση αυτή «επιτυγχάνεται η µη νόθευση αντικειµενικής, πλουραλιστικής και µε ίσους όρους µετάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων στα µέσα µαζικής ενηµέρωσης, η διασφάλιση ισότιµων όρων ανταγωνισµού µεταξύ παρόχων οι οποίοι δραστηριοποιούνται µε διαφορετικούς όρους στην ελληνική επικράτεια, σύµφωνα και µε τις επιταγές της ενωσιακής νοµοθεσίας και, τέλος, προστατεύεται η επιχειρηµατική και οικονοµική ελευθερία των νοµικών προσώπων στο πεδίο που δραστηριοποιούνται, των µέσων µαζικής ενηµέρωσης».
Πηγή: dikaiologitika.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 3.630 νέες μόνιμες προσλήψεις & με απολυτήριο λυκείου στην Πυροσβεστική. Άνοιξε η πλατφόρμα για το νέο επίδομα 300€. Θέσεις σε Σκλαβενίτη, ΑΒ Βασιλόπουλο