Η ολοένα και αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα στα πλαίσια της αγοράς εργασίας μας αναγκάζουν θέλοντας και μη να συγκεράσουμε τη λεγόμενη δουλειά των ονείρων μας με τις ευκαιρίες αποκατάστασης που προσφέρονται κατά περίπτωση και κατά κλάδο. Έρευνα της Kαθημερινής βασισμένη στο σύγχρονο «αναπτυξιακό πρότυπο» αναφέρεται στους 7 κλάδους που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να σου προσφέρουν θέσεις εργασίας:
Τουρισμός: 220.000 θέσεις εργασίας στη δεκαετία
Η χώρα μας κατέχει πολύχρονη παράδοση στην υποδοχή επισκεπτών από όλο τον κόσμο όχι μόνο κατά τους τρεις μήνες του καλοκαιριού αλλά και όλο το χρόνο. Το κατά τόπους αρνητικό στοιχείο της «εποχικότητας», όπως για παράδειγμα στη νησιά, υπάρχουν πιθανότητες να ξεπεραστεί, καθώς βασικός στόχος της ακολουθούμενης πολιτικής είναι να διευρυνθεί η σεζόν. Όσον αφορά τη προσφορά εργασίας μόνο τον Ιούλιο στο χώρο της εστίασης οι προσλήψεις ήταν 16.000 περισσότερες από τις αποχωρήσεις.
Θετικά για τους νέους: Όχι και τόσο απαραίτητη η προϋπηρεσία, κάθε μορφή εξειδίκευσης εν προκειμένω μια ξένη γλώσσα αυξάνει κατακόρυφα τις αμοιβές
Αρνητικά: Έλλειψη τμήματος τουριστικών σπουδών σε ΑΕΙ. Οι υπάρχουσες σχολές τουριστικών επαγγελμάτων δεν επαρκούν. Οι θέσεις είναι συνήθως χαμηλής εξειδίκευσης.Που να σπουδάσεις: Οποιαδήποτε οικονομική σχολή, ένα ΤΕΙ, όπως το Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, μια σχολή όπου κυριαρχούν οι γλώσσες (Βαλκανικών, Μεσογειακών, Σλαβικών ή Τουρκικών Σπουδών) ή ακόμη και τμήματα όπως το Ιστορικό – Αρχαιολογικό ή το Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Οι ειδικότητες στα ΙΕΚ είναι ακόμα περισσότερες. Επίσης τελειώνοντας τη Νομική και με ένα ΜΒΑ μπορείς να εργαστείς ως νομικός σύμβουλος σε τουριστικές επιχειρήσεις.
Υγεία
Πρόβλεψη κάνει λόγο για δημιουργία δύο εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πανευρωπαϊκά, με πρόσθετο επιχείρημα ότι και ο κλάδος της υγείας είναι εντάσεως εργασίας. Στην Ελλάδα παρόλο που το Δημόσιο έπαψε λόγω κρίσης να απορροφά επαγγελματίες υγείας, θετικές προβλέψεις μιλούν για αύξηση της προσφοράς εργασίας ένεκα κοινωνικών παραγόντων, της τεχνολογικής προόδου αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού.
Που να σπουδάσεις: 13 σχολές σε επίπεδο ΑΕΙ (Ιατρική, Βιολογία, Νοσηλευτική κλπ) αλλά και τεχνολογικά ιδρύματα Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας και Κοινωνικής εργασίας. Στο χώρο των ΙΕΚ, οι επιλογές είναι περισσότερες από δώδεκα: τραυματολογία, νοσηλευτική χειρουργείου, ογκολογικών παθήσεων, μονάδων εντατικής θεραπείας. Επιπλέον τα κολέγια για όποιον έχει τη δυνατότητα προσφέρουν καλά προγράμματα σπουδών φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, βιοϊατρική, διατροφή κ.ά. Σημαντικό ρόλο όμως παίζουν και τα μεταπτυχιακά αφού κάποιος πτυχιούχος εκπαιδευτικός μπορεί με ένα μεταπτυχιακό στις μαθησιακές δυσκολίες, στην ειδική αγωγή ή τη λογοθεραπεία να ασκήσει το επάγγελμα του ειδικού παιδαγωγού, του μηχανικού, του βιολόγου.
Ενέργεια και πράσινη τεχνολογία: Ιδιαίτερα υψηλοί μισθοί
Στο επίκεντρο είναι οι «θετικές» σχολές, αλλά και νομικές – οικονομικές για μελέτες περιβάλλοντος. Στα ΑΕΙ, το Πολυτεχνείο έχει την… τιμητική του, ενώ στον τομέα περιβάλλοντος υπάρχει σχετικό τμήμα στη Μυτιλήνη. Το τμήμα των Χημικών Μηχανικών και τα ΤΕΙ Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας, Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας και Τεχνολόγων Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου αποτελούν επιπλέον επιλογές. Ανάλογες ειδικότητες προσφέρουν και τα ΤΕΙ.
Τι δουλειά μπορείς να βρεις: Ενεργειακός μελετητής, Εξειδικευμένο στέλεχος σε τεχνολογίες ΑΠΕ, Τεχνικός αυτοματισμών, Εξειδικευμένο στέλεχος σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, Εξειδικευμένο στέλεχος σε συστήματα – δίκτυα αερίων, Εξειδικευμένο στέλεχος σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.
Μεταποίηση: Κάποιοι βρίσκουν δουλειά πριν ορκιστούν!
Ο κλάδος τροφίμων αποτελεί συνιστά έναν από τους κινητήριους μοχλούς της ελληνικής οικονομίας. Αν και οι μισθοί έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις και οι επενδύσεις είναι λίγες σε τομείς όπως αυτός των δομικών υλικών και του μετάλλου υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για ανέλιξη σε άλλους τομείς. Σε κάποιες ειδικότητες, όπως το ΤΕΙ Σχεδιασμού Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, οι απόφοιτοι βρίσκουν δουλειά πριν καν ορκιστούν.
Που να σπουδάσεις: ΑΕΙ βιολογίας, φυσικής και γεωπονικό τμήμα. Οικονομολόγοι, απόφοιτοι πολυτεχνικών και θετικών σχολών (μηχανικοί, φυσικοί) αλλά και νομικοί μπορούν επίσης να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Σε επίπεδο ΙΕΚ περιζήτητα επαγγέλματα είναι ο ειδικός σχεδιασμού επίπλου ή κοσμήματος, ο ξυλουργός, ο σχεδιαστής μέσω συστημάτων Η/Υ, αλλά και οι τεχνικοί αυτοματισμών, ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και συναρμολόγησης.
Ναυτιλία: Θέσεις υψηλής εξειδίκευσης
Αν και άρρηκτα εξαρτώμενος από τη πορεία του διεθνούς εμπορίου ο τομέας της ναυτιλίας προσφέρει υψηλή εξειδίκευση και υψηλές αμοιβές. Τα ολοένα αναπτυσσόμενα λιμάνια της χώρας με κορυφαίο αυτό του Πειραιά αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για το κλάδο προμηνύοντας ένα λαμπρό μέλλον για τη ναυτιλία και τους εργαζόμενους σε αυτή.
Που να σπουδάσω: Στον κλάδο οδηγούν οικονομικά τμήματα (Οργάνωση – Διοίκηση επιχειρήσεων, Μarketing λογιστικής και χρηματοοικονομικής) αλλά και το εξειδικευμένο τμήμα Ναυτιλιακών σπουδών. Προσφέρονται και τα τμήματα Μηχανολόγων, Μηχανικών, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και Ναυπηγών μηχανολόγων μηχανικών. Διεξόδους προσφέρουν τα ΤΕΙ Μηχανολογίας, Διοίκησης επιχειρήσεων και Ναυπηγών – μηχανικών. Από τα παραδοσιακά πτυχία, στη ναυτιλία μπορούν να οδηγήσουν το πτυχίο της Νομικής (με μεταπτυχιακό στο Ναυτιλιακό Δίκαιο γίνεσαι νομικός σύμβουλος ναυτιλιακών εταιρειών).
Γεωργία: Δέκα ειδικότητες για έναν ανερχόμενο κλάδο
Οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί στο πλαίσιο σύνταξης του νέου Αναπτυξιακού Προτύπου που θα ακολουθηθεί έως το 2020 δείχνουν ότι 1 στις 2 νέες θέσεις εργασίας στο μέλλον θα δημιουργηθούν εκτός των αστικών κέντρων.
Θετικά: Σημαντικές κοινοτικές επιδοτήσεις και κονδύλια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, σύνδεση με τη βιομηχανία τροφίμων με προοπτική μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, αύξηση εξαγωγών υπό το πρίσμα εξόδου από τη κρίση
Αρνητικά: Χαμηλές αμοιβές, αστάθμητος παράγοντας καιρικών συνθηκών, οι προσπάθειες για αποτελεσματική είσοδο της τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα δεν έχουν καρποφορήσει.
Που να σπουδάσεις: Οι γεωπονικές σχολές στα ΑΕΙ. Προοπτικές υπάρχουν και για όλες τις ειδικεύσεις του τομέα της Χημείας, αλλά και για τα τμήματα της Αγροτικής Οικονομίας, της Επιστήμης Τροφίμων και άλλων συναφών ειδικοτήτων. Επίσης αναμένεται να υπάρχει ζήτηση για τους κλάδους της Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας αλλά και για τα ΤΕΙ Τεχνολόγων Γεωπόνων, Τεχνολογίας Τροφίμων, Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών.
Ψηφιακή τεχνολογία και επικοινωνίες – ηλεκτρονικό εμπόριο: αντέχουν στην κρίση
Ο πιο ανθεκτικός κλάδος σε περιόδους κρίσης. Μεταξύ των αγγελιών πολλές φορές εμφανίζονται και θέσεις εργασίας σε κολοσσούς του κλάδου, όπως η Skype, η Teradata και η ΙΒΜ ενώ στο τομέα της πληροφορικής εμφανίζονται ειδικότητες υψηλής ειδίκευσης (προγραμματιστής, software developer, γνώστες της Java, αλλά και ανάπτυξης εφαρμογών στις γλώσσες προγραμματισμού των κινητών, όπως iOS και Android), όπου παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού. Το ύψος των μισθών είναι τόσο υψηλό αν σκεφτείτε ότι ο μέσος μισθός ενός αναλυτή προγραμματιστή στην Ελλάδα είναι 50.000 ευρώ και ενός developer 33.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
Που να σπουδάσεις: Σε επίπεδο ΑΕΙ και ΤΕΙ υπάρχουν τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, τα τμήματα Πληροφορικής και Μηχανικών Πληροφορικής, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και τα ΤΕΙ Μηχανικών Πληροφορικής και Αυτοματισμού. Στα ελληνικά πανεπιστήμια βέβαια το τεχνολογικό επίπεδο είναι χαμηλό. Σε επίπεδο ΙΕΚ προσφέρονται γνώσεις τεχνικών διάφορων ειδικοτήτων, όπως εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα, τεχνολογίας internet, τηλεπληροφορικής, δικτύων, συστημάτων υπολογιστών κ.ά. Μεγάλες δυνατότητες ανέλιξης όμως προσφέρει η απόκτηση ενός καλού μεταπτυχιακού. Όποιος έχει σπουδάσει μηχανικός με ένα μεταπτυχιακό στη Μηχανική Υπολογιστών μπαίνει στο χώρο ακριβώς ως μηχανικός υπολογιστών.
Ένας βιολόγος με ειδίκευση στη Βιοπληροφορική μπορεί να βρει δουλειά ως υπεύθυνος πληροφοριακών συστημάτων σε εταιρείες βιοτεχνολογίας.
Πηγή: startup.gr
Δείτε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις και θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα