Δείτε επίσης: 5.237 μόνιμες και εποχικές προσλήψεις στο Δημόσιο. Εκατοντάδες θέσεις στον Ιδιωτικό Τομέα
Την αποκάλυψη ότι θα συνεχίσει να χορηγείται επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ σε όσους ανέργους αποφασίσουν να δουλέψουν στα χωράφια προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Κίνητρο στους ανέργους να ασχοληθούν με αγροτικές εργασίες δίνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας θα διατηρείται το επίδομα εργασίας για όσους ανέργους επιλέξουν να απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες.
Ειδικότερα σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καταβάλλεται κανονικά το επίδομα ανεργίας για τους ανέργους που θα εργαστούν σε αγροτικές εργασίες με εργόσημο και για λίγα μεροκάματα.
Έτσι οι άνεργοι θα παίρνουν και τον μισθό τους, ουσιαστικά τα μεροκάματα τους μέσω του εργόσημου από την αγροτική εργασία και θα παίρνουν και το επίδομα ανεργίας. Έτσι δεν θα χάνεται το επίδομα όπως γίνεται σήμερα εφόσον κάποιος άνεργος βρίσκει εργασία.
Το μέτρο αυτό αφενός αποτελεί στήριξη των ανέργων και αφετέρου στήριξη του αγροτικού τομέα καθώς οι αγρότες έχουν ανάγκη από εργάτες γης. Κι αυτό γιατί με την πανδημία του κορωνοϊού έχει επιβληθεί σφράγισμα των συνόρων για λόγους προάσπισης της δημόσιας υγείας. Έτσι ένας από τους κλάδους που έχει δεχθεί καίριο πλήγμα – εκτός από τον τουρισμό – είναι αυτός της γεωργίας. Τη στιγμή μάλιστα που οι εργάτες γης από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες που απασχολούνται στη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας υπολογίζονται σε περίπου 8.000 με 10.000, οι παραγωγοί εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τη φετινή σοδειά.
Μάλιστα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης έχει προτείνει την παροχή κινήτρων σε έλληνες νέους για εργασία στον αγροτικό τομέα, ενώ σε ό,τι αφορά τους αλλοδαπούς εποχικούς εργάτες έχει ζητήσει να προβλεφθεί η διασυνοριακή και η διαπεριφερειακή μετακίνησή τους οργανωμένα κατόπιν ιατρικού ελέγχου και έπειτα από επίσημο αίτημα αγροτών ή συνεταιρισμών, να διευθετηθεί το ζήτημα μετακίνησής τους από και προς τα σημεία εργασίας, να γίνει λεπτομερής καταγραφή τους, να επεκταθεί η άδεια παραμονής τους, από έξι σε 12 μήνες, καθώς και να απλουστευθεί η διαδικασία χορήγησης αδειών για εποχική εργασία.
Πηγή: dikaiologitika.gr
Δείτε επίσης: 5.237 μόνιμες και εποχικές προσλήψεις στο Δημόσιο. Εκατοντάδες θέσεις στον Ιδιωτικό Τομέα