Την υλοποίηση νέων προγραμμάτων απασχόλησης μέχρι το τέλος του έτους εξήγγειλε η διοικητής του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων. Επίσης τοποθετήθηκε και για την αναδιοργάνωση του Οργανισμού.
Ήδη «τρέχει» από την Τρίτη 18 Οκτωβρίου το Πρόγραμμα Εργασιακής Εμπειρίας που αφορά σε 3.000 νέους, ηλικίας 25-29 ετών. Όπως εξηγεί και η ίδια «ξεκίνησαν οι υποδείξεις ανέργων σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα προσφέρουν θέσεις πρακτικής άσκησης σε άνεργους νέους ηλικίας 25-29 ετών. Αφορά 3.000 θέσεις προσφερόμενης άσκησης και έχει ήδη δοθεί εντολή στους εργασιακούς συμβούλους των ΚΠΑ να επικοινωνήσουν με τους ανέργους, που βρίσκονται στους πίνακες κατάταξης, για να προσέλθουν στα ΚΠΑ και να λάβουν το συστατικό τους. Μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης θα ακολουθήσει ένα Πρόγραμμα, το οποίο θα επιχορηγήσει νέες θέσεις εργασίας για τους ίδιους νέους, στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις από αυτές που έκαναν την πρακτική τους άσκηση».
Η κα Καραμεσίνη επισημαίνει πως «μέσα στο Νοέμβριο θα ξεκινήσει το πρώτο από αυτά τα προγράμματα και θα αφορά άνεργους ηλικίας 30-49 ετών, με έμφαση στους μακροχρόνια άνεργους, και θα επιχορηγεί νέες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και ΚΟΙΝΣΕΠ. Οι επιχειρήσεις θα επιχορηγούνται για την πρόσληψη των ανέργων και την απασχόλησή τους για 12 μήνες. Ο αριθμός των ωφελούμενων ανέργων ανέρχεται στις 10.000. Η αναζήτηση των ανέργων για πρόσληψη θα γίνεται υποχρεωτικά από το μητρώο του Οργανισμού και οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μέχρι 10 επιλογές υποψηφίων. Ο ΟΑΕΔ θα αναρτήσει σύντομα στην ιστοσελίδα του τη σχετική πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις σύντομα, καθώς αναμένεται η ΚΥΑ με βάση την οποία θα βγει η πρόσκληση
Η έμφαση πλέον θα δίνεται στην απασχόληση και όχι στην κατάρτιση και η προσπάθεια του οργανισμού θα είναι να γίνει αντιστοίχιση με τα προσόντα των συμμετεχόντων και το αντικείμενο της εκάστοτε θέσης.
Γίνετε φίλοι μας στη σελίδα μας στο Facebook για να μη χάνετε καμία ευκαιρία εργασίας. Κλικάρετε ΕΔΩ
Συνοπτικά η διοικητής του ΟΑΕΔ μίλησε και για τα υπόλοιπα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες:
α) Πρόγραμμα για την επιταγή επανένταξης που σχετίζεται με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας, σε επίδομα εργασίας για 10.000 επιδοτούμενους ανέργους. Αναμένεται Νομοθετική Ρύθμιση και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μέσα στο Νοέμβριο.
β) Πρόγραμμα που θα αφορά στις επιχειρήσεις ΟΤΑ, Πρώτου και Δεύτερου βαθμού, και άλλων Δημοσίων Φορέων και θα απευθύνεται σε 15.000 μακροχρόνια άνεργους άνω των 55 ετών.
γ) Στη συνέχεια έπονται δύο Προγράμματα ένα για ΚΟΙΝΣΕΠ και ένα για ΚΟΙΣΠΕ. Στην πρώτη περίπτωση θα υπάρχει επιχορήγηση για τα ιδρυτικά μέλη των ΚΟΙΝΣΕΠ προκειμένου να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και στη δεύτερη περίπτωση για να μπορούν να προσλάβουν ΑμΕΑ.
δ) δρομολογείται πρόγραμμα για το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία, 12μηνης διάρκειας για 10.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα, σε θέσεις, τις οποίες έχει εντοπίσει το υπουργείο Υγείας και έχει υποδείξει στον ΟΑΕΔ.
Στο Πρόγραμμα Νεανικής Επιχειρηματικότητας που θα γίνει προσπάθεια να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2016 ή αρχές του 2017 αναφέρθηκε επισταμένως η κα Καραμεσίνη. «Ο ΟΑΕΔ θα προκηρύξει ένα καινοτόμο πρόγραμμα προώθησης της επιχειρηματικότητας των νέων. Ωφελούμενοι θα είναι 2.000-2.500 νέοι ηλικίας 18-29 ετών, που θα υποβάλουν για χρηματοδότηση ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο. Στους νέους αυτούς που θα ξεκινήσουν μόνοι ή με άλλους μαζί ατομικές ή εταιρικές επιχειρήσεις, θα παρέχεται, εκτός από χρηματοδότηση, υποστήριξη στη σύνταξη του επιχειρηματικού τους σχεδίου και στην παρακολούθηση των πρώτων βημάτων της επιχείρησης τους από συμβούλους του ΟΑΕΔ και μέντορες που θα υποδείξουν οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ)».
Τέλος μίλησε και για το μέλλον και την αναδιοργάνωση του ίδιου του Οργανισμού με κύριους στόχους την χρησιμοποίηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ από ακόμα περισσότερους ανέργους καθώς και η αναδιαμόρφωση και βελτίωση του τηλεφωνικού κέντρου αλλά και της πρώτης επαφής στα ΚΠΑ. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με το υποστηρικτικό κομμάτι του ΟΑΕΔ και την αποτελεσματικότητά του ενώ το τρίτο με την βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ ανέργων και εν δυνάμει εργοδοτών. (πηγή)