Το σύστημα κοινωνικών επιδομάτων στην Ελλάδα αναμένεται να υποστεί σημαντικές αλλαγές τους επόμενους μήνες, επηρεάζοντας κυρίως τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Οι κύριες αλλαγές αφορούν:
1. Κόφτες και αυξήσεις
Θεσπίζονται νέοι περιορισμοί με βάση την περιουσιακή κατάσταση των δικαιούχων. Για παράδειγμα:
- Επίδομα παιδιού: Ανώτατο όριο αξίας ακινήτων στα 220.000 ευρώ και όριο αυτοκινήτου στα 1.600 κυβικά.
- Επίδομα στέγασης: Εισάγονται κριτήρια κινητής περιουσίας, όπως καταθέσεις και αυτοκίνητα.
Παράλληλα, θα αυξηθούν τα ποσά για ορισμένα επιδόματα:
- Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Αύξηση από 216 σε 250 ευρώ, με προσαύξηση για κάθε παιδί από 50 σε 75 ευρώ.
- Επίδομα στέγασης: Αύξηση από 70 ευρώ σε έως 125 ευρώ, ανάλογα με την εισοδηματική κλίμακα.
- Επίδομα παιδιού: Αύξηση στα 75 ευρώ για την πρώτη εισοδηματική κλίμακα και αναλογικές αυξήσεις για την τρίτη.
2. Μητρώο επιδομάτων
Θα δημιουργηθεί εθνικό μητρώο δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων που θα περιλαμβάνει όλους τους δικαιούχους, με στόχο την καλύτερη παρακολούθηση της κατανομής των επιδομάτων και τη βελτίωση της διαφάνειας.
Τι αφορά το μητρώο
«Θα κάνουμε ένα κεντρικό μητρώο επιδομάτων όπως είναι στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να υπάρχει μία εποπτεία συνολική για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, για τα επιδόματα του υπουργείου Εργασίας και για τα επιδόματα σαν και αυτά που συζητούσαμε πριν το επίδομα θέρμανσης και να δούμε ποιος παίρνει τι και γιατί το παίρνει. Επομένως όταν δεις τα επιδόματα στη ολότητά τους και έχεις τη συνολική εικόνα μπορείς να βγάλεις και ασφαλέστερα συμπεράσματα και να έχεις τελικά μία πιο δίκαια πιο στοχευμένη πολιτική», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Για την χορήγηση των βασικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, δρομολογείται η θέσπιση περιουσιακών κριτηρίων, ώστε να βγαίνουν εκτός λίστας όσοι εμφανίζουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά έχουν ακίνητη περιουσία, οχήματα μεγάλης αξίας ή καταθέσεις.
Στο επίδομα τέκνων το 20% του εισοδήματος από μισθό δεν θα λαμβάνεται υπόψη ώστε οι μισθωτοί που θα λαμβάνουν αύξηση να μην χάνουν μέρος του επιδόματος. Στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αναθεωρούνται τα κριτήρια ακίνητης και κινητής περιουσίας.
3. Προπληρωμένη κάρτα
Από τον Απρίλιο του 2025, τα επιδόματα θα καταβάλλονται με προπληρωμένη κάρτα, με περιορισμό αναλήψεων μετρητών στο 50%. Η κάρτα θα στοχεύει στη μείωση της φοροδιαφυγής και στον έλεγχο της χρήσης των επιδομάτων, με περισσότερες συναλλαγές να γίνονται μέσω POS ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την σταδιακή πληρωμή σχεδόν 3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 4 δισ. ευρώ που διατίθενται σήμερα στο πλαίσιο πολιτικών κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας. Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές των δικαιούχων επιδομάτων σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 10 εκατ. ευρώ.
Για παράδειγμα κάποιος που παίρνει επίδομα ΟΠΕΚΑ ή επίδομα ανεργίας από ΔΥΠΑ ύψους 500 ευρώ θα μπορεί τα 250 ευρώ να τα ξοδέψει μέσω προπληρωμένης κάρτας και το άλλα 250 ευρώ μέσω μετρητών. Να σημειωθεί ότι φυσικά θα μπορεί να ξοδέψει και όλο το ποσό μέσω της κάρτας όχι όμως όλο το ποσό με μετρητά.
Ακόμη η χρήση της προπληρωμένης κάρτας για συναλλαγές αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών θα επιβραβεύεται από τους παρόχους έκδοσής της με προγράμματα που ο καθένας από αυτούς θα γνωστοποιήσει στους δικαιούχους της, αλλά και στα αρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής.
Το συνολικό ποσό που θα μπορούσε να διανεμηθεί μέσω δημόσιων κληρώσεων δεν μπορεί να υπερβεί τα 8,5 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να δοθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025.
Η προπληρωμένη κάρτα εκδίδεται από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και στους οποίους οι δικαιούχοι διατηρούν ενεργό λογαριασμό πληρωμών.
Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών χορηγούν την προπληρωμένη κάρτα και παρέχουν την αντίστοιχη υπηρεσία λειτουργίας της προς τους δικαιούχους χωρίς αντάλλαγμα.
Ο χρήστης της κάρτας δικαιούται να αναλαμβάνει ποσό σε μετρητά από τον λογαριασμό του που δεν υπερβαίνει το ήμισυ (1/2) των επιδομάτων που έχει λάβει. – Η χρήση της προπληρωμένης κάρτας επιτρέπεται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ήμισυ (1/2) του καταβαλλόμενου ποσού κάθε επιδόματος, βοηθήματος, παροχής ή ενίσχυσης δαπανάται αποκλειστικά μέσω χρήσης της προπληρωμένης κάρτας του δικαιούχου για αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών), ή πληρωμές χωρίς επιβάρυνση του δικαιούχου με έξοδα κόστους συναλλαγών τραπεζικής συναλλαγής.
Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Voucher Τουρισμού με επίδομα 1.250€. Νέο πρόγραμμα κατάρτισης με 1.725€. Αιτήσεις για 1.592 μόνιμες προσλήψεις. Γραμματείς-Υπάλληλοι Γραφείου σε Χαμόγελο του Παιδιού, Ιατρεία κ.α.