του Πάνου Μούστρη
Προγραμματιστή και Εκπαιδευτή διαδικτυακών τεχνολογιών
http://www.analyze-web.gr/
Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε την αξιοπιστία μιας ιστοσελίδας ή οποία έχει μεθόδους συναλλαγής. Τέτοιες ιστοσελίδες χρησιμοποιούν αυτό που ονομάζουμε “ηλεκτρονικό πιστοποιητικό ασφαλείας, SSL” ή αλλιώς το γράμμα “s” που παρατηρούμε στην αρχική διεύθυνση της σελίδας “https://www….”. και όχι “http://www…”
Άλλοι τρόποι αναγνώρισης της αξιοπιστίας οι οποίοι δεν θα σας πάρουν πάνω από 5 λεπτά!
- Δείτε αν το ηλεκτρονικό κατάστημα έχει και φυσικό κατάστημα, σε πια τοποθεσία, διεύθυνση, το τηλέφωνό του και τους τρόπους επικοινωνίας.
- Αναζητήστε στην σελίδα να βρείτε πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία – κατάστημα. Αυτό που θα βρείτε ως επιλογή στο μενού “σχετικά με εμάς”, “η εταιρεία μας” κλπ.
- Ρίξτε μια γρήγορη ματιά στους τρόπους πληρωμής, στους όρους χρήσης της σελίδας, στην πολιτική επιστροφής χρημάτων και προϊόντων.
- Δοκιμάστε να επικοινωνήστε μαζί τους τηλεφωνικά ή μέσω email για επιβεβαίωση πληροφοριών του προϊόντος που θέλετε να αγοράσετε.
Γενικά οι γνωστές και εδραιωμένες εταιρείες είναι το ίδιο αξιόπιστες και στο διαδίκτυο όσο και στην πραγματική ζωή! Εσείς θα μπαίνατε σε οποιοδήποτε κατάστημα για να αγοράσετε; Θα ζητούσατε μια δεύτερη γνώμη; Θα επιλέγατε κάποιο κατάστημα σε κάποιο γνωστό εμπορικό δρόμο ή ένα μικρό μαγαζάκι που τυχαία βρήκατε; Αντίστοιχα κριτήρια χρειάζονται και για την αγορά μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων!
Η γνώση και βασικοί κανόνες λογικής μπορούν να διώξουν την ανασφάλεια σας για τις online συναλλαγές. Ο φόβος να δώσετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας είναι μια καλή δικαιολογία για όσους διστάζουν. Υπάρχουν όμως πλέον πολλοί τρόποι εξόφλησης στη διάθεση του πελάτη όπως: μέθοδος αντικαταβολής, πιστωτική κάρτα, χρεωστική κάρτα, προπληρωμένη κάρτα, μέσω λογαριασμού paypal, με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
Εκμεταλλευτείτε τις online αγορές προς όφελος σας!