Νέο πρόγραμμα «Τριπτόλεμος» για ανέργους και νέους

 

Καθορίστηκαν οι όροι για το πρόγραμμα Τριπτόλεμος με υπουργική απόφαση . Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανέργους που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

 

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε νέες και νέους ηλικίας έως 40 ετών, κατά προτεραιότητα ανέργους, οι οποίοι επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και διαθέτουν διαφορετικές γνώσεις, εμπειρίες, δεξιότητες και ενδιαφέροντα.

Το επίπεδο των γνώσεων, το αντικείμενο απασχόλησης και η εμπειρία ή μη στον αγροτικό τομέα παραγωγής δεν συνιστά εμπόδιο για την επιλογή συμμετοχής των ενδιαφερομένων στο Πρόγραμμα. Η επιλογή των συμμετεχόντων στην περίπτωση κατά την οποία ο αριθμός των ενδιαφερομένων θα υπερβαίνει τον αριθμό των προβλεπόμενων θέσεων θα γίνεται μετά από δημόσια κλήρωση.

Το Πρόγραμμα θα υλοποιείται είτε μετά από αποδοχή υποβληθείσας πρότασης φορέα ή φορέων για συνεργασία και σχετική ανάθεση, είτε μετά από ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάδειξη του/ των αναδόχου/ ων ως φορέα /φορέων υλοποίησης.

Τη συνοπτική περιγραφή του περιεχομένου του Προγράμματος και τα Τεχνικά Χαρακτηριστικά του ως εξής:

Το Πρόγραμμα αφορά στη διοργάνωση σεμιναρίων βραχείας εκπαίδευσης στον Πρωτογενή Τομέα της παραγωγής, τα οποία περιλαμβάνουν θεωρία, πρακτική άσκηση και εκπαιδευτικές επισκέψεις, ή /και

Το Πρόγραμμα αφορά στη λήψη υποστηρικτικών μέτρων, όπως: α) διοργάνωση ημερίδων ενημέρωσης και παρουσίασης καλών πρακτικών, β) υλοποίηση δράσεων διάχυσης του Προγράμματος και δράσεων μέσω διαδικτύου, κλπ. Το Πρόγραμμα αφορά επίσης στην παραγωγή εκπαιδευτικού, ενημερωτικού, προωθητικού υλικού κ.λπ. ή/και

Το Πρόγραμμα αφορά στη διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας με ιδιαιτερότητες, όπως : α) δυσπρόσιτες περιοχές, β) ακριτικές περιοχές, γ) περιοχές που πλήττονται από την ανεργία κ.λπ., ή/και

Το Πρόγραμμα αφορά στη διοργάνωση ειδικών δράσεων πρακτικής εξάσκησης, στα οποία θα συμμετέχουν, όσες και όσοι έχουν ήδη ολοκληρώσει ένα σεμινάριο βραχείας εκπαίδευσης επί συναφούς αντικειμένου.

Το Πρόγραμμα δύναται να περιλαμβάνει τη διοργάνωση ειδικής εκπαιδευτικής θεματικής δράσης στο εξωτερικό για απόκτηση και ανταλλαγή επαγγελματικής εμπειρίας, για όσους έχουν ολοκληρώσει Πρόγραμμα ειδικών δράσεων πρακτικής εξάσκησης. Οι συμμετέχοντες στη δράση αυτή θα επιλέγονται μετά από δημόσια κλήρωση. Οι λεπτομέρειες υλοποίησης της δράσης αυτής θα καθορίζονται στην Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Το Πρόγραμμα δύναται να οδηγήσει σε πιστοποίηση προσόντων κατόπιν συνεργασίας με τον ΕΟΠΠΕΠ, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς οφείλουν κατά την υποβολή των προτάσεων για την υλοποίηση των σεμιναρίων να προσδιορίζουν τόσο τη διεξαγωγή θεωρητικών μαθημάτων επί αντικειμένων των κλάδων του Πρωτογενούς Τομέα, όσο και την πρακτική άσκηση των συμμετεχόντων σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Συγκεκριμένα στις προτάσεις απαιτείται: α) Να γίνεται σαφής τεκμηρίωση της επιλογής των συγκεκριμένων αντικειμένων εκπαίδευσης που προτείνονται.

– Να υπάρχει αναλυτική περιγραφή του περιεχομένου των εκπαιδευτικών ενοτήτων και προσδιορισμός της χρονικής διάρκειας της διδασκαλίας (διδακτικές ώρες και ώρες πρακτικής άσκησης).
Σημειώνεται, ότι οι εκπαιδευτικές ενότητες θα πρέπει να αναφέρονται κυρίως στις παρακάτω διαδικασίες: i) παραγωγής ή εκτροφής, ii) μεταποίησης, iii) τυποποίησης και iv) επιχειρηματικότητας.

– Να προβλέπεται η κάλυψη τεσσάρων (4) ωρών δι-δασκαλίας από εισηγήσεις επιτυχημένων επιχειρηματιών του κλάδου και από επισκέψεις σε σχετικές με τα αντικείμενα επιχειρήσεις, ή /και να προβλέπεται εισήγηση επί των δυνατοτήτων αξιοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και άλλων συμβουλευτικών μέτρων.

– Να υπάρχει κατάλογος με τα ονόματα των εκπαιδευτών και τα βιογραφικά τους σημειώματα.
– Να αναφέρονται οι συγκεκριμένοι χώροι εκπαίδευσης, οι οποίοι θα πληρούν τις προϋποθέσεις υλοποίησης του Προγράμματος (θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης).
– Να υποβάλουν Προϋπολογισμό για τις κατηγορίες δαπανών υλοποίησης του Προγράμματος.
– Οι προτάσεις των φορέων θα αξιολογούνται από το καθ’ύλην αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Νέας Γενιάς, της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς.

Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και συγκεκριμένα από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, ΚΑΕ 2449, 2529 ή/και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Τομέας: «Εκπαίδευση», Υποτομέας: «Προγράμματα Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης», ανάλογα με τις εκάστοτε εγγεγραμμένες ετήσιες πιστώσεις.

Το Πρόγραμμα δύναται να χρηματοδοτηθεί και από Ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα ΕΣΠΑ (2014 – 2020) ή από ιδιωτικούς πόρους.

Οι λεπτομέρειες υλοποίησης του Προγράμματος «Τριπτόλεμος» θα περιγράφονται αναλυτικά στην ανοιχτή Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις νέες και τους νέους, η οποία θα δημοσιοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
(πηγή)ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ