Ξεκινάει το πρόγραμμα ΛΑΕΚ του ΟΑΕΔ σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Οργανισμός και καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες της υλοποίησης τους
Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ έχει στόχο να διευρυνθούν οι ευκαιρίες κατάρτισης των εργαζοµένων στις µικρές επιχειρήσεις (1-49 εργαζόµενοι) η Επιτροπή ΕΛΕΚΠ έθεσε τους όρους και τις προϋποθέσεις προγράµµατος κατάρτισης υλοποιούµενο από φορείς εκπροσώπησης των εργοδοτών για µικρές επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν 1-49 εργαζόµενους, µε τίτλο «Εγκύκλιος προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων ΛΑΕΚ 1-49 έτους 2018».
Στο πλαίσιο του προγράµµατος αυτού δικαιούχοι υλοποίησης είναι:
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Πρωτοβάθμιοι και Δευτεροβάθμιοι ΦΕΕ
Οι οριζόμενοι από το καταστατικό τους Φορείς Εκπροσώπησης Εργοδοτών, των οποίων τα μέλη διατηρούν επαγγελματική δραστηριότητα.
Οι Επιστημονικοί Σύλλογοι των οποίων τα μέλη διατηρούν επαγγελματική δραστηριότητα.
Τα Επιμελητήρια των οποίων οι επιχειρήσεις-μέλη απασχολούν από 1-49 άτομα και ΔΕΝ συμμετέχουν σε πρόγραμμα Πρωτοβάθμιων ή Δευτεροβάθμιων ΦΕΕ.
Τα Εργατικά Κέντρα κατόπιν παραχώρησης του δικαιώματος από ΦΕΕ.
Οι Ομοσπονδίες με την προϋπόθεση ότι το πρωτοβάθμιο σωματείο τους δεν καταθέτει πρόταση στον Νομό.
Η επιλογή των επιχειρήσεων γίνεται με γνώμονα τις επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 εως 49 άτομα προσωπικό, οι οποίες υπόκεινται στην υποχρέωση καταβολής στο ΕΦΚΑ της εργοδοτικής εισφοράς ΛΑΕΚ (0,24%)
Κάθε επιχείρηση δικαιούται να συμμετέχει σε πρόγραμμα κατάρτισης μέσω ΕΝΟΣ ΜΟΝΟ Φορέα Εκπροσώπησης Εργοδοτών
Επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα 0,24 δεν δικαιούνται να συμμετέχουν σε προγράμματα 1-49 και το αντίστροφο.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εξής καταρτιζόμενοι:
Εργαζόμενοι επιχειρήσεων Μέλη του ΦΕΕ (εγγεγραμμένοι στο Μητρώο), καθώς και Εργαζόμενοι επιχειρήσεων μη Μέλη του ΦΕΕ (όταν ο ΦΕΕ του εργοδότη τους δεν συμμετέχει σε πρόγραμμα ή οι εργοδότες τους δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα κατάρτισης μέσω του Δικαιούχου Φορέα εκπροσώπησης εργοδοτών στον οποίο ανήκουν ή οι εργοδότες τους δεν ανήκουν σε ΦΕΕ).
Οι έλεγχοι της κατηγορίας αυτής γίνονται αυτόματα μέσω ΕΡΓΑΝΗΣ όπως περιγράφονται παραπάνω.
Οι Εργαζόμενοι που το αντικείμενο απασχόλησης τους δεν τους επιτρέπει να έχουν σταθερή εργασία.
Οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής υποχρεωτικά θα πρέπει
α) όταν δηλώνονται σε πρόγραμμα να μην εμφανίζονται απασχολούμενοι σε επιχείρηση ( γιατί σε μία τέτοια περίπτωση πρέπει να δηλώνονται σε τμήμα τύπου Α) και
β) να διαθέτουν το λιγότερο 50 έως 300 ημερομίσθια εκ των οποίων τα 125 στον ίδιο εργοδότη το μέγιστο. Η περίοδος ελέγχου της απασχόλησης αφορά το προηγούμενο έτος της εγκυκλίου.
Ο ΟΑΕΔ και το πληροφοριακό σύστημα θα αντλεί δεδομένα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και το αντίστοιχο του ΕΦΚΑ προκειμένου να διενεργεί του απαραίτητους ελέγχους τόσο για τις Επιχειρήσεις όσο και για τους Εργαζόμενους.
Οι έλεγχοι αυτοί θα διενεργούνται σε πραγματικό χρόνο κατά την υποβολή των προτάσεων των προγραμμάτων των δικαιούχων φορέων κατά την αξιολόγηση, κατά την επιτρεπτή από τη διακήρυξη αντικατάσταση ή σε οποιοδήποτε άλλο στάδιο κριθεί αναγκαίο.
Τα προγράμματα κατάρτισης υλοποιούνται εκτός ωραρίου εργασίας και μέχρι την 22.00′ ώρα, περιλαμβάνουν μόνο θεωρητικό μέρος. Η διάρκεια τους ορίζεται στις 40 ώρες, ο αριθμός διδακτικών ωρών ημερησίως δεν υπερβαίνει τις τέσσερις (4).
Κάθε πρόγραμμα κατάρτισης που εντάσσεται στις τεχνικές επαγγελματικές ειδικότητες, περιλαμβάνει τέσσερις (4) ώρες κατάρτιση για Υγιεινή και Ασφάλεια της εργασίας.
Μετά από κάθε μία εκπαιδευτική ώρα σαράντα πέντε (45′) λεπτών γίνεται διάλειμμα δέκα πέντε (15) λεπτών . Μετά από κάθε δύο εκπαιδευτικές ώρες ενενήντα (90′) λεπτών γίνεται διάλειμμα δεκαπέντε λεπτών (15′).
Δεν επιτρέπεται κατάρτιση κατά τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες.
Δεν είναι δυνατή η συμμετοχή του ίδιου εργαζόμενου σε περισσότερα του ενός (1) προγράμματα κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσης. Σε αντίθετη περίπτωση η συμμετοχή του καταρτιζόμενου αποκλείεται αυτόματα από το πληροφοριακό σύστημα από τα υπόλοιπα προγράμματα κατάρτισης στα οποία έχει δηλωθεί.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων καταρτιζομένων για κάθε πρόγραμμα κατάρτισης κυμαίνεται από15 έως είκοσι πέντε (25) άτομα.
Ένα πρόγραμμα δεν αποπληρώνεται εφόσον ολοκληρωθεί με αριθμό καταρτιζομένων μικρότερο του 50% (ακολουθείται στρογγυλοποίηση στην ακέραιη μονάδα προς τα κάτω) των αργικά δηλωθέντων, κατά την έναρξη του προγράμματος.
Οι απουσίες για κάθε καταρτιζόμενο δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 20% του συνόλου των ωρών κατάρτισης που έχουν καταχωρηθεί στην υποβολή υλοποίησης του προγράμματος.
Το ποσοστό αυτό των απουσιών, δεν μπορεί να αποτελέσει αιτιολογία μείωσης της διάρκειας υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης.
Η υπέρβαση του ποσοστού αυτού, έχει σαν αποτέλεσμα τη μη αποπληρωμή από τον ΟΑΕΔ του καταρτιζομένου κατά τη διαδικασία αποπληρωμής του προγράμματος και:
Δεν υπολογίζονται οι πραγματοποιηθείσες ώρες κατάρτισης του συγκεκριμένου καταρτιζομένου σε ότι αφορά στις δαπάνες μετακίνησης-διατροφής,
Υπολογίζεται το 50% των πραγματοποιηθεισών ωρών σε ότι αφορά στις δαπάνες υλοποίησης της κατάρτισης, στις δαπάνες για τη διαχειριστική υποστήριξη και στην αποζημίωση του φορέα εκπροσώπησης εργαζομένων (εφόσον υπάρχει συνεργασία με αυτόν).
Δείτε εδώ όλη την εγκύκλιο.(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ