Έρχονται στην Ελλάδα τα δύο πρωτεϊνικά εμβόλια κατά του κορονοϊού – Ποιες είναι οι διαφορές τους με τα mRNA.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Ακόμη δύο «όπλα» στη μάχη κατά του κορονοϊού αποκτά η χώρα καθώς το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax έρχεται στην Ελλάδα στις 21 Φεβρουαρίου ενώ τον Απρίλιο φτάνει και το εμβόλιο της εταιρείας Sanofi.

Δείτε επίσης: 400 σε ευρώ σε όλους: Νέα επιδότηση για κάθε εργαζόμενο. Μόνιμες και εποχικές προσλήψεις σε ΟΑΕΔ, ΑΣΕΠ, Λιμενικό, Εταιρείες

Αυτό σημαίνει πως εκείνοι που διστάζουν να κάνουν εμβόλια με την τεχνολογία mRNA, τώρα έχουν δύο επιπλέον επιλογές για να κλείσουν το ραντεβού τους και να εμβολιαστούν.

Εκτιμάται ότι τον Μάρτιο θα έχουν παραδοθεί 474.000 δόσεις από το εμβόλιο της Novavax ενώ τα φάρμακα που αφορούν την προφυλακτική αγωγή ξεκίνησαν από χθες να χορηγούνται, όπως είπε απόψε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, στην καθιερωμένη ενημέρωση.

Όσον αφορά τα φάρμακα, έχουν ήδη εγκριθεί 300 αιτήσεις και παραδόθηκαν ή παραδίδονται αρκετά από αυτά, όπως τόνισε. Στις αρχές Μαρτίου θα παραδοθούν και χάπια άλλης εταιρείας στη χώρα μας κι άλλα φάρμακα που προσφέρουν προφύλαξη για τον κορονοϊό, προσέθεσε.

Όπως είπε η αν. υπουργός Υγείας, τα φάρμακα εγκρίνοντας σε 24 ώρες και σε 48 ώρες το αργότερο, παραδίδονται σε αυτούς που τα χρειάζονται, όσους δηλαδή βρίσκονται στην αρχή της λοίμωξης, στο σπίτι τους.

Στο ερώτημα αν οι πρώτες δύο δόσεις που έχει κάνει κάποιος είναι με mRNA εμβόλιο και επιθυμεί να κάνει την αναμνηστική δόση με ένα εκ των δύο πρωτεϊνικών, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, σημείωσε: «Έχω διαβάσει τη βιβλιογραφία για αναμνηστική δόση με Novavax, όπου έχουν γίνει και οι πρώτες δύο με Novavax. Δεν θυμάμαι κάποια μελέτη που να είναι μετά από δύο δόσεις mRNA, αλλά σίγουρα θα υπάρχει και μπορούμε να το δούμε. Αλλά δεν βλέπω για ποιον λόγο δεν θα μπορούσε. Πάντως, ακόμα δεν έχει μπει στον αλγόριθμο των δικών μας οδηγιών. Βέβαια, δεν έχει έρθει ακόμα το εμβόλιο και, όταν έρθει, θα το συζητήσουμε σίγουρα και όταν ανοίξει η πλατφόρμα θα το τεκμηριώσουμε».

Νοσηλεύονται περίπου 100 παιδιά με κορονοϊό
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας στην ενημέρωση, αναφέρθηκε στις νοσηλείες παιδιών αλλά και στα ενεργά κρούσματα: «Περίπου 140.000 άτομα ενεργά κρούσματα. Αύξηση σε Θράκη και νησιά Βορείου Αιγαίου. Αυξήθηκε η θετικότητα την τελευταία εβδομάδα κυρίως όμως λόγω της αύξησης των τεστ. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων μειώνεται αλλά με αργούς ρυθμούς. Νοσηλεύονται 3.500 ασθενείς. Η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να απασχολεί. Το 88% των νέων εισαγωγών αφορά ασθενείς που νοσούν με την Όμικρον. Σταθερά τα κρούσματα στα παιδιά, παραμένει περίπου στο 30% των συνολικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά που νοσηλεύονται στην επικράτεια είναι περίπου 90-100, περίπου 2% στο σύνολο. Τα παιδιά είναι κυρίως μέχρι 11 ετών. Παράλληλα ενισχύεται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς η εμβολιαστική κάλυψη στα παιδιά. Ο εμβολιασμός των γονέων προστατεύει και τα παιδιά τους δείχνει έρευνα που δημοσιεύτηκε. Δύο μήνες μετά την εμφάνιση της Όμικρον βλέπουμε σταθεροποίηση ψηλά των κρουσμάτων.

Η Όμικρον μπορεί να μολύνει άτομα με προηγούμενη ανοσία. Όμως ο εμβολιασμός με τρίτη δόση προσφέρει ανοσία για σοβαρή νόσηση και θάνατο. Ο ιός μας βρήκε σε στιγμή που έχουμε εμβολιαστεί. Πιθανότατα σχετίζεται λιγότερο με το ότι νομίζαμε ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσο. Μόλις 25% ηπιότερη από τη Δέλτα η Όμικρον. Περίπου 300.000 άνθρωποι άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι και προκαλεί ανησυχία αυτό.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Καμία μετάλλαξη του ιού δεν είναι αθώα

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης, αλλά οι θάνατοι αυξήθηκαν 4%. «Η διασπορά δείχνει σαφή σημεία υποχώρησης. Ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα έδειξε επιδείνωση 10%. Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ μειώθηκαν 10%. Η διασπορά της Όμικρον στην Ελλάδα έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλό πλατό.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Το πιο πιθανό σενάριο τις επόμενες εβδομάδες είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση. Καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι τελείως αθώα. Οι ηλικιωμένοι ακόμα και αν περάσουν τον ιό μια φορά, δεν σημαίνει ότι θα τον περάσουν και δεύτερη φορά απλά».

Ερωτώμενοι σχετικά με επικείμενη χαλάρωση των μέτρων, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι θα γίνουν συζητήσεις μέσα στην εβδομάδα, όμως ο Γκίκας Μαγιορκίνης προανήγγειλε το επόμενο μέτρο που θα αφορά τους εμβολιασμένους.Δείτε επίσης: 400 σε ευρώ σε όλους: Νέα επιδότηση για κάθε εργαζόμενο. Μόνιμες και εποχικές προσλήψεις σε ΟΑΕΔ, ΑΣΕΠ, Λιμενικό, Εταιρείες