Νέα ηλεκτρονική αίτηση για το επίδομα ανασφάλιστων υπερήλικων

 

Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για όσους είναι ανασφάλιστοι υπερήλικες ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

 

Η πλατφόρμα αυτή θα συνδέεται αυτόματα με το σύστημα TAXISNET της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) έτσι ώστε να ενημερώνονται απευθείας οι αιτούντες για τυχόν υπέρβαση των εισοδηματικών ορίων που έχει θέσει ο νόμος. Τούτο προκύπτει σε απάντηση που δόθηκε στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή κ. Σ. Αναστασιάδη με την επισήμανση ότι η ενημέρωση αυτή θα λειτουργεί αποτρεπτικά για την υποβολή αιτήσεων που τεκμηριωμένα δεν πληρούν τις εκ του Νόμου οριζόμενες προϋποθέσεις.

Στα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, τονίζεται ότι «το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων θεσμοθετήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 93 του Ν. 4387/2016 και χορηγείται στο σύνολο αυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης διάταξης και όχι μόνο σε ομογενείς από την Αλβανία και τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.
Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 19.280 αιτήσεις και έχει γίνει επεξεργασία σε 8.096 από αυτές. Συγκεκριμένα έχουν εκδοθεί 1.385 αποφάσεις χορήγησης του επιδόματος και έχουν απορριφθεί 2.923 αιτήσεις. Το μέσο ποσό του επιδόματος ανέρχεται στα 240 ευρώ, περίπου.

Επίσης έχουν ελεγχθεί και έχουν γίνει αλληλογραφίες για την αποστολή ελλειπόντων δικαιολογητικών σε 3.788 αιτήσεις. Ο αριθμός των απορριπτικών αποφάσεων είναι μεγαλύτερος του αριθμού των εγκρινομένων». Από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνεται, όμως, ότι «το μεγαλύτερο ποσοστό των απορριπτικών αποφάσεων, οφείλονται σε λόγους υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων που θέτει η προαναφερόμενη διάταξη».

Σχετικά με τον βαθμό προόδου του ελέγχου των αιτήσεων, σημειώνεται ότι:

α) Μέχρι 31-12-2016 που ο ΟΓΑ είχε ακόμη τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες, το προσωπικό που απασχολούνταν με το αντικείμενο αυτό ήταν ελάχιστο σε σχέση με τον όγκο του αντικειμένου. Μετά την 1-1-2017 το θέμα έχει αντιμετωπιστεί σε ικανοποιητικό βαθμό, δεδομένου ότι τοποθετήθηκαν επιπλέον υπάλληλοι στα Τμήματα επεξεργασίας των σχετικών αιτήσεων και ήδη παρουσιάζεται επίσπευση του ελέγχου και προώθησης της εξέτασής των.

β) Αντιμετωπίζονται σημαντικές δυσκολίες ως προς την διαπίστωση της νόμιμης και μόνιμης διαμονής των αιτούντων στην Ελλάδα, λαμβανομένου υπόψη του τρόπου εισόδου στην χώρα, προπαντός όσων είχαν γεννηθεί εκτός Ελλάδας. Ο συνολικός χρόνος νόμιμης και μόνιμης διαμονής των αιτούντων στην Ελλάδα ελέγχεται, αφ’ ενός για την θεμελίωση του δικαιώματος λήψης της παροχής και αφ’ ετέρου για τον καθορισμό του ύψους της παροχής.

Μετά την αλλαγή του προσανατολισμού του ΟΓΑ και τη μετατροπή του ΟΓΑ σε φορέα παροχής προνοιακών επιδομάτων και μόνο, έχει δοθεί βαρύτητα στην αμεσότερη απονομή της παροχής και εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξουν άμεσα, απτά αποτελέσματα.

Όσον αφορά στο θέμα των παροχών υγείας, επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων δεν έχουν δικαίωμα χορήγησης βιβλιαρίου υγείας, αφού άλλωστε δεν υπόκεινται σε κρατήσεις ασθένειας και η παροχή που λαμβάνουν είναι επιδοματικού χαρακτήρα και όχι σύνταξη. Σύμφωνα, όμως, με τις διατάξεις του ν. 4368/2016 έχει δοθεί η δυνατότητα και σε αυτή την κατηγορία των επιδοματούχων, όπως άλλωστε σε όλους τους ανασφάλιστους, παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας με τη χρήση του ΑΜΚΑ.

Οι ανασφάλιστοι – υπερήλικες που ήδη ελάμβαναν σύνταξη με τις διατάξεις του Ν. 1296/1982, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του Ν. 4093/2012 υπόκεινται σε κρατήσεις ασθενείας και δικαιούνται βιβλιαρίου υγείας. (πηγή)ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ