Χωρίς να υπάρχει καμία σχετική απόφαση, χιλιάδες πολίτες εμβολιασμένοι με Johnson & Jonhson διαπίστωσαν έκπληκτοι πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους έχει λήξει. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει σε πολίτες, που έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού, το σημαντικό κενό στις αποφάσεις του αρμόδιου υπουργείου που τους αφήνει έκθετους με ληγμένο πιστοποιητικό – παρά τις ρητές αναφορές στα ΦΕΚ περί επτάμηνης ισχύος του.
Πιο συγκεκριμένα, αρκετοί πολίτες που έχουν κάνει Johnson & Johnson αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, καθώς αυτό δεν γίνεται πλέον δεκτό, όπου το επιδεικνύουν, παρόλο που δεν έχουν περάσει 7 μήνες από την έκδοσή του.
Πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφεραν στο News4health.gr πάντως ότι «το αρχικό πιστοποιητικό των ατόμων που έκαναν Johnson & Johnson έχει τρίμηνη διάρκεια, σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Εμβολιασμού», επιβεβαιώνοντας τις αναφορές ατόμων που τονίζουν ότι δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν πραγματοποιηθεί αναμνηστική (δεύτερη) δόση δεν μπορούν να κάνουν χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους.
Τι αναφέρουν τα ΦΕΚ
Υπενθυμίζεται, ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού συστήνει δεύτερη δόση για τα άτομα που έκαναν Johnson & Johnson. «Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, Pfizer ή μισή δόση Moderna, μετά από 2 μήνες» αναφέρει η οδηγία. Οι οδηγίες ΕΔΩ.
Ωστόσο, η τελευταία απόφαση της κυβέρνησης, που έχει δημοσιευθεί, όσοι δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι αφού περάσουν 7 μήνες από την έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους, το οποίο να τονίσουμε ότι κάνει ένα μήνα για να εκδοθεί και να τεθεί σε ισχύ. Ό
πως αναφέρει το σχετικό απόσπασμα της απόφασης που έχει πάρει ΦΕΚ:
«Από την 1η Φεβρουαρίου 2022, και χωρίς τον ηλικιακό περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου, όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση».
Βάσει αυτού του εδαφίου, όσοι έκαναν το μονοδοσικό -αν δεν έχουν κάνουν δεύτερη δόση- θα θεωρούνταν ανεμβολίαστοι από την 1 Φεβρουαρίου. Παρόλα αυτά, όπως προέκυψε και από τις αναφορές των πολιτών, τα αρχικά πιστοποιητικά για τους εμβολιασθέντες με Johnson&Johnson, εμφανίζονται ήδη ληγμένα.
Τι ισχύει τελικά
Ο Υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 στις 9/1 είχε πει συγκεκριμένα πάντως:
«Ήδη είχαμε προαναγγείλει ότι αυτό θα επεκταθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, για τους ενηλίκους μιλάμε πάντα όχι για τους ανηλίκους. Από 1η Φεβρουαρίου, όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει το 7μηνο, θα λογίζεται ως ανεμβολίαστος, δηλαδή το πιστοποιητικό θα ισχύει μεν, γιατί είναι ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που ισχύει 9 μήνες, αλλά δεν θα μπορεί να έχει τα προνόμια και τα πλεονεκτήματα ως προς την πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και στις άλλες δραστηριότητες που είναι για τους αμιγώς για εμβολιασμένους.
Άρα, για να το πούμε απλά, όσοι συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στους 7 μήνες από τότε που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση. Ως καταληκτική ημερομηνία είναι η 1η Φεβρουαρίου».
Παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία δήλωσή του που να αναφέρει ότι πριν την 1η Φεβρουαρίου τα πιστοποιητικά όσων έκαναν το μονοδοσικό θα λήγουν.
Επίσης, όσα δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης μέσω των δηλώσεών τους είχαν επιβεβαιώσει και ο κ. Θεμιστοκλέους και ο κ. Οικονόμου.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είχε τονίσει από την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας στις 10/1 ότι το όριο για όσους έκαναν το μονοδοσικό είναι οι τρεις μήνες και δεν όσοι πραγματοποιούν την αναμνηστική τους δόση, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι ενώ ο αντίστοιχα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις 17/1 δήλωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι:
«Υπενθυμίζεται ακόμη ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου οι πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με τα διαδοχικά εμβόλια -δύο διαδοχικά εμβόλια- ή τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με το μονοδοσικό εμβόλιο θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Σε διαφορετική περίπτωση θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν και θα χάνουν όλα τα προνόμια των εμβολιασμένων».
Ούτε και από αυτές τις δηλώσεις προκύπτει ότι το πιστοποιητικό τους θα λήγει απαραίτητα πριν την 1η Φεβρουαρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει το eudcc.gov.gr η διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών εξαρτάται και τις οδηγίες των εθνικών κανόνων.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εξαρτάται από επιστημονικά δεδομένα και θα καθορίζεται από τους αρμόδιους για την επαλήθευση σύμφωνα με τους εθνικούς τους κανόνες. Όταν ανακύπτουν νέα επιστημονικά δεδομένα, οι περίοδοι ισχύος του πιστοποιητικού για την εξαίρεση από τις ισχύουσες απαιτήσεις δημόσιας υγείας θα μπορούν να προσαρμοστούν».
Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health.gr εξετάζεται πάντως η έκδοση εγγράφου, η μορφή του οποίου δεν έχει διευκρινιστεί, όπου θα συγκεντρώνονται οι αλλαγές και τα ισχύοντα για τα πιστοποιητικά.
Πηγή: dikaiologitika.gr — ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ