Επιτάχυνση προσλήψεων τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών.

Τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το Υπουργείο Εσωτερικών στο επόμενο χρονικό διάστημα, ανέπτυξε από βήματος Βουλής η Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο των προγραμματικών της δηλώσεων.

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Βασικός στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η επιτάχυνση των προσλήψεων τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, η καθιέρωση ενός νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων και διοικήσεων φορέων, η εισαγωγή μίας νέας διαδικασίας προσλήψεων σε κρίσιμες ειδικότητες, ο εκσυγχρονισμός των πληροφοριακών συστημάτων του Α.Σ.Ε.Π., η εγκαθίδρυση ενός νέου συστήματος επιλογής διοικήσεων φορέων δημοσίου με τη δυνατότητα να παύονται εφόσον κριθούν αναποτελεσματικές.

Μία αποτελεσματικότερη Δημόσια Διοίκηση, με αξιολόγηση και στοχοθεσία, με αυξήσεις μισθών για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, με νέο σύστημα παρακίνησης – επιβράβευσης (bonus παραγωγικότητας), με επιμορφώσεις, με επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Περαιτέρω μείωση τους γραφειοκρατίας.

Ένα νέο, σύγχρονο πλαίσιο απλοποίησης των διαδικασιών και νέοι, εναλλακτικοί τρόποι εξυπηρέτησης.

Τα ΚΕΠ αναβαθμίζονται, σταδιακά, αισθητικά και λειτουργικά. Ταυτόχρονα, δρομολογείται ο βέλτιστος συντονισμός των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης μέσω του καθορισμού διακριτών αρμοδιοτήτων και της αποφυγής τυχόν αλληλοεπικαλύψεων. Νέο πλαίσιο εποπτείας των ΟΤΑ.

Η βελτίωση του μηχανισμού παρακολούθησης των έργων και των δεδομένων των ΟΤΑ με την αναβάθμιση του Κόμβου Διαλειτουργικότητας, την ενοποίηση των δεδομένων των επιμέρους μητρώων και την εισαγωγή δεικτών απόδοσης σε όλους τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.

Επιπλέον, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στις τέσσερις επιμέρους προτεραιότητες που αφορούν στην ενίσχυση της Βόρειας Ελλάδας, μέσω του Τομέα Μακεδονίας -Θράκης, στην προώθηση της προστασίας των ζώων συντροφιάς, στην ψηφιοποίηση της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και στην ενεργοποίηση του νέου πλαισίου για τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Η Υπουργός, στο τέλος της ομιλίας της υπογράμμισε:

«Οι αλλαγές στο κράτος αποτελούν μέσο για να υπηρετήσουμε τους πολίτες με σεβασμό και προτεραιότητα στις ανάγκες τους. Οικοδομώντας σε όσα σημαντικά βήματα ήδη έγιναν τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, τώρα οφείλουμε να δρομολογήσουμε το μεγάλο άλμα. Να περάσουμε από το Κράτος που διαρκώς βελτιώνεται για να καλύψει τις προτεραιότητες του πολίτη, στο Κράτος που σχεδιάζει εξ αρχής βάσει των προτεραιοτήτων του πολίτη.
Σε αυτή την προσπάθεια, θα πορευθούμε με τη συνεργασία του πιο πολύτιμου στοιχείου του Δημοσίου Τομέα, του ανθρώπινου δυναμικού.».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Υπουργού: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, Απευθύνομαι σήμερα στην Εθνική Αντιπροσωπεία υπό τη νέα μου ιδιότητα, ως Υπουργού Εσωτερικών, για τις προγραμματικές δηλώσεις σε έναν τομέα κρίσιμο για την καθημερινότητά μας. Οι αλλαγές στο κράτος αποτελούν μέσο για να υπηρετήσουμε τους πολίτες με σεβασμό και προτεραιότητα στις ανάγκες τους.

Με την έννοια αυτή, το Υπουργείο Εσωτερικών μάς αφορά όλες και όλους, αφορά το σεβασμό, την αξιοπρέπεια, την ταχύτητα, την αποτελεσματικότητα, την ποιότητα που αξίζει κάθε συναλλασσόμενος με το δημόσιο.

Αφορά το πώς οι πολίτες θα απολαμβάνουν καλύτερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες. Θα ήθελα κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω θερμά τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που με τίμησε, αναθέτοντάς μου να φέρω εις πέρας μία από τις καίριες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας: μία καλύτερη ζωή σε ένα καλύτερο κράτος.

Θερμές ευχαριστίες και στους προκατόχους μου, Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, αλλά και στα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών και του Δημοσίου Τομέα ευρύτερα, για όσα έχουν ως τώρα καταφέρει. Δεσμεύομαι να προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις, με τον Αναπληρωτή υπουργό, κ. Λιβάνιο, τους Υφυπουργούς, κα. Χαραλαμπογιάννη και κ. Κωνσταντινίδη, τους Γενικούς Γραμματείς, τους συνεργάτες μας, τα στελέχη του Υπουργείου, ώστε να κάνουμε ακόμη περισσότερα βήματα, με επίκεντρο τον πολίτη και την καλύτερη εξυπηρέτησή του. Από τον συνολικό σχεδιασμό του έργου μας, θα ήθελα να επικεντρωθώ σε τέσσερις βασικές προτεραιότητες για ένα καλύτερο δημόσιο με πιο ποιοτικές υπηρεσίες.

• 1η προτεραιότητα:

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Πώς θα το επιτύχουμε αυτό; Με επιτάχυνση προσλήψεων τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Σχεδιάζουμε νομοθετικές και επιχειρησιακές παρεμβάσεις, όπως μία νέα διαδικασία προσλήψεων σε κρίσιμες ειδικότητες (π.χ. εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές), εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων του ΑΣΕΠ, ανάπτυξη διαλειτουργικοτήτων για την αυτόματη επιβεβαίωση στοιχείων, ενίσχυση ΑΣΕΠ σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους, έμφαση στην εξέλιξη των δομών του, σύγχρονα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που θα προβλέπουν τις ανάγκες του Δημοσίου, που θα λαμβάνουν υπόψιν τον αντίκτυπο των τεχνολογικών και οικονομικών αλλαγών, για την πιο αποτελεσματική στελέχωση του Δημοσίου.

Στην ίδια κατεύθυνση, δρομολογούμε νέο, εκσυγχρονισμένο και απλοποιημένο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, όπως επίσης νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων δημοσίου, με συμβόλαια απόδοσης στη βάση ετήσιας αξιολόγησης επίτευξης στόχων και δυνατότητα εφαρμογής bonus παραγωγικότητας. Επιπροσθέτως, οι Διοικήσεις φορέων δημοσίου θα μπορούν να παύονται σε περίπτωση μη ικανοποιητικής απόδοσης. Τοποθετώντας «τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση» επιτυγχάνουμε μέγιστη αξιοποίηση του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού μας και βέλτιστη ποιότητα παροχής υπηρεσιών στον πολίτη που συναλλάσσεται με το δημόσιο.

• 2η προτεραιότητα: Μία αποτελεσματικότερη Δημόσια Διοίκηση.

Με αξιολόγηση και στοχοθεσία, με νέο σύστημα παρακίνησης-επιβράβευσης (bonus παραγωγικότητας), με επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Για πρώτη φορά το 2023 εφαρμόζεται το νέο σύστημα αξιολόγησης-στοχοθεσίας, με επικέντρωση στη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση των απαραίτητων δεξιοτήτων των υπαλλήλων και των προϊσταμένων για την εκπλήρωση των στόχων της οργανικής μονάδας.

Άμεσα θα εκκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης των Συμβούλων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ενός νέου θεσμού που θα λειτουργήσει ως σημείο επαφής στα Υπουργεία και λοιπούς φορείς του Δημοσίου για την εφαρμογή της αξιολόγησης στους φορείς αυτούς, και θα επεκταθεί η εφαρμογή του νέου νόμου στοχοθεσίας και αξιολόγησης σε ΝΠΙΔ και ΑΕ του δημόσιου τομέα. Αξιολόγηση λοιπόν παντού. Και μία νέα παράμετρος: ένας νέος μηχανισμός αποτύπωσης δεικτών ικανοποίησης των πολιτών για τις υπηρεσίες που παρέχει το δημόσιο.

Με αυτόν τον τρόπο, η δημόσια διοίκηση αποκτά εξωστρεφή προσανατολισμό, ανατροφοδοτείται από τον πολίτη και καθοδηγείται από τις ανάγκες του.

Ο πολίτης βρίσκεται στο επίκεντρο των διαδικασιών.

Προτεραιότητά μας όμως είναι και η ανέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων.

Με καλύτερους όρους εργασίας: – Πρώτα από όλα σε ό,τι αφορά τις απολαβές τους. Κάνουμε ήδη πράξη τη δέσμευσή μας για αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, όπως ακούσατε από τον Πρωθυπουργό. Αυξήσεις σημαντικές για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, με πρόσθετη αύξηση του επιδόματος παιδιού και του επιδόματος για θέσεις ευθύνης.

Θα αποδώσουμε ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα σε όσους υπηρετούν σε θέση ευθύνης, γιατί ο ρόλος τους είναι καταλυτικός στην πιο αποτελεσματική λειτουργία της διοίκησης, και πρέπει να αμείβονται καλύτερα.

– Αναπτύσσουμε ένα νέο, πάγιο σύστημα επιβράβευσης και παρακίνησης των υπαλλήλων του δημοσίου στη βάση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων, το λεγόμενο bonus παραγωγικότητας. – Αλλά μας ενδιαφέρει πολύ και η συνεχής επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων μας. Για αυτό δρομολογούμε πλούσια προγράμματα επιμόρφωσης δημοσίων υπαλλήλων με την πολύτιμη συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, αλλά και στοχευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των δεξιοτήτων 250.000 δημοσίων υπαλλήλων.

– Τέλος, για να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας και δίκαιης κρίσης αλλά και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη δημόσια διοίκηση, δρομολογούμε παρεμβάσεις για την ταχύτερη και αποτελεσματική απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων, με τη σύσταση ειδικής μονάδας στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με την ενεργοποίηση ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής.

• 3η προτεραιότητα: Περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας

Κορωνίδα στην πολιτική διευκόλυνσης του πολίτη, η άρση των γραφειοκρατικών βαρών. Νέο, σύγχρονο πλαίσιο απλοποίησης των διαδικασιών και νέοι, εναλλακτικοί τρόποι εξυπηρέτησης, που θα αλλάξουν ριζικά τη σημερινή εικόνα, θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες, ενώ η απλοποίηση θα συμβάλει και στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Παραλλήλως, τα ΚΕΠ αλλάζουν. Αναβαθμίζονται, σταδιακά, αισθητικά και λειτουργικά, ώστε να μετεξελιχθούν στα φυσικά σημεία παροχής υπηρεσιών που μας αξίζουν. Ταυτόχρονα, δρομολογούμε τον βέλτιστο συντονισμό των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης μέσω της αποφυγής τυχόν αλληλοεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων και της άρσης ενδεχόμενων ασαφειών. Για να το πω απλά: ποιος είναι αρμόδιος για κλαδιά στον δρόμο, για τα ύδατα; Τον πολίτη τον ενδιαφέρει να λυθεί το όποιο ζήτημα τον απασχολεί, και για αυτό για πρώτη φορά καταγράφεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων των φορέων του Δημοσίου και με συστηματικό τρόπο εξετάζονται συγκεκριμένες παράμετροι για τη βέλτιστη επιλογή επιπέδου φορέων για την άσκησή τους. Επομένως, ενεργοποιείται πλήρως ο γεφυροποιός μηχανισμός τόσο συστημικά όσο και επιχειρησιακά, μεταξύ επιτελικού κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης.

• 4η προτεραιότητα: Νέο πλαίσιο εποπτείας των ΟΤΑ

Δρομολογούμε ένα νέο πλαίσιο εποπτείας των ΟΤΑ, τη στελέχωση και απλοποίηση του θεσμού των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ (υπηρεσίες ελέγχου νομιμότητας) για τον αποτελεσματικό έλεγχο των πράξεων και παραλείψεων των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.

Παράλληλα σχεδιάζουμε τη βελτίωση του μηχανισμού παρακολούθησης των έργων και των δεδομένων των ΟΤΑ με την αναβάθμιση του Κόμβου Διαλειτουργικότητας, την ενοποίηση των δεδομένων των επιμέρους μητρώων και την εισαγωγή δεικτών απόδοσης σε όλους τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.

Έχοντας αναπτύξει τις 4 βασικές μας προτεραιότητες για ένα καλύτερο Δημόσιο με πιο ποιοτικές υπηρεσίες, θα ήθελα να αναφερθώ διακριτά και σε 4 επιμέρους στόχους που αφορούν τη Μακεδονία-Θράκη, τα ζώα συντροφιάς, την ιθαγένεια, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

• 1ος στόχος: η ενίσχυση της Βόρειας Ελλάδας, μέσω του Τομέα Μακεδονίας-Θράκης Δρομολογούμε σημαντικά έργα υποδομών στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στα Αναπτυξιακά Σχέδια της κάθε Περιφέρειας, τα οποία περιλαμβάνουν:

• 360+ έργα για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη του 2030, • 30+ σημαντικά έργα που αλλάζουν την πόλη της Θεσσαλονίκης,

• 380+ έργα για τη Δυτική Μακεδονία του 2030, η οποία διέρχεται την περίοδο της απολιγνιτοποίησης & Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Πρόκειται για δράσεις και έργα σε όλους τους τομείς, που στοχεύουν να εκσυγχρονίσουν το παραγωγικό πρότυπο, να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση, να δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας και να αναβαθμίσουν τελικά το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων στη Βόρεια Ελλάδα.

• 2ος στόχος: Προώθηση της προστασίας των ζώων συντροφιάς Στη χώρα μας δυστυχώς υπάρχουν ακόμη αμέτρητα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που πασχίζουν καθημερινά να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες, καθώς και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς που ζουν σε κακοποιητικές συνθήκες. Εφαρμόζουμε το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίσαμε το 2021, με αρχή τον σεβασμό των πέντε ελευθεριών: ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, ελευθερία από την άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, ελευθερία από τον πόνο, ελευθερία από τον φόβο, ελευθερία φυσιολογικής συμπεριφοράς με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνονται:

• Η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και των υπομητρώων του,

• Η επιχορήγηση των δήμων για τη δημιουργία και τη στελέχωση δημοτικών κτηνιατρείων,

• Ενημέρωση και εκπαιδευτικά προγράμματα για την προαγωγή της ευζωίας των ζώων συντροφιάς.

• 3ος στόχος: ψηφιοποίηση της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας
Σχεδιάζουμε τη δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος, που θα περιλαμβάνει ψηφιακό φάκελο αιτούντος και ασφαλές δίκτυο μεταφοράς του σε όλους τους ενεργούς εισηγητές της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας, ανεξαρτήτως περιοχής, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και πλήρη διαλειτουργικότητα με το σύνολο των πληροφοριακών βάσεων του Δημοσίου.

Έτσι, η υπηρεσία αποδεσμεύεται από τα χωρικά όρια αρμοδιότητας και γίνεται αξιοποίηση του συνόλου του προσωπικού.

• 4ος στόχος: Ενεργοποίηση νέου πλαισίου για τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών Δρομολογούμε την ενεργοποίηση και λειτουργία της Δημόσιας Βάσης Δεδομένων και του Ειδικού Μητρώου για την συνολική καταγραφή όλων των Οργανώσεων που λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση και την εφαρμογή – για πρώτη φορά στη χώρα μας – ενός ενιαίου πλαισίου ρύθμισης, που διασφαλίζει την ακεραιότητα, τη διαφάνεια και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση του σημαντικού κοινωνικού έργου που επιτελούν.

Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχεδιάζουμε την προσαρμογή του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να δέχεται την εγγραφή εθελοντικής εργασίας άνευ οικονομικού ή άλλου υλικού ανταλλάγματος, για την παροχή ασφαλιστικής κάλυψης, επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

DNews