Περισσότερες από τις µισές επιχειρήσεις σχεδιάζουν προσλήψεις, την ίδια ώρα µάλιστα που το 74% των εργαζοµένων δηλώνει πως αν βρει καλύτερες µισθολογικές αποδοχές ή πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε µια ανταγωνιστική εταιρεία θα φύγει από τη δουλειά του.
Αύξηση στους µισθούς των εργαζοµένων σχεδιάζει το 75% των ελληνικών επιχειρήσεων, µε την πλειοψηφία (36%) να κινείται µεταξύ 1% και 5%. Υπάρχει βέβαια κι ένα 4% που σχεδιάζει εντός του 2023 να παράσχει αύξηση µισθών κατά 16% ή και περισσότερο.
Στην πλειοψηφία τους βέβαια οι ελληνικές επιχειρήσεις θεωρούν ότι οι απαιτήσεις όσων αναζητούν εργασία είναι «µη ρεαλιστικές» όσον αφορά τους µισθούς, µε αποτέλεσµα να µη βρίσκουν ικανά στελέχη. Αυτή άλλωστε, δηλαδή η προσέλκυση ικανών στελεχών, αποτελεί για το 72% των επιχειρήσεων και µία από τις πιο σηµαντικές προκλήσεις της εποχής.
Εντός του τρέχοντος έτους πάντως, περισσότερες από τις µισές επιχειρήσεις σχεδιάζουν προσλήψεις, την ίδια ώρα µάλιστα που το 74% των εργαζοµένων δηλώνει πως αν βρει καλύτερες µισθολογικές αποδοχές ή πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε µια ανταγωνιστική εταιρεία θα φύγει από τη δουλειά του. Αυτά είναι κάποια από τα σηµερινά δεδοµένα της αγοράς εργασίας όπως τα καταγράφει κάθε χρόνο η έρευνα HR Trends της Randstad για το 2023, καθώς ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια το εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα δέχεται σηµαντικές, συνεχείς µεταβολές. Η έρευνα διεξήχθη από τον ∆εκέµβριο 2022 έως τα τέλη Μαρτίου 2023, µε τη συµµετοχή 440 στελεχών.
Σηµαντικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι οι επιχειρήσεις αδυνατούν να εντοπίσουν τα κατάλληλα άτοµα, και θέτουν σε ποσοστό 72% την προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων ως την πλέον σηµαντική πρόκληση κατά τη διαδικασία στελέχωσης της επιχείρησής τους. Ακολουθούν ως σηµαντικά εµπόδια, η δυσκολία διατήρησης τόσο της δέσµευσης των εργαζοµένων (59%) όσο και της ανάπτυξης ταλαντούχων ηγετικών στελεχών µε κορυφαίες επιδόσεις (55%). Για να αντιµετωπιστούν δε οι προκλήσεις, οι ίδιες οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι πρέπει να στραφούν σε προγράµµατα κατάρτισης – εκπαίδευσης (68%), να προχωρήσουν σε αυξήσεις µισθών (56%) αλλά και να εφαρµόσουν το υβριδικό µοντέλο εργασίας (34%).
Οι προσλήψεις µάλιστα βρίσκονται στο πλάνο τους, µε το 54% να σκοπεύει να αυξήσει τον αριθµό των εργαζοµένων του το 2023 (καταγράφοντας εντούτοις σηµαντική µείωση στον συγκεκριµένο δείκτη κατά 24 ποσοστιαίες µονάδες σε σχέση µε το 78% του 2022), ενώ ήδη το 45% των επιχειρήσεων έχει δηµιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Οσο, τέλος, για τη… δεξαµενή στελεχών που θα µπορούσαν να προσλάβουν, υπάρχει ένα 74% των ήδη εργαζοµένων που εµφανίζονται πρόθυµοι να εγκαταλείψουν την εργασία τους, για καλύτερες µισθολογικές αποδοχές ή πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας.
Πηγή: alfavita.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το έκτακτο επίδομα 400€. 820 νέες προσλήψεις σε Δήμους και Δημόσιο. Θέσεις για ανειδίκευτους, εργάτες, υπαλλήλους κ.α.