Η εύρεση εργασίας είναι μια δύσκολη διαδικασία. Οι απαιτήσεις είναι πολλές και ο ανταγωνισμός μεγάλος. Κάθε υποψήφιος θέλει να έχει προβάδισμα σε σχέση με τους άλλους και γι αυτό συχνά καταφεύγει σε… ψέματα.
Ας δούμε τα πιο συχνά ψέματα που λένε οι υποψήφιοι σύμφωνα με τους υπεύθυνους προσλήψεων και τα οποία τα καταλαβαίνουν αμέσως.
Ο λόγος για τον οποίο φύγατε απ’ τη δουλειά σας
Πρόκειται για ένα συχνό ψέμα. Το να σας έχουν απολύσει δε σας κάνει απαραίτητα ακατάλληλο υποψήφιο. Είναι σίγουρα μια δύσκολη συζήτηση, αλλά είναι σημαντικό να πείτε την αλήθεια για τον λόγο που φύγατε απ’ τη προηγούμενη σας θέση. Κάποιοι απ’ τους πιο επιτυχημένους και σημαντικούς ανθρώπους έχουν δει την πόρτα της εξόδου απ’ τη δουλειά τους κάποια στιγμή.
Ένας ικανός υπεύθυνος προσλήψεων μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε αυτές τις πληροφορίες με τον πιο κατάλληλο τρόπο σε μια συνέντευξη και να παρουσιάσετε τον εαυτό σας με τον καλύτερο τρόπο. Όταν αποκρύπτετε την αλήθεια, θα αγχωθείτε και είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την απόδοσή σας. Εάν είστε ανοικτοί και λέτε την αλήθεια, θα είστε προετοιμασμένοι για reference checks και επαληθεύσεις σχετικά με την προηγούμενη απασχόληση σας και δε θα φοβάστε τίποτα. Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να είναι τρομακτικό να μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες, αλλά όσα περισσότερα γνωρίζουν οι νέοι σας εργοδότες, τόσο καλύτερα μπορούν να σας βοηθήσουν.
Το ενδιαφέρον σας για την θέση εργασίας
Είναι αρκετές φορές που ένας recruiter μπορεί να σας καλέσει σε μια συνέντευξη για μια θέση εργασίας που μπορεί να μη σας ενδιαφέρει τόσο. Το να πείτε «όχι» δε σημαίνει πως δε θα σας καλέσουν για άλλες θέσεις. Τουναντίον θα γλιτώσετε χρόνο, και δικό σας και της εταιρείας. Δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνετε σε συνεντεύξεις για εργασίες που δεν είναι αυτό που ονειρεύεστε.
Αν σας πάρουν για μια δουλειά που δε σας ταιριάζει, πείτε το αμέσως και πείτε ακριβώς τι είναι αυτό που ψάχνετε.
Ικανότητες, γνώσεις και δεξιότητες
Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι expert στο Excel, ούτε μιλάνε άπταιστα 4 γλώσσες. Γι αυτό μη πείτε ψέματα. Ακόμα κι αν γράψετε ψέματα στο βιογραφικό σας για να εντυπωσιάσετε, πολύ εύκολα θα διαπιστώσουν τις ελλείψεις σας και τότε θα υπάρξει πρόβλημα.
Ο μισθός σας
Πολλοί υποψήφιοι λένε ψέματα για τις οικονομικές τους απολαβές με στόχο ο μελλοντικός εργοδότης να τους κάνει μια μεγαλύτερη προσφορά. Να θυμάστε πως σε όλες τις θέσεις εργασίας υπάρχει budget δε μπορούν να προσφέρουν περισσότερα απ’ όσα τους δίνουν.
Πηγή: Fortune Greece