Η κυβέρνηση δίνει τη μάχη της προκειμένου να γίνουν διορισμοί 20.000 εκπαιδευτικών κλιμακωτά μέσα σε μία τριετία.
Αυτό ειπώθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, με κυρίαρχο ζήτημα την ενίσχυση με εκπαιδευτικά προγράμματα των προσφύγων και κυρίως των παιδιών που θα μείνουν για μεγαλύτερο διάστημα στη χώρα μας.
Για τους διορισμούς εκπαιδευτικών δήλωσε ότι είναι σε επαφή με το ΣτΕ, διότι όπως είπε «η ιδιοτυπία φέτος είναι ότι θα έχουμε, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενιαίους πίνακες για τις προσλήψεις αναπληρωτών και για τον διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Είναι μια διαδικασία που σύντομα θα καταλήξει. Ομως με σύστημα ΑΣΕΠ. Αυτό είναι σαφές. Αυτό αφορά τη φετινή χρονιά. Θα είναι μια μεταβατική περίοδος. Διότι το να γίνει οποιαδήποτε άλλη διαδικασία εκ βάθρων διαφορετική, όπως εξετάσεις, αυτό θέλει τουλάχιστον ένα 8μηνο προπαρασκευής. Τον Σεπτέμβριο θα έχουμε ενιαίους πίνακες οι οποίοι θα λαμβάνουν υπόψη και το θέμα του ΑΣΕΠ. Οχι όμως μόνο του ΑΣΕΠ».
Σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές, τους φετινούς εισακτέους και την κατανομή τους, ο κ. Φίλης είπε ότι δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή μια συγκεκριμένη τελική απόφαση. Σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που θα δώσουν εξετάσεις με το παλαιό σύστημα, ο κ. Φίλης είπε ότι είναι περιορισμένος και πάντως όχι πάνω από το 5% του συνόλου των υποψηφίων.
Σχετικά με τις μετεγγραφές των φετινών νέων φοιτητών ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων στο σύστημα αλλά όπως υπογράμμισε τα παιδιά πρέπει να δώσουν «απερίσπαστα τις εξετάσεις τους, ευχόμαστε να πετύχουν εκεί που έχουν βάλει ως πρώτες προτεραιότητες να πετύχουν. Θα δούμε μαζί δυνατότητες ρυθμίσεων για βελτιώσεις».