Διπλό τίμημα πλήρωσαν οι μερικώς απασχολούμενοι προκειμένου να “μειωθεί” η ανεργία κατά την περίοδο 2014-2016, στα πλαίσια της “δίκαιης” οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Και αυτό, γιατί στα δύο από τα τρία έτη διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατά τα οποία ξεκίνησε η “δίκαιη” -σύμφωνα με τα κυβερνώντα κόμματα- ανάπτυξη,  όχι μόνο αυξήθηκαν οι part-time εργαζόμενοι περισσότερο σε σχέση με τους πλήρως απασχολούμενους, αλλά ταυτόχρονα οι μέσες αποδοχές τους μειώθηκαν περισσότερο σε σχέση με το πόσο μειώθηκαν οι αποδοχές εκείνων των εργαζομένων που είχαν πλήρες ωράριο,  φτάνοντας ακόμα και τα 396 ευρώ/μήνα.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Με άλλα λόγια, κατά την εξεταζόμενη διετία, οι μερικώς απασχολούμενοι αφενός υποκατέστησαν μαζικά θέσεις πλήρους απασχόλησης και αφετέρου έπεσαν οι αμοιβές τους σε επίπεδα κάτω από εκείνα που ήταν πριν 2-3 χρόνια.

Το φαινόμενο αυτό δείχνει -πέραν της προφανούς επιδείνωσης των μισθών των εργαζομένων λόγω της μαζικής επέκτασης των συμβάσεων μερικής απασχόλησης-  πως μπορεί να αυξήθηκε το πλήθος των εργαζομένων, αλλά δεν υπήρξε μια αντίστοιχη αύξηση των επίσημα -τουλάχιστον- καταγεγραμμένων ωρών εργασίας, δεδομένου ότι η μείωση των μισθών μερικής απασχόλησης υποδηλώνει μείωση των ωρών εργασίας/μέρα.

Το γεγονός ότι το σύνολο ωρών εργασίας των απασχολουμένων κάθε άλλο παρά φαίνεται να συμβαδίζει με τον ρυθμό αύξησης των θέσεων απασχόλησης μπορεί να εξηγεί εν μέρει το ότι η ανεργία μειώνεται  πολύ περισσότερο σε σχέση με το πόσο αυξάνεται το ΑΕΠ, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr.

Για παράδειγμα, μεταξύ Ιουλίου 2014-Ιουλίου 2016, το ποσοστό της ανεργίας έπεσε κατά 3 μονάδες, φτάνοντας το 23,4% έναντι 26,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για ολόκληρο το εργατικό δυναμικό (εργαζομένους ιδιωτικού τομέα, δημοσίους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες).

Την ίδια περίοδο τα στοιχεία του ΕΦΚΑ συμφωνούν με την τάση που δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς καταγράφουν αύξηση 11,1% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Πιο αναλυτικά, αυξήθηκαν κατά 231.165 οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.

Πάνω από τους μισούς νέους ασφαλισμένους, δηλαδή 120.883, ήταν μερικώς απασχολούμενοι.

Οι μερικοί απασχολούμενοι συνολικά αυξήθηκαν κατά 20,6%, ενώ οι πλήρως απασχολούμενοι μόλις κατά 7,4%. Με άλλα λόγια, ο ρυθμός αύξησης των μερικώς απασχολουμένων ήταν σχεδόν τριπλάσιος από τον ρυθμό αύξησης των πλήρως απασχολουμένων.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, είναι προφανές πως η “ανάκαμψη” της απασχόλησης οφείλεται κατά τον μεγαλύτερο βαθμό στην πρόσληψη μερικώς απασχολούμενων.

Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο βρίσκεται στην εξέλιξη των αμοιβών των δύο βασικών κατηγοριών ασφαλισμένων μισθωτών. Και αυτό, γιατί αποκαλύπτεται πως την ίδια ώρα που εκτινασσόταν το πλήθος των μερικώς ασφαλισμένων μειώνονταν και οι αμοιβές τους.

Ουσιαστικά, στην αγορά εργασίας δεν έχει γίνει μόνο μαζική “υποκατάσταση” της πλήρους απασχόλησης με τη μερική, αλλά -ταυτόχρονα- εκτεταμένη υποβάθμιση των μισθών της μερικής απασχόλησης. Μάλιστα, η υποβάθμιση αυτή, μέσω της μείωσης των αποδοχών, ήταν και αυτή σχεδόν τριπλάσια της υποβάθμισης των μισθών της πλήρους απασχόλησης.

Πιο αναλυτικά, ο μέσος μισθός των μερικώς απασχολουμένων μειώθηκε μεταξύ 2014-2016 κατά 11,6%, φτάνοντας στα 396 ευρώ έναντι 448 ευρώ.

Την ίδια περίοδο, ο μέσος μισθός των πλήρως απασχολουμένων μειώθηκε μόλις κατά 4,4%, φτάνοντας τα 1.181 ευρώ έναντι 1233 ευρώ.

Πηγή : ΕΛΣΤΑΤ, ΕΦΚΑ (επεξεργασία Capital.gr) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ