της Katie Simon
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους φοίτησης στο κολέγιο, αποφάσισα πως δεν ήθελα να επιστρέψω και πάλι πίσω στο σπίτι, άνεργη και χωρίς να έχω σχέδια για τη μετά σπουδών ζωή μου.
Έκανα μία ακόμη πρακτική, συμμετείχα σε εξωσχολικές δραστηριότητες για να επεκτείνω το δίκτυο γνωριμιών μου και έκανα διασυνδέσεις σε job fairs.
Επίσης δημιούργησα το βιογραφικό μου, το αναθεώρησα και δεν σταμάτησα καθόλου να το επεξεργάζομαι.
Το συγκεκριμένο βιογραφικό μου εξασφάλισε συνεντεύξεις στη Google, τη BuzzFeed, την Oscar και σε περίπου 20 ακόμη κορυφαίες εταιρείες startup.
Επίσης, πέρασα από συνεντεύξεις για εργασία πλήρους απασχόλησης σε μία μεγάλη πολιτική εκστρατεία, σε ένα ίδρυμα πολλών δισεκατομμυρίων κ.α.
Η σύνταξη ενός καλού βιογραφικού δεν είναι όσο απλή ακούγεται – γράφεις την εκπαίδευσή σου, την επαγγελματική σου εμπειρία, μερικές έξτρα πληροφορίες και το σώζεις σε ένα αρχείο κειμένου. Ναι, τεχνικά αυτό είναι ένα βιογραφικό. Αλλά δουλεύοντάς το μετά από μήνες, βρήκα μια διαφορετική προσέγγιση για αυτό το “ζωντανό” έγγραφο.
1. Σκεφτείτε το βιογραφικό σας σαν το σκιαγράφημα της δουλειάς των ονείρων σας.
Τι ερωτήσεις θέλετε να σας κάνουν; Με ποιον τρόπο θέλετε να τους εντυπωσιάσετε; Πού θέλετε να δώσετε έμφαση και τι θέλετε να αποφύγετε να αναφερθεί; Υποθέστε πως δεν έχουν άλλες πληροφορίες για εσάς πέρα από αυτό το έγγραφο. Είναι συναρπαστικό;
2. Στόχος: Η σαφήνεια
Πολλές λέξεις = σύγχυση = μπέρδεμα = απόρριψη. Δεν έχει σημασία πόσο εντυπωσιακοί είστε αν είναι αδύνατο να καταλάβει κανείς τι λέει η σελίδα.
3. Να είστε περιεκτικοί.
Όλα πρέπει να χωράνε σε μία μόνο σελίδα, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέχρι 4 υποενότητες maximum. Η κάθε υποενότητα δεν πρέπει να περιέχει περισσότερα από 3 bullets. Αν βέβαια υπάρχει κάτι που πρέπει απαραιτήτως να συμπεριλάβετε κάντε το, αρκεί το κάθε bullet να μην ξεπερνά τη μία γραμμή.
4. Δώστε έμφαση πρώτα στα αποτελέσματα που έχετε επιφέρει και δευτερευόντως στις δεξιότητες.
Για παράδειγμα, ένα από τα δικά μου bullet: ” Αύξησα την ακολούθηση στο Facebook κατά 40% και τη συνολική προσέλκυση κατά 60%” αντί ” Έτρεξα το Facebook και το Twitter της εταιρείας”. Όποτε είναι εφικτό, μιλήστε με ακριβείς αριθμούς. Οι εταιρείες προσλαμβάνουν ανθρώπους που θα τους αποφέρουν καρπούς.
5. Προσθέστε μία ενότητα για project.
Αν έχετε εργαστεί πάνω σε κάτι εκτός δουλειάς και είχατε πολύ καλά αποτελέσματα να το μοιραστείτε απαραιτήτως.
6. Οδηγήστε τους σε άλλες πηγές με πληροφορίες για εσάς.
Δεν μπορείτε να χωρέσετε τα πάντα για εσάς σε ένα κομμάτι χαρτί. Αν θέλετε να τους διευκολύνετε, μπορείτε. Συμπεριλάβετε link σε πορτφόλιο, προσωπική ιστοσελίδα, προφίλ στο LinkedIn, blog.
7. Απαλλαγείτε από την πολύ παλιά σας προϋπηρεσία.
Αν έχετε πολύ μεγάλη εργασιακή εμπειρία, αφήστε απ’ έξω τις πολύ παλιές θέσεις όπου εργαστήκατε.
8. Προσαρμόστε το βιογραφικό σας για διαφορετικές εταιρείες.
Είναι πολύ χρήσιμο αν κάνετε αιτήσεις σε διαφορετικά πεδία και για διαφορετικούς ρόλους. (Πηγή: Business Insider)