Πλήρης οδηγός για το Market Pass – Τι ισχύει για αγορές με κάρτα, πώς γίνεται η αίτηση, η πίστωση, παραδείγματα με ποσά.
Ένα νέο μέτρο κοινωνικής πολιτικής, που προβλέπει ότι το κράτος θα καλύπτει το 10% των δαπανών για αγορές τροφίμων και άλλων προϊόντων και αγαθών, που θα πραγματοποιήσουν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου Φεβρουαρίου-Ιουλίου 2022 περίπου 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά σε super markets και λοιπά καταστήματα με δραστηριότητες λιανικής πώλησης ειδών διατροφής, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ομιλίας του επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, το Market Pass θα μπορούν οι δικαιούχοι (υπολογίζεται στο 80% των νοικοκυριών) να το εξαργυρώνουν σε επιχειρήσεις τροφίμων, όπως για παράδειγμα σε σούπερ μάρκετ, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και γαλακτοπωλεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά τις γιορτές θα ετοιμαστεί η νέα εφαρμογή στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr για να μπορέσουν να κάνουν τον Φεβρουάριο τις αιτήσεις τους πάνω από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά, προκειμένου να λάβουν επιπλέον 650 εκατ. ευρώ, ως βοήθημα για να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης. Το νέο επίδομα θα είναι με μοντέλο fuel pass δηλαδή θα λαμβάνεται με κωδικούς taxisnet που θα διασταυρώνονται αυτομάτως τα κριτήρια και θα εγκρίνονται άμεσα οι δικαιούχοι.
Νέες διευκρινήσεις
Διευκρινίσεις έδωσε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι το market pass δεν θα ισχύει μόνο για αγορές τροφίμων, αλλά για όλα τα προϊόντα που πωλούνται στις επιχειρήσεις που θα μπουν στο μέτρο.
Το όριο αγορών για την ενίσχυση του 10%, είναι 220 ευρώ το μήνα για μονομελές νοικοκυριό και αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού για αγορές έως 1.000 ευρώ. Η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 22 ευρώ τον μήνα για μονομελές νοικοκυριό και αυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος με ταβάνι τα 100 ευρώ.
Η επιδότηση θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια και είναι έως 16.000 ευρώ για κάποιον που μένει μόνος του και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους.
Το επίδομα θα λάβουν περιλαμβάνουν περί τα 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη. Το συνολικό κόστος του μέτρου για του έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.
Παραδείγματα μηνιαίου ορίου αγορών και ύψος ενίσχυσης:
Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.
Με βάση τα ανωτέρω, η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.
Τα ποσά επιδότησης θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.
Οδηγός
Με βάση τα όσα είπε, μάλιστα, χθες στον Τ/Σ ΣΚΑΙ υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, η νέα αυτή επιδότηση είναι σχεδιασμένη να ισχύει και στις λαϊκές αγορές. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, “θα μπορούσαν να είναι και οι λαϊκές επειδή εκεί γίνεται αγορά τροφίμων και, υπάρχει ταμειακή αλλά ας περιμένουμε τους αρμόδιους υπουργούς να το αναλύσουν. Στα γενικά χαρακτηριστικά του μέτρου προσχεδιάζεται να είναι και οι λαϊκές”, είπε συγκεκριμένα. Βέβαια, λόγω του ότι οι ταμειακές και τα POS δεν είναι και τόσο … “διαδεδομένα” στις λαϊκές είναι προφανές, λόγω και των ποσών, που δαπανώνται εκεί, θα είναι δύσκολο να περάσει μέρος του “τζίρου” από την επιδότηση των 650 εκατ. ευρώ στα σημεία αυτά.
Εκτός, προς ώρας, είναι τα εμπορικά καταστήματα, κάτι που έχει ήδη συναντήσει την αντίδραση παραγόντων της αγοράς, όπως ανέφερε μιλώντας στην πρωινή ζώνη του OPEN ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, Μίμης Κουγιουμτζής.
Κερδισμένα αναμένεται να είναι τα σούπερ μάρκετ και δευτερευόντως τα κρεοπωλεία, όπου η μέση απόδειξη αγορών είναι μεγάλη και ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως οι ψηφιακές πληρωμές.
Τα ποσά της επιδότησης θα καλύπτουν αγορές από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023).
Η ενίσχυση θα καλύπτει το 10% των αγορών νοικοκυριών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε supermarket και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, minimarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.
Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Με βάση, δε, την εμπειρία του Fuel Pass και την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης το εισόδημα αναμένεται προσμετράται σε καθαρή βάση κι όχι μικτή. Μένει να φανεί, όμως, με την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης.
Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Να σημειωθεί ότι με τις τελευταίες αυξήσεις στις αντικειμενικές πολλά νοικοκυριά έχουν δει ανεβασμένη την αξία της περιουσίας τους, κι έτσι συχνά βγαίνουν εκτός περιμέτρου συγκεκριμένων μέτρων στήριξης.
Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.
Πηγή: dikaiologitika.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο επίδομα για τρόφιμα: Ποιοι και πώς θα το πάρουν. ΟΠΕΚΑ: Ποιοι θα δουν χρήματα στις 20 Δεκεμβρίου. Θέσεις σε Καραμολέγκος, Bazaar, Marks & Spencer