Επίδομα 200 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους – Σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζει η ΔΥΠΑ.

Μαζί με την ενδεχόμενη αύξηση στο επίδομα ανεργίας ήρθε πλέον και κατάργηση σε επιδόματα και παροχές που καταβάλλονται εδώ και χρόνια από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης σε μακροχρόνια ανέργους.

Σαρωτικές αλλαγές στα επιδόματα της ΔΥΠΑ ήρθαν και έρχονται με το νέο έτος.

Συγκεκριμένα έχουν ήδη “κοπεί ” τρία από τα επιδόματα της ΔΥΠΑ με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση και προ πυλών είναι και η κατάργηση του Επιδόματος Μακροχρόνια ανέργους των 200 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Mια κομβική αλλαγή που αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά το πρώτο τρίμηνο του 2024, είναι η εφαρμογή του νέου μοντέλου του επιδόματος ανεργίας που δε θα συνδέεται με τον κατώτατο μισθό αλλά με το μέσο όρο των αμοιβών του απολυμένου την τελευταία τριετία. Το ύψος του επιδόματος μπορεί να φτάσει και τα 1300 ευρώ τους πρώτους μήνες της ανεργίας στις περιπτώσεις που ο άνεργος βρισκόταν πολλά χρόνια στην αγορά εργασίας και είχε υψηλούς μισθούς. Στη συνέχεια θα βαίνει μειούμενο χωρίς όμως ποτέ να υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του τακτικού επιδόματος ανεργίας που σήμερα ανέρχεται σε 479 ευρώ.

Το νέο σύστημα επιδότησης αλά κάρτ που βασίζεται στις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη θα υλοποιηθεί αρχικά πιλοτικά με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 20.000 ανέργων ( δεν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός) σε εθνικό επίπεδο η σε κάποια στοχευμένη γεωγραφική περιοχή.

Οι αλλαγές στους μακροχρόνια άνεργους

Αλλαγές δρομολογούνται και στο επίδομα ανεργίας για τους μακροχρόνια ανέργους ύψους σήμερα 200 ευρώ. Το επίδομα καταργείται και συγχωνεύεται στο νέο επίδομα ανεργίας ενώ θα γίνουν πιο ελαστικά τα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να χορηγείται σε περισσότερους δικαιούχους. Επιπλέον εξετάζεται να διευρυνθεί το διάστημα καταβολής του επιδόματος για όσους έχουν εργαστεί αρκετά χρόνια και έχουν καταβάλει περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Αυτή τη στιγμή, το επίδομα των 200 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους καταβάλλεται μετά τους 12 μήνες της τακτικής επιδότησης και για τους επόμενους 12 μήνες, ενισχύοντας τον άνεργο συνολικά για 24 μήνες.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι άνεργοι που:

  • Έχουν ηλικία 20 έως 66 ετών,

  • Έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο) μικρότερο των 10.000 ευρώ. Εάν ο μακροχρόνια άνεργος έχει προστατευόμενο ανήλικο παιδί, το ανώτατο όριο ετήσιο εισοδήματός του, που απαιτείται για να λάβει το επίδομα, προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.

  • Έχουν εξαντλήσει τη 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας

  • Έχουν υποβάλλει την αίτησή τους εντός αποσβεστικής προθεσμίας δυο (2) μηνών από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας.

  • Να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο και να παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

“Κομμένα” τα 2 + 1 επιδόματα σε χιλιάδες δικαιούχους

Στην κατάργηση τριών παροχών – επιδομάτων προς ανέργους, προχώρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ειδικότερα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδ. Γεωργιάδη, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, νομοθετήθηκε η κατάργηση τριών επιδομάτων που χορηγούσε η ΔΥΠΑ σε χιλιάδες ανέργους.

Τα επιδόματα που καταργήθηκαν ειναι:

Το ειδικό επίδομα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας

Ειδικότερα το ειδικό βοήθημα δικαιούνταν οι ασφαλισμένοι πολίτες που διατηρούσαν την ιδιότητα του ανέργου κατά την ημερομηνία καταβολής του βοηθήματος, εφόσον παρέμεναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν υπάγονταν στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές/-ριες, εργαζόμενοι/-ες σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ.). Το ύψος του βοηθήματος ήταν ίσο προς δεκατρία (13) ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Με δεδομένο ότι ημερήσιο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 19,16 ευρώ το ύψος του επιδόματος διαμορφωνόταν στα 249,08 ευρώ (19,16 χ 13 = 249,08).

Το ειδικό βοήθημα μετά την τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων

Το συγκεκριμένο επίδομα μπορούσαν να το λάβουν μέχρι και τρεις φορές μέσα στο αυτό ημερολογιακό έτος κατηγορίες ανέργων. Το ποσό του βοηθήματος ισούνταν με δεκαπέντε (15) ημερήσια επιδόματα και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Με δεδομένο ότι ημερήσιο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 19,16 ευρώ το ύψος του επιδόματος ήταν 287,4 ευρώ (19,16 χ 15 = 287,4 ευρώ).

Το ειδικό βοήθημα επίσχεσης ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης/εκμετάλλευσης

Δικαιούχοι ήταν οι ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης –εκμετάλλευσης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη, ή σε περίπτωση άσκησης από τον μισθωτό του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας (άρθρο 325 Α.Κ.). Το ύψος του βοηθήματος είναι ίσο προς το 20πλάσιο του βασικού επιδόματος ανεργίας, που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την χορήγησης του βοηθήματος, προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 400€ από τον ΟΠΕΚΑ: Ποιοι τα δικαιούνται. ΔΥΠΑ: 7.500 θέσεις εργασίας με μισθό 780€. ΑΣΕΠ: Νέες μόνιμες προσλήψεις σε 2 υπουργεία χωρίς πτυχίο και ξένη γλώσσα