Από την 1η Νοεμβρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να μπούν στη σελίδα του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστήμιου και να συμπληρώσουν αίτηση φοιτησης. Συνολικά 10.000 νέους φοιτητές θα δεχθεί το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο το ακαδημαϊκό έτος 2014-15. Από αυτούς οι 4.890 θα εισαχθούν σε προπτυχιακά προγράμματα και οι υπόλοιποι 5.110 στα μεταπτυχιακά προγράμματα.Οι αιτήσεις για τις νέες θέσεις γίνονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.eap.gr έως 10 Δεκεμβρίου.
Η δημόσια και ανοικτή προς το κοινό ηλεκτρονική κλήρωση των υποψηφίων φοιτητών του ΕΑΠ για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 στα γραφεία του Ε.Α.Π. στη Πάτρα, Πάροδος Αριστοτέλους 18, Περιβόλα Πατρών (κτίριο Διοίκησης).
Όσον αφορά στα προπτυχιακά προγράμματα, οι παρεχόμενες θέσεις κατανέμονται ως ακολούθως:
1. Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες (200)
2. Πληροφορική (1000)
3. Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (1500 έναντι 1000 το προηγούμενο έτος)
4. Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό (1.100 έναντι 800 το προηγούμενο έτος)
5. Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (1.000 έναντι 800 το προηγούμενο έτος)
6. Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός (90)
Στα μεταπτυχιακά προγράμματα οι παρεχόμενες θέσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2014−2015, κατανέμονται ως ακολούθως:
Α. Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών:
1. Εκπαίδευση Ενηλίκων (180)
2. Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας (120)
3. Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας (75)
4. Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας (45)
5. Σπουδές στην Εκπαίδευση (670)
6. Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία (90)
Β. Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας:
1. Διασφάλιση Ποιότητας (370)
2. Διαχείριση Αποβλήτων (280)
3. Διαχείριση Τεχνικών Έργων (320)
4. Κατάλυση και Προστασία του Περιβάλλοντος (45)
5. Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Μαθηματικά (60)
6. Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Φυσικών Επιστημών (80)
7. Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στα Πληροφοριακά Συστήματα (100)
8. Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός έργων Υποδομής (120)
9. Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων(140)
10. Προχωρημένες Σπουδές στη Φυσική (35)
11. Σεισμική Μηχανική και Αντισεισμικές Κατασκευές (90)
12. Τεχνολογία Υλικού και Λογισμικού (60).
Γ. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών:
1. Διοίκηση Επιχειρήσεων ΜΒΑ (450)
2. Διοίκηση Μονάδων Υγείας (395)
3. Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων (400)
4. Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων (390)
5. Τραπεζική (445)
Δ. Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών:
1. Γραφικές Τέχνες − Πολυμέσα (60)
2. Σχεδιασμός φωτισμού − Πολυμέσα (60)
3. Ακουστικός Σχεδιασμός και Πολυμέσα(30)
Επίσης, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθορίστηκε στις 511 θέσεις (ποσοστό 10%) επιπλέον των ανωτέρω 5.110, ο αριθμός των παρεχομένων θέσεων για μεταπτυχιακούς φοιτητές που είναι μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ και δεν κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (οι θέσεις κατανέμονται αναλογικά στα Π.Μ.Σ.).
Για Φοιτητές – Άτομα με Ειδικές Ανάγκες – σε 6 Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών
Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό: 55
Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό: 50
Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός: 5
Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες: 10
Πληροφορική: 50
Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών: 75
Πρόσκληση για την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος Υποψηφίων Μεταπτυχιακών Φοιτητών – Μελών εκπαιδευτικού προσωπικού ΑΤΕΙ με προσωποπαγή θέση και Εργαστηριακών Συνεργατών που δεν κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του ΕΑΠ
1. Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) (45 θέσεις)
2. Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων (39 θέσεις)
3. Διοίκηση Μονάδων Υγείας (40 θέσεις)
4. Τραπεζική (45 θέσεις)
5. Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων (40 θέσεις)
6. Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων (14 θέσεις)
7. Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Έργων Υποδομής (12 θέσεις)
8. Διασφάλιση Ποιότητας (37 θέσεις)
9. Σεισμική Μηχανική και Αντισεισμικές Κατασκευές (9 θέσεις)
10. Διαχείριση Τεχνικών Έργων (32 θέσεις)
11. Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στα Πληροφοριακά Συστήματα
(10 θέσεις)
12. Διαχείριση Αποβλήτων (28 θέσεις)
13. Προχωρημένες Σπουδές στη Φυσική (4 θέσεις)
14. Κατάλυση και Προστασία του Περιβάλλοντος (5 θέσεις)
15. Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Φυσικών Επιστημών (8
θέσεις)
16. Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Μαθηματικά (6 θέσεις)
17. Τεχνολογία Υλικού και Λογισμικού: Σχεδίαση και Ανάπτυξη
Διάχυτων Συστημάτων Υπολογισμού (6 θέσεις)
18. Γραφικές Τέχνες – Πολυμέσα (6 θέσεις)
19. Σχεδιασμός Φωτισμού – Πολυμέσα (6 θέσεις)
20. Ακουστικός Σχεδιασμός και Πολυμέσα (3 θέσεις)
21. Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας (12 θέσεις)
22. Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας (5 θέσεις)
23. Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας (8 θέσεις)
24. Σπουδές στην Εκπαίδευση (67 θέσεις)
25. Εκπαίδευση Ενηλίκων (18 θέσεις)
26. Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία (9 θέσεις)
Η διαδικασία επιλογής των φοιτητών
Δεδομένου ότι ο αριθμός των παρεχόμενων θέσεων για φοιτητές είναι συνήθως μικρότερος από τον αριθμό των ενδιαφερομένων να σπουδάσουν, γίνεται, εάν χρειάζεται, ηλεκτρονική κλήρωση των υποψήφιων φοιτητών, με την παρουσία εισαγγελικής αρχής για την εξασφάλιση του αδιάβλητου. Η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος υποψηφίων φοιτητών στα προγράμματα σπουδών δημοσιεύεται τουλάχιστον σε δύο ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών, σε μία της Θεσσαλονίκης και σε μία της έδρας του ΕΑΠ
Στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, εάν ο αριθμός των υποψηφίων ανά Πρόγραμμα Σπουδών είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των παρεχομένων θέσεων, προηγούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους. Αν ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφερομένων θέσεων, διεξάγεται μεταξύ τους κλήρωση Αν απομένουν θέσεις μετά την τήρηση της προηγούμενης σειράς προτίμησης, οι υπόλοιποι υποψήφιοι επιλέγονται με νέα διαδικασία κλήρωσης.
Εισάγονται επίσης στο ΕΑΠ φοιτητές – Άτομα με Ειδικές Ανάγκες – σε ποσοστό 3% επιπλέον των καθορισμένων θέσεων για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Σε περίπτωση που σε ένα πρόγραμμα σπουδών οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από το ποσοστό 3% των καθορισμένων θέσεων θα διεξάγεται κλήρωση.
Στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που οδηγούν σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Masters) εάν ο αριθμός των υποψηφίων ανά Πρόγραμμα Σπουδών είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των παρεχομένων θέσεων, προηγούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους. Αν ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφερομένων θέσεων, διεξάγεται μεταξύ τους κλήρωση Αν απομένουν θέσεις μετά την τήρηση της προηγούμενης σειράς προτίμησης, οι υπόλοιποι υποψήφιοι επιλέγονται με νέα διαδικασία κλήρωσης.
Επιπλέον, μπορεί να καθορίζεται κάθε χρόνο πρόσθετος αριθμός παρεχόμενων θέσεων για φοιτητές μεταπτυχιακού επιπέδου, οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά για μέλη Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Τ.Ε.Ι. με προσωποπαγή θέση, τα οποία δεν κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Ο αριθμός των θέσεων αυτών δεν μπορεί να υπερβεί το 10% του ετήσιου αριθμού των παρεχόμενων θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών. Για την επιλογή και την εγγραφή των ενδιαφερομένων στις εν λόγω θέσεις ισχύουν οι ίδιες διαδικασίες και προϋποθέσεις, οι οποίες ισχύουν και για τους υπόλοιπους υποψηφίους που εγγράφονται στα αντίστοιχα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΑΠ. Το παραπάνω ποσοστό είναι συνολικό και κατανέμεται ανάλογα στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που υπάρχουν. Αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι σε ένα πρόγραμμα, ο αριθμός των θέσεων που αναλογεί στο πρόγραμμα αυτό κατανέμεται ανάλογα σε άλλα προγράμματα με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, η οποία λαμβάνει υπόψη, κατά το δυνατόν, τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.
Συμμετοχή φοιτητών στις δαπάνες – Υποτροφίες
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
Οι φοιτητές για την απόκτηση του απαραίτητου εκπαιδευτικού, πληροφοριακού και υλικού αξιολόγησης καθώς και για τη συμμετοχής τους στις ιδιαίτερες δαπάνες επικοινωνίας, που συνδέονται με την εφαρμογή του συστήματος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, επιβαρύνονται με την καταβολή οικονομικής συμμετοχής. Συγκεκριμένα:
Από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 όλοι οι φοιτητές του Ε.Α.Π., πρωτοετείς και επανεγγραφόμενοι καταβάλλουν 550 ΕΥΡΩ για κάθε Θ.Ε. και για διάρκεια σπουδών 6 έτη. Μετά το παραπάνω χρονικό διάστημα το ύψος της συμμετοχής θα ευθυγραμμιστεί με εκείνο του εκάστοτε τρέχοντος έτους.
Στα προγράμματα που έχουν εργαστήρια, η οικονομική συμμετοχή του φοιτητή σε καθένα από τα εργαστήρια αυτά, αντιστοιχεί σε μία Θ.Ε.
Για ένα ποσοστό φοιτητών, χορηγείται βάσει οικονομικών, κοινωνικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων υποτροφία μερικής ή ολικής απαλλαγής από την παραπάνω συμμετοχή. Η διαδικασία χορήγησης υποτροφιών περιγράφεται αναλυτικά στον Κανονισμό Χορήγησης Υποτροφιών
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
Οι φοιτητές για την απόκτηση του απαραίτητου εκπαιδευτικού, πληροφοριακού και υλικού αξιολόγησης καθώς για τη συμμετοχή τους στις ιδιαίτερες δαπάνες επικοινωνίας, που συνδέονται με την εφαρμογή του συστήματος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, επιβαρύνονται με την καταβολή οικονομικής συμμετοχής. Συγκεκριμένα:
Από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 όλοι οι φοιτητές του Ε.Α.Π., πρωτοετείς και επανεγγραφόμενοι καταβάλλουν 700 ΕΥΡΩ για κάθε Θ.Ε. και για διάρκεια σπουδών 4 έτη. Μετά το παραπάνω χρονικό διάστημα το ύψος της συμμετοχής θα ευθυγραμμιστεί με εκείνο του εκάστοτε τρέχοντος έτους.
Στα μεταπτυχιακά προγράμματα που οδηγούν σε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης, η οικονομική συμμετοχή του φοιτητή για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας (παρακολούθηση, συζήτηση δυσκολιών, επικοινωνία με τον διδάσκοντα, διόρθωση κ.ά.) αντιστοιχεί σε μία Θ.Ε.
Για ένα ποσοστό φοιτητών, χορηγείται βάσει οικονομικών, κοινωνικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων υποτροφία μερικής ή ολικής απαλλαγής από την παραπάνω συμμετοχή.
Η διαδικασία χορήγησης υποτροφιών περιγράφεται αναλυτικά στον Κανονισμό Χορήγησης Υποτροφιών
Οι τίτλοι σπουδών που παρέχει το ΕΑΠ
α) Πτυχία
β) Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης (Masters)
γ) Διδακτορικά Διπλώματα
δ) Πιστοποιητικά Προπτυχιακής Επιμόρφωσης
ε) Πιστοποιητικά Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης
στ) Πιστοποιητικά Παρακολούθησης Θ.Ε.
Για την απόκτηση Πτυχίου απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση τουλάχιστον 12 Θ.Ε. Η εγγραφή των φοιτητών προϋποθέτει την κατοχή τίτλου απόλυσης Λυκείου ή ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού.
Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης (Masters)
Για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης απαιτείται πτυχίο ή δίπλωμα ανώτατης εκπαίδευσης συγγενούς γνωστικού αντικειμένου, επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση τεσσάρων τουλάχιστον Θεματικών Ενοτήτων (Θ.Ε.) και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας η διαδικασία εκπόνησης της οποίας ορίζεται από τον Γενικό Κανονισμό Εκπόνησης Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών (ΔΕ). Η Δ.Ε. του Ε.Α.Π., με την προκήρυξη υποβολής υποψηφιοτήτων και μετά από εισήγηση της αντίστοιχης Σχολής, εξειδικεύει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις υποβολής υποψηφιοτήτων ανά πρόγραμμα σπουδών.
ΔΕΊΤΕ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΠ