Το σχολικό bullying από τις αίθουσες και το προαύλιο έχει μεταφερθεί μέσω του internet σε υπολογιστές, smartphones και tablet χάρη στην «βοήθεια» από τα social media. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών που παρενοχλούνται και μάλιστα τα πράγματα φτάνουν ακόμη και στα άκρα με παιδιά που δεν αντέχουν την πίεση και προβαίνουν σε απόπειρες αυτοκτονίας.

Επιπλέον, τα παιδιά μοιράζονται πληροφορίες και προσωπικά τους δεδομένα, τα οποία είναι στην διάθεση της κάθε εταιρείας να τα χρησιμοποιήσει όπως θέλει και μάλιστα με την δική τους συναίνεση.

Αυτή τη στιγμή στην πλειοψηφία τους τα social media όπως Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat και Google, έχουν ελάχιστο όριο ηλικίας τα 13 έτη προκειμένου να συμμορφωθούν με τους ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς νόμους. Όμως, οι ευρωπαϊκές αρχές σκέφτονται να ανεβάσουν το όριο ηλικίας στα 16 χρόνια.

Η συζήτηση της πρότασης θα ξεκινήσει σήμερα και αν τελικά συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, τότε εκατομμύρια έφηβοι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους λογαριασμούς τους στα social media, να κατεβάσουν apps ή να χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης, χωρίς την γονική συναίνεση.

Όπως αναφέρει το techblog.gr, όταν ετοιμαστεί το νομοσχέδιο, πρέπει να ψηφιστεί από την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων την Πέμπτη και στη συνέχεια να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τη νέα χρονιά. Η κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ, θα έχει περιθώριο 2 ετών για την εφαρμογή του νόμου. Εταιρείες που δεν θα προσαρμοστούν στη νέα τάξη πραγμάτων, μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με τεράστια πρόστιμα.

Οι προτεινόμενες διατάξεις έρχονται στο πλαίσιο μιας σημαντικής αναθεώρησης της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας νομοθεσίας στην ΕΕ. Το νομοσχέδιο είναι στα σκαριά εδώ και 4 χρόνια, θα συζητηθεί σήμερα και θα ψηφιστεί την Πέμπτη.

Φυσικά υπάρχουν πολλές αντιδράσεις στις προτάσεις της ΕΕ, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η παρουσία των παιδιών στα social media, έχει θετική επίδραση στη ζωή τους. «Το ίντερνετ μπορεί να αποτελέσει μια γραμμή ζωής για τα παιδιά που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις μέσα στο σπίτι τους, βία, ναρκωτικά, αλκοόλ και να έχουν σημαντική υποστήριξη», γράφουν σε ανοιχτή επιστολή τους Ευρωπαϊκοί οργανισμοί την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

ΠΗΓΗ