Τις θέσεις τους και τις προτάσεις τους καταθέτουν σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Ο υπουργός κάλεσε ευρεία σύσκεψη καθώς οι εξελίξεις από τον κορωνοϊό επιβάλλουν στους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου και της κοινωνικής τους ευθύνης, να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να συμβάλλουν, στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, στον περιορισμό της διασποράς του ιού, προστατεύοντας παράλληλα την υγεία όλων των εργαζομένων αλλά και τις ίδιες τις θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός θέλει να ακούσει τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων για τα επόμενα βήματα εφόσον συνεχίσει να εξαπλώνεται ο ιός. Ήδη μάλιστα εξετάζονται μέτρα όπως η εργασία για το σπίτι και το ευέλικτο ωράριο ακόμη και στο δημόσιο. Για την ενίσχυση των επιχειρήσεων θα προταθούν η παράταση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και η επιδότηση εισφορών ή ακόμη και μέρος του μισθολογικού κόστους.Μάλιστα χθες το υπουργείο Εργασίας ανέστειλε την υποβολή στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.
Προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να οργανώνουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το χρόνο εργασίας στις επιχειρήσεις τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες που θέτει το φαινόμενο της διάδοσης του κορωνοϊού και στη χώρα μας. Παράλληλα δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορωνοϊού στους εργασιακούς χώρους να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας (τηλεργασίας), στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι οργανωτικά και τεχνικά εφικτό (π.χ. με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, κ.λπ.).
Ισχύουσα νομοθεσία
Στο πλαίσιο της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας, η ασθένεια εργαζόμενου αποτελεί λόγο δικαιολογημένης απουσίας από την εργασία, όμως το υποχρεωτικό κλείσιμο των επιχειρήσεων όπου επιβάλλεται στερεί από τους εργαζόμενους τον μισθό τους.
Στην παρούσα κατάσταση, της ανάγκης για λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης του Κοροναϊού και η ιδίως α) την προληπτική κατ’ οίκον παραμονή ή νοσηλεία για προληπτικούς λόγους, β) την νοσηλεία των προσώπων, που έχουν προσβληθεί από τον ιό και γ) την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και σχολικών μονάδων επιβάλλεται η άμεση διευκρίνιση των επιπτώσεων στις εργασιακές σχέσεις των αναγκαίων μέτρων.
Περιπτώσεις καταβολής αποδοχών των εργαζομένων
Κανονικά καταβάλλονται οι αποδοχές των εργαζομένων σε περιπτώσεις απουσίας από την εργασία με απόφαση του εργοδότη στο πλαίσιο της υποχρέωσης του για προστασία της υγείας των εργαζομένων. Ειδικότερα
εάν ο εργοδότης στο πλαίσιο της υποχρέωσής του για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων του και των πελατών του (άρθρο 42 του κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, ν.3850/2010), κρίνει ότι για λόγους πρόληψης πρέπει α) να απομακρύνει από την εργασία εργαζόμενο ή εργαζόμενους για ορισμένο χρονικό διάστημα ή β) να αναστείλει ο ίδιος τη λειτουργία της επιχείρησής του τότε καταβάλλει κανονικά αποδοχές στους εργαζόμενους.
Απουσία λόγω νοσηλείας
Η απουσία από την εργασία του, κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης για λόγους νοσηλείας ή πρόληψης κατά του κορωνοϊου, ο εργαζόμενος δικαιούται :
α) να λάβει από τον εργοδότη τις αποδοχές μέχρι έως ενός μήνα, εάν ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει στην εργασία του ένα έτος
β) να λάβει από τον εργοδότη τις αποδοχές μέχρι έως δεκαπέντε ημερών, εάν ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει 10ήμερη παροχή εργασίας αλλά δεν έχει συμπληρώσει έτος.
Περιπτώσεις που δεν καταβάλλονται οι αποδοχές των εργαζομένων
Δεν καταβάλλεται ο μισθός των εργαζομένων στην περίπτωση διακοπής λειτουργίας επιχειρήσεων με απόφαση Δημόσιας Αρχής για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊου.
Ειδικότερα εάν, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και στο πλαίσιο αποφυγής περαιτέρω διάδοσης του κοροναϊού αποφασιστεί από δημόσια αρχή η αναστολή της λειτουργίας ιδιωτικής επιχείρησης, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλει αποδοχές στους εργαζόμενους του. Αυτός ο λόγος αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων οφείλεται σε ανωτέρα βία και συνεπώς ο εργοδότης δεν υποχρεούται σε καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων κατά την περίοδο αυτή.
Στις περιπτώσεις που με απόφαση δημόσιας αρχής, στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων, ανασταλεί η λειτουργία ορισμένων σχολικών μονάδων, η τυχόν απουσία εργαζόμενων γονέων των παιδιών της σχολικής μονάδας, δεν καθιστά την απουσία τους δικαιολογημένη, όμως ο εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα να κάνει χρήση αδειών που προβλέπονται από το νόμο. Πηγή: dikaiologitika.gr — ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Δείτε επίσης: ΟΑΕΔ: Τα 12 επιδόματα που χορηγεί. 1.500 προσλήψεις για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού. Προσλήψεις για έως 6 χρόνια στο Υπουργείο Μετανάστευσης