Με σκοπό να πρασινίσουν «κόκκινα» δάνεια, οι τράπεζες είναι έτοιμες να προτείνουν σε δανειολήπτες γενναίο κούρεμα αλλά και ρυθμίσεις.

Το «κούρεµα» ανάλογα µε την εισοδηµατική, περιουσιακή και οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη µπορεί να φτάσει στο 35% για τα στεγαστικά δάνεια και στο 85% για τα καταναλωτικά.

Οι τράπεζες διαγράφουν ένα ποσοστό της οφειλής σε ετήσια βάση, δίνοντας έτσι επιπλέον κίνητρο στον δανειολήπτη να τηρεί µε συνέπεια την αποπληρωµή των µηνιαίων δόσεων. Υπό προϋποθέσεις µπορεί να διαµορφωθεί στο 30% µε 40% του υπολειπόµενου ποσού του δανείου. Σήµερα οι τράπεζες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις ρυθµίσεις των στεγαστικών δανείων, καθώς τα «κόκκινα» της κατηγορίας είναι ύψους 28 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς νοµικής προστασίας.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Σύμφωνα με την «Ημερισία», στην κατεύθυνση αυτή οι τράπεζες έχουν εισάγει τα προγράµµατα split-balance, στα οποία ένα µέρος της οφειλής διαχωρίζεται και «παγώνει» µέχρι τη λήξη της διάρκειας του δανείου. Αν η ρύθµιση τηρηθεί, το «παγωµένο» τµήµα του δανείου διαγράφεται. Οι τράπεζες µε επιστολές και τηλεφωνικές κλήσεις καλούν τους δανειολήπτες µε οφειλές σε καθυστέρηση να προχωρήσουν σε ρύθµιση.

Παράλληλα µε το «κούρεµα» και το splitbalance του δανείου, συνδυαστικά εφαρµόζονται και οι εξής λύσεις:

Επιµήκυνση της διάρκειας του δανείου που οδηγεί σε µείωση της µηνιαίας δόσης.

Μείωση επιτοκίου και αύξηση της διάρκειας αποπληρωµής.

Καταβολή ποσοστού µειωµένης δόσης.

Καταβολή µόνο τόκων για συγκεκριµένο διάστηµα.(πηγή)ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ