Δείτε ποια κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ αυξάνονται – Επίδομα παιδιού Α21: Ποιοι δικαιούχοι το χάνουν – Τι ισχύει με τον «κόφτη».

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, από την 1η Ιανουαρίου 2025, στο πλαίσιο των στοχευμένων κυβερνητικών δράσεων για την στήριξη της οικογένειας, ενισχύονται σημαντικά τα τρία βασικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

Ειδικότερα, αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 216 ευρώ) το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όπως και η προσαύξηση για κάθε παιδί σε 75 ευρώ (έναντι 50 ευρώ), ενώ αυξάνονται αναλογικά και τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησής του.

Ποια κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ αυξάνονται

  • Το επίδομα στέγασης, από τα 70 ευρώ αυξάνεται σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, ενώ θα ισχύει και κριτήριο κινητής περιουσίας.
  • Αναφορικά με το επίδομα παιδιού, η 1η κλίμακα αυξάνεται στα 75 ευρώ και στα 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα. Ωστόσο, μπαίνουν περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, που σήμερα δεν υπάρχουν. Παράλληλα ενοποιείται η 2η και η 3η εισοδηματική κλίμακα σε μία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσό για τους δικαιούχους της 3ης κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά παιδί, στα 45 ευρώ και στα 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.
  • Για παράδειγμα, όσοι ήταν στην τρίτη εισοδηματική κατηγορία και έπαιρναν επίδομα 28 ευρώ τον μήνα για ένα παιδί τώρα θα παίρνουν 45 ευρώ. Όσοι είχαν δύο παιδιά και έπαιρναν 56 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνουν 90 ευρώ, όσοι είχαν τρία παιδιά και έπαιρναν 112 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνουν 180 ευρώ, ενώ με τέσσερα παιδιά και εισόδημα της τρίτης κλίμακας, από τα 168 ευρώ που παίρνουν σήμερα, θα λαμβάνουν 270 ευρώ.

Οι τρίτεκνοι

Επίσης, προβλέπεται η δια βίου αναγνώριση της τριτεκνικής ιδιότητας σε σχεδόν 200.000 οικογένειες.

Η πιστοποίηση θα γίνεται μέσω πλατφόρμας, η οποία διασταυρώνει τα ληξιαρχικά στοιχεία. Έτσι, αυξάνεται η ποσόστωση για τις προσλήψεις στο δημόσιο σε τρίτεκνους, ώστε να ανέλθει σε ίδιο ποσοστό με τους πολύτεκνους από 12% σε 16% στο σύνολο των προκηρυσσόµενων θέσεων.

Οι πρόνοιες που ισχύουν για τους πολύτεκνους έχουν ήδη επεκταθεί στους τρίτεκνους και σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή τους στα στεγαστικά προγράμματα, ενώ και στη διάθεση των vouchers για τους παιδικούς σταθμούς τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες έχουν κοινό «μπόνους» 40 μορίων.

Τι ισχύει για την προπληρωμένη κάρτα ανεργίας

  • Τέλος, εντός του τρέχοντος μηνός αναμένεται να ξεκινήσει και η διανομή της προπληρωμένης κάρτας, όπου θα πιστώνεται μέρος των επιδομάτων που λαμβάνουν οι δικαιούχοι, ενώ το υπόλοιπο ποσό (50%) του επιδόματος θα δίδεται σε μετρητά.
  • Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάποιος δικαιούχος επιδόματος ΟΠΕΚΑ ή επιδόματος ανεργίας από τη ΔΥΠΑ – ύψους 500 ευρώ – θα μπορεί να ξοδέψει τα 250 ευρώ μέσω προπληρωμένης κάρτας και τα άλλα 250 ευρώ με μετρητά.
  • Επίσης, οι δικαιούχοι της προπληρωμένης κάρτας θα συμμετέχουν σε κληρώσεις, λοταρίες και προγράμματα επιβράβευσης που θα διεξάγουν τόσο οι τράπεζες όσο και οι αρμόδιοι φορείς.

Επίδομα παιδιού Α21: Ποιοι το χάνουν – Τι ισχύει με τον «κόφτη»

Το δικαιούμενο ποσό για το Επίδομα Παιδιού, θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 έτους 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022. Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.

Ωστόσο, δυσάρεστα είναι τα νέα για χιλιάδες δικαιούχους από τους «κόφτες» που ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, καθώς, παρότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξήσεις στο Επίδομα Παιδιού, θέσπισε και περιουσιακά κριτήρια.

Επίδομα παιδιού Α21: Τα περιουσιακά στοιχεία

Ο «κόφτης» για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού που θεσπίζεται για πρώτη φορά, καθορίζεται για μια οικογένεια με δύο παιδιά στα 210.000 ευρώ για την αξία της ακίνητης περιουσίας ενώ για τα αυτοκίνητα το όριο είναι τα 1.600 κυβικά πάλι όμως με βάση τον αριθμό των παιδιών και την παλαιότητα του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποτίμηση της κινητής περιουσίας για το επίδομα παιδιού γίνεται και με άλλα κριτήρια όπως η παλαιότητα. Επίσης, για τους πολύτεκνους θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για διπλάσια κινητή περιουσία (δηλ περισσότερα κυβικά και μεγαλύτερα αυτοκίνητα).

Υπογραμμίζεται ότι το 1.600 είναι ως γενικός κανόνας, ενώ σε κάποιο από τα επόμενα υπουργικά συμβούλια αναμένεται να εγκριθεί και η αναμόρφωση των επιδομάτων. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, εκτιμάται ότι 2/10 σημερινούς δικαιούχους επιδομάτων (κυρίως παιδιού και στέγασης) αναμένεται να τα χάσουν λόγω της εφαρμογής περιουσιακών κριτηρίων.

Στα περιουσιακά στοιχεία που θα ελέγχονται περιλαμβάνονται η ακίνητη περιουσία, οχήματα, καταθέσεις και τοποθετήσεις σε μετοχές και ομόλογα.

Επίδομα παιδιού Α21: Πληροφορίες

Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.

Έτσι, οι πιο ευνοημένοι είναι οι δικαιούχοι που εντάσσονται στη δεύτερη και την τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού, εφόσον βέβαια θα πληρούν τα περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων που θα θεσμοθετηθούν.

Αναλυτικότερα:

  • Όσοι ήταν στην τρίτη εισοδηματική κατηγορία και έπαιρναν επίδομα 28 ευρώ τον μήνα για ένα παιδί τώρα θα παίρνουν 45 ευρώ.
  • Όσοι είχαν δύο παιδιά και έπαιρναν 56 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνουν 90 ευρώ.
  • Όσοι είχαν τρία παιδιά και έπαιρναν 112 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνουν 180 ευρώ,
  • ενώ με τέσσερα παιδιά και εισόδημα της τρίτης κλίμακας, από τα 168 ευρώ που παίρνουν σήμερα, θα λαμβάνουν 270 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το επίδομα παιδιού παρέχεται σε περισσότερες από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω 1,5 εκατ. παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1.050.000.000 ευρώ. Καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.

Δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού είναι:

  • Έλληνες πολίτες.
  • Ομογενείς αλλοδαποί οι οποίοι διαθέτουν δελτίο ομογενούς.
  • Πολίτες κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετοί πολίτες.
  • Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς Προσφύγων, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης το 1967 για το Καθεστώς Προσφύγων.
  • Ανιθαγενείς των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών.
  • Δικαιούχοι του ανθρωπιστικού καθεστώτος.
  • Πολίτες άλλων κρατών.

Επίδομα παιδιού: Οι ημερομηνίες πληρωμής

  • Η πληρωμή της πρώτης δόσης στους δικαιούχους πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου.
  • Η πληρωμή της δεύτερης δόσης στους δικαιούχους πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου 2024, τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα, μαζί με τα άλλα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.
  • Η τρίτη δόση πληρώθηκε την Τετάρτη 31 Ιουλίου.
  • Η τέταρτη δόση του Επιδόματος Παιδιού Α21 καταβλήθηκε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.
  • Η πέμπτη δόση θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024.
  • Η έκτη δόση θα εξοφληθεί παραδοσιακά πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα μεταξύ 20 και 23 Δεκεμβρίου.

Επίδομα παιδιού Α21: Ανοιχτή η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ μέσω του ΟΠΕΚΑ, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet.

Επισημαίνεται ότι, μεταξύ των προϋποθέσεων που θα ελέγχονται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού είναι:

  • η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση, από το προ νήπιο έως και το Γυμνάσιο, καθώς και η επάρκεια φοίτησης.

Στην αίτηση Α21 πρέπει να καταχωρηθούν απαραιτήτως στα σχετικά πεδία:

  • τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας,
  • η τάξη και ο
  • Αριθμός Μητρώου του τέκνου που φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/τριας, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Εάν δεν διασταυρωθούν εμφανίζεται σχετική επισήμανση και ο αιτών καλείται να επισυνάψει στην ηλεκτρονική αίτηση Α21 το απαραίτητο δικαιολογητικό.

Για να ολοκληρωθεί η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Πηγή: neolaia.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι θα λάβουν διπλές ενισχύσεις. Επίδομα παιδιού: Πότε μπαίνουν τα χρήματα της 5ης δόσης. Γραμματείς σε Ιατρεία, Κολέγια, Φροντιστήρια