Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και η επιστροφή της τεκμαρτού φόρου στην ουσία «κόβει» επιδόματα από χιλιάδες δικαιούχους.
Η επιστροφή του τεκμαρτού εισοδήματος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο δημιουργεί έναν «κόφτη» στα επιδόματα που λαμβάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών 7 στους 10 επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ. Το χαμηλό δηλωθέν εισόδημα οδηγούσε στη χορήγηση των επιδομάτων στο 70 %των επαγγελματιών. Πλέον θα χάσουν την έκπτωση κατά 50% του ΕΝΦΙΑ, ενώ θα περιοριστούν τα επιδόματα τέκνων και στέγασης. Και αυτό θα συμβεί καθώς το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που θέτει ο νέος νόμος που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες σε δημόσια διαβούλευση ανέρχεται στα 10.920 ευρώ ποσό το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με τις τριετίες, το εάν απασχολούν εργαζόμενους αλλά και το τζίρο τους. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, τα 100 εκατομμύρια που εξοικονομούνται θα αξιοποιηθούν για να διευρυνθούν ακόμα περισσότερο το εισοδηματικά κριτήρια στα κοινωνικά επιδόματα.
Τα επιδόματα, οι φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις που θα χάσουν οι επαγγελματίες με τη δήλωση υψηλότερων εισοδημάτων είναι τα εξής:
ΕΝΦΙΑ: Σήμερα ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 50% εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Επίδομα ενοικίου: Για τη χορήγηση του επιδόματος στέγασης το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Το ποσό του επιδόματος στέγασης ορίζεται για τον δικαιούχο 70 ευρώ τον μήνα και για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα.
Επίδομα παιδιού: Το επίδομα παιδιού καταβάλλεται με βάση τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και την κατηγορία του ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος. Στον νόμο προβλέπονται τρεις κατηγορίες οικογενειακού εισοδήματος, και συγκεκριμένα α) η πρώτη κατηγορία: Έως 6.000 ευρώ, β) η δεύτερη: Από 6.001 ευρώ έως 10.000 ευρώ και γ) η τρίτη: Από 10.001 ευρώ έως 15.000 ευρώ. Για τον προσδιορισμό της κατηγορίας οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους. Το ποσό του επιδόματος παιδιού ανέρχεται μηνιαίως: α) Για την πρώτη κατηγορία οικογενειακού εισοδήματος σε 70 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 70 ευρώ για το δεύτερο και 140 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου, β) για την δεύτερη κατηγορία σε 42 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου και γ) για την τρίτη κατηγορία σε 28 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 28 ευρώ για το δεύτερο και 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου. Και σε αυτή την περίπτωση χιλιάδες επαγγελματίες θα διαπιστώσουν μεγάλη μείωση του επιδόματος ενώ κάποιοι θα το χάσουν.
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Εκτός Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και ενδεχομένως και άλλων επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ θα βρεθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι καθώς αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης τους από το νέο έτος. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη από την αύξηση του τεκμαρτού των ελευθέρων επαγγελματιών θα κοπεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα του ΟΠΕΚΑ σε πολλούς δικαιούχους.
Πηγή: dnews.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΥΠΑ: Νέο επίδομα 500€. Ανοίγει η πλατφόρμα για επίδομα 150 ευρώ. Νέες προσλήψεις σε Δήμους, Σχολικά Λεωφορεία, Πυροσβεστική, ΔΕΔΔΗΕ