Πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Μυτιλήνης, Σάββατο 16 Απριλίου 2016. Επίσημη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο, στην προσπάθεια τους για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Με 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες, θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής, στις 3.15 μετά το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Λέσβο, ο Πάπας Φραγκίσκος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Δείτε επίσης: Κοινωφελής εργασία για 36.500 θέσεις: Ποιοι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής. ΑΣΕΠ: 13 προκηρύξεις για προσλήψεις στο Δημόσιο

Η «ασύμμετρη απειλή» που δέχεται η χώρα, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναγκάζει την κυβέρνηση να λάβει σκληρότερα μέτρα απ’ όσο είχε υπολογίσει.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Μετά την μαζική προσπάθεια εισόδου στη χώρα, χιλιάδων παράτυπων προσφύγων και μεταναστών, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δημιουργήσει κλειστά κέντρα κράτησης για όποιον εισέρχεται από δω και στο εξής στη χώρα παράνομα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Dikaiologitika News, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει στην ουσία φυλακές για όσους παράνομα εισέρχονται στη χώρα. Τα κλειστά κέντρα κράτησης θα δημιουργηθούν στη ενδοχώρα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοια κέντρα θα «φιλοξενήσουν» τόσο η Αθήνα, όσο και η Θεσσαλονίκη.

Τα κέντρα αυτά σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργηθούν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου που ούτως ή άλλως ασφυκτιούν, αλλά στην ενδοχώρα και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που θα συλλαμβάνονται και θα οδηγούνται στα κέντρα, δεν θα καταγράφονται και μετά  από λίγο καιρό θα επαναπροωθούνται στις χώρες προέλευσης.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, έγραψε στον λογαριασμό του στο Τουίτερ ότι θα επισκεφτεί τα χερσαία σύνορα του Εβρου την Τρίτη, μαζί με τον Σαρλ Μισέλ.

Την ίδια στιγμή με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι από τον Έβρο.

Τα πέντε μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, ο Στέλιος Πέτσας μίλησε για μαζική, συντονισμένη και οργανωμένη πίεσης στα ανατολικά χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας.

«Η μετακίνηση αυτή κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και συμπλήρωσε:

«Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών, μεταναστών και προσφύγων γίνεται η ίδια διακινητής. Τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν δια της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση», συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε:

«Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης» και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της».

Για τους λόγους αυτούς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε το Σάββατο, αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε το ΚΥΣΕΑ θα έχουν ισχύ για ένα μήνα.(πηγή)ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Δείτε επίσης: Κοινωφελής εργασία για 36.500 θέσεις: Ποιοι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής. ΑΣΕΠ: 13 προκηρύξεις για προσλήψεις στο Δημόσιο