Οι αλλαγές που προωθούνται στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας θα αρχίσουν να αποτυπώνονται σταδιακά από τις αρχές του 2025.

Ειδικότερα, θα εφαρμοστούν μόνο σε όσους καταστούν δικαιούχοι μετά την εφαρμογή του νέου πλαισίου το οποίο θα προβλέπει σύνδεση του επιδόματος με το ύψος του μισθού.

Το νέο μοντέλο επιδόματος δεν θα επηρεάσει τους υφιστάμενους επιδοτούμενους ανέργους, αλλά θα ισχύσει για εκείνους που θα βγουν στην ανεργία προς το τέλος του 2024 ή τις αρχές του 25, οπότε και αναμένεται να εφαρμοστούν πιλοτικά οι αλλαγές.

Επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας είναι η κινητοποίηση των ανέργων να βρουν δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί παράλληλα ο στόχος της μεγαλύτερης συμμετοχής στην απασχόληση, ιδιαίτερα γυναικών και νέων.

Το νέο σύστημα θα προβλέπει υψηλότερο ποσό επιδόματος για το πρώτο τρίμηνο, με σταδιακή μείωση στη συνέχεια.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν αναμένονται παρεμβάσεις στο εποχικό επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν όσοι δουλεύουν σεζόν αν και στο τραπέζι είχαν τεθεί αλλαγές στις προϋποθέσεις καταβολής του. ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΣΕΠ: 2.500 μόνιμοι με απολυτήριο Λυκείου. ΔΕΗ: 34 θέσεις εργασίας. Eurobank: Προσλήψεις με δυνατότητα υβριδικής εργασίας. Θέσεις από Σκλαβενίτη σε 4 περιοχές