Ανοικτή είναι η ιστοσελίδα keaprogram.gr αν και οι αιτήσεις δεν έχουν ξεκινήσει για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Την σελίδα δημιούργησε η ΗΔΙΚΑ και οι αιτήσεις θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες μετά από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.
Με το άνοιγμα της εφαρμογής που πρώτα τα dikaiologitika.gr ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους, μπαίνει στην «τελική ευθεία» μπαίνει η έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Οι αιτήσεις για τους πρώτους 30 δήμους θα μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, με την έναρξη τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για ένα προνοιακό πρόγραμμα που απευθύνεται σε νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Κατά το υπουργείο Εργασίας, ως νοικοκυριά εννοούνται ένα ή περισσότερα άτομα που ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Στόχος είναι το ΚΕΑ, αφού πρώτα εφαρμοστεί το β’ εξάμηνο του 2016 σε 30 δήμους, από τις αρχές του 2017 να επεκταθεί στο σύνολο της χώρας. Οι δήμοι που θα εφαρμοστεί είναι οι εξής:
Νέα Ιωνία, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Φυλή, Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Αιγάλεω, Κερατσίνι – Δραπετσώνα, Νίκαια – Άγιος Ιωάννης Ρέντη, Πέραμα, Λαμία, Βέροια, Παύλος Μελάς, Κιλκίς, Κατερίνη, Ρέθυμνο, Γόρτυνα, Ορεστιάδα, Καβάλα, Άρτα, Ζάκυνθος, Λέσβος, Καλαμάτα, Σικυώνα, Κάλυμνος, Λέρος, Τρίκαλα, Ελασσόνα, Πύργος, Αιγιαλεία και Καστοριά.
Το πρόγραμμα συνδυάζει την εισοδηματική ενίσχυση, με τη διασύνδεση με συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά και τις υπηρεσίες ενεργοποίησης των δικαιούχων, με στόχο την επιστροφή στην εργασία και την κοινωνική επανένταξη. Πιο αναλυτικά:
Α. Εισοδηματική ενίσχυση
Η ενίσχυση αφορά την εξασφάλιση εισοδήματος ή τη συμπλήρωσή του στα νοικοκυριά που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Αυτή η ενίσχυση υπολογίζεται αθροιστικά μέχρι τα 200 ευρώ το μήνα για το πρώτο μέλος, μέχρι 100 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον ενήλικο και μέχρι 50 ευρώ το μήνα για κάθε ανήλικο. Για να ενταχθεί ένα νοικοκυριό στο πρόγραμμα το εισόδημά του τους έξι τελευταίους μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ποσά, όπως αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα:
Σύνθεση νοικοκυριού | Εξαμηνιαίο ποσό |
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό | 1.200 ευρώ |
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος | 1.800 ευρώ |
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη | 2.100 ευρώ |
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη | 2.400 ευρώ |
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη | 2.700 ευρώ |
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη | 3.000 ευρώ |
Για κάθε επιπλέον ενήλικο προστίθενται 600 ευρώ ενώ για κάθε ανήλικο προστίθενται 300 ευρώ το εξάμηνο.
Έτσι, κάθε νοικοκυριό θα λαμβάνει κάθε μήνα τη διαφορά μεταξύ του εξαμηνιαίου ποσού του παραπάνω πίνακα και του εξαμηνιαίου εισοδήματος που δήλωσε, διαιρεμένα δια του έξι.
Παραδείγματα
α)Μεμονωμένο άτομο που δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εξάμηνο εισέπραξε 600 ευρώ θα λάβει μηνιαία ενίσχυση ίση με: (1.200 ευρώ – 600 ευρώ) / 6 = 100 ευρώ
β) Τετραμελής οικογένεια που δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εξάμηνο εισέπραξε 900 ευρώ, θα λάβει μηνιαία ενίσχυση ίση με: (2.400 ευρώ – 900 ευρώ) / 6 = 250 ευρώ
Β. Διασύνδεση με συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά
Το ΚΕΑ προβλέπει τη διασύνδεση του νοικοκυριού, κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες, με:
– Παροχή επιδότησης ενοικίου.
– Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων.
– Παροχή σχολικών γευμάτων.
– Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης.
– Ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.
– Ένταξη στα προγράμματα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους (ΤΕΒΑ).
– Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, παροχών ύδρευσης, Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων.
Για τη διασύνδεση με τις συμπληρωματικές παροχές, είναι απαραίτητη η παρουσία των δικαιούχων στα Κέντρα Κοινότητας.
Γ. Υπηρεσίες ενεργοποίησης δικαιούχων, με στόχο την επιστροφή στην εργασία και την κοινωνική επανένταξη
Με στόχο την ουσιαστική αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, το ΚΕΑ, προωθεί τους δικαιούχους, εφόσον μπορούν να εργαστούν, σε δράσεις για την ένταξη ή την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, με:
– Την κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας.
– Τη συμμετοχή σε:
α)Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.
β) Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης.
γ) Προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.
– Την ένταξη ή την επιστροφή στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.
Τα κριτήρια
Η ένταξη στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) εκτός από εισοδηματικά, προϋποθέτει και περιουσιακά κριτήρια, που αφορούν τόσο την ακίνητη, όσο και την κινητή περιουσία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας:
Περιουσιακά κριτήρια
α. Ακίνητη περιουσία
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
β. Κινητή περιουσία
1. Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ, ΜΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα), δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ.
2. Το συνολικό ύψος καταθέσεων του νοικοκυριού ή / και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτλ, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του ύψους του εξαμηνιαίου ποσού, όπως παρουσιάζεται στον ακόλουθο πίνακα:
Σύνθεση νοικοκυριού | Εξαμηνιαίο ποσό |
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό | 1.200 ευρώ |
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος | 1.800 ευρώ |
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη | 2.100 ευρώ |
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη | 2.400 ευρώ |
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη | 2.700 ευρώ |
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη | 3.000 ευρώ |
Κριτήρια διαμονής
Τα νοικοκυριά θα πρέπει να κατοικούν νόμιμα στους δήμους εφαρμογής του προγράμματος
Επίσης, το υπουργείο Εργασίας δημοσίευσε σε ειδικό έντυπο σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων, για να διευκολύνει όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα, αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο. Ειδικότερα:
Χρήσιμες ερωτήσεις:
1) Πώς και πού μπορώ να κάνω αίτηση για το ΚΕΑ;
*Η αίτηση γίνεται από το μέλος του νοικοκυριού που υπέβαλε την τελευταία φορολογική δήλωση ή από τον / τη σύζυγό του.
*Η αίτηση υποβάλλεται:
– Είτε απευθείας από τον αιτούντα μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.keaprogram.gr.
– Είτε μέσω των Δήμων ή τον ΚΕΠ του προγράμματος.
*Εάν το νοικοκυριό έχει φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω Δήμων ή ΚΕΠ.
*Για την υποβολή μέσω Δήμων ή ΚΕΠ ο / η αιτών/ούσα προσκομίζει υπογεγραμμένο από όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού, το έντυπο συναίνεσης, που μπορεί να βρει είτε στο internet site του προγράμματος, είτε στους Δήμους και τα ΚΕΠ. Εάν η αίτηση αφορά και φιλοξενούμενους, το έντυπο συναίνεσης υπογράφεται υποχρεωτικά από όλα τα ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη.
2) Αν φιλοξενούμαι μπορώ να κάνω αίτηση για το ΚΕΑ;
Οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να υποβάλλουν μόνοι τους την αίτηση για το ΚΕΑ, ωστόσο, αυτός / ή που τους φιλοξενεί οφείλει, αν υποβάλλει αίτηση, να τους συμπεριλάβει υποχρεωτικά.
3) Αν είμαι άστεγος μπορώ να κάνω αίτηση για το ΚΕΑ;
Ναι, εφόσον έχει γίνει καταγραφή από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου ή αν ο άστεγος κάνει χρήση των υπηρεσιών Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων που λειτουργούν στο Δήμο του.
4) Ποιο εισόδημα πρέπει να συμπληρώσω στην αίτηση;
Το συνολικό εισόδημα από κάθε πηγή – προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, που εισέπραξε ο αιτών και τα μέλη του νοικοκυριού κατά τους έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης για το ΚΕΑ. Εξαιρούνται, το επίδομα αναδοχής, το επίδομα απροστάτευτων τέκνων και τα μη ανταποδοτικά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος.
5) Πώς θα λαμβάνω την εισοδηματική ενίσχυση;
Η εισοδηματική ενίσχυση καταβάλλεται μηνιαίως στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Από το συνολικό ποσό, 50% δαπανάται αποκλειστικά μέσω προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας, ενώ για το υπόλοιπο 50%, υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης, μέσω τραπεζικού συστήματος ή / και μέσω χρεωστικής κάρτας από ΑΤΜ.
Γίνετε φίλοι μας στη σελίδα μας στο Facebook για να μη χάνετε καμία ευκαιρία εργασίας. Κλικάρετε ΕΔΩ
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ:
Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης αγγελιών (Neuvoo)
Κλίκαρε για θέσεις εργασίας στην περιοχή σου
ΑΤΤΙΚΗ-ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ –ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ –ΗΠΕΙΡΟΣ–ΘΕΣΣΑΛΙΑ –ΣΤΕΡΕΑ-ΕΛΛΑΔΑ – ΚΡΗΤΗ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ –ΚΕΡΚΥΡΑ –ΙΟΝΙΟ –ΚΥΚΛΑΔΕΣ –ΡΟΔΟΣ –ΑΙΓΑΙΟ – ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Δείτε άρθρα σχετικά με:
ΟΑΕΔ – ΑΣΕΠ – ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΡΓΩΝ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ