«Σταδιακά εντός του 2017» και όχι από την 1/1/17, όπως ήταν η αρχική κυβερνητική δέσμευση, θα εφαρμοστεί τελικά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε νωρίτερα στη Βουλή.

Επιπλέον, στο ίδιο κείμενο γίνεται σαφές ότι για να εφαρμοστεί το ΚΕΑ θα πρέπει να προκύψουν σημαντικές περικοπές των προνοιακών επιδομάτων.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται ρητά στο προσχέδιο:
– Το ΚΕΑ θα εφαρμοστεί το 2017 σε όλη τη χώρα και θα ενσωματώσει και τα προγράμματα που «τρέχουν» ακόμα και αφορούν την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης (επιδότησης σίτισης, ενοικίου, δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος). Όμως η έναρξή του θα εξαρτηθεί από την πιλοτική εφαρμογή του, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Έτσι, θα κριθεί και η αποτελεσματική «σταδιακή εφαρμογή του σε εθνικό επίπεδο, στο σύνολο των Δήμων της χώρας, εντός του 2017». Οι πιστώσεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό ανέρχονται στα 760 εκατ. ευρώ, λιγότερες κατά 140 εκατ. ευρώ από τα 900 εκατ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ που ήταν η αρχική δέσμευση και θα αφορούν 250.000 νοικοκυριά.

– Αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα, που ίσως σημαίνουν περικοπές και καταργήσεις. Η διατύπωση είναι σαφής: «Αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων μόνιμου χαρακτήρα, που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη». Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το θέμα και επισημαίνεται ότι, έχει αναφερθεί ο «εξορθολογισμός των παροχών (επιδομάτων), η ένταξή τους σε σχήμα εγγυημένου εισοδήματος, η καλύτερη στόχευση σε ομάδες πληθυσμού, η απλούστευση των διαδικασιών, η ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων».

– Για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία, υπολογίζεται ότι οι δαπάνες θα ανέλθουν φέτος στα 14,34 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 95 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2016. Ο λόγος είναι η πιλοτική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε 30 δήμους σε όλη τη χώρα και η επέκταση εφαρμογής των μέτρων καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης.

– Από το αποθεματικό του προϋπολογισμού, που στα τέλη Ιουλίου υπολογίστηκε στα 440 εκατ. ευρώ, θα καλυφθούν φέτος η οικονομική ενίσχυση των ασθενέστερων που απώλεσαν το ΕΚΑΣ και η επέκταση των μέτρων κατά της ανθρωπιστικής κρίσης.

– Στον ΟΑΕΔ καταγράφηκε ότι το ταμειακό ισοζύγιο το 2016 θα ανέλθει στα 302 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 93 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την αρχική εκτίμηση. Για προγράμματα απασχόλησης θα διατεθούν 500 εκατ. ευρώ, όπως ήταν η αρχική πρόθεση, ενώ για επιδόματα ανεργίας θα διατεθούν 887 εκατ. ευρώ, περισσότερα κατά 57 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 830 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση.
– Το 2017 οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις θα διαμορφωθούν στα 12,29 δισ. ευρώ.

Γίνετε φίλοι μας στη σελίδα μας στο Facebook για να μη χάνετε καμία ευκαιρία εργασίας. Κλικάρετε ΕΔΩ

πηγή

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ:

Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης αγγελιών (Neuvoo)


Κλίκαρε για θέσεις εργασίας στην περιοχή σου
ΑΤΤΙΚΗ-ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ –ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ –ΗΠΕΙΡΟΣΘΕΣΣΑΛΙΑ –ΣΤΕΡΕΑ-ΕΛΛΑΔΑ – ΚΡΗΤΗ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ –  ΘΡΑΚΗ –ΚΕΡΚΥΡΑ –ΙΟΝΙΟ –ΚΥΚΛΑΔΕΣ –ΡΟΔΟΣ –ΑΙΓΑΙΟ – ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Δείτε άρθρα σχετικά με:
ΟΑΕΔ – ΑΣΕΠ – ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΡΓΩΝ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ