Στο έλεος του καρκίνου βρίσκονται οι άντρες και οι γυναίκες που εργάζονται σε κομμωτήρια περισσότερο από 15 χρόνια, εξαιτίας κάποιων από τις βαφές που χρησιμοποιούν και προκαλούν καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε ποσοστό 60%!

Ανάλογο κίνδυνο, όμως, αντιμετωπίζουν και άλλοι επαγγελματίες όπως οι οκοδόμοι, οι ελαιοχρωματιστές και οι αγρότες! Τη συγκλονιστική αποκάλυψη κάνει στην » Espresso»  ο πρώην πρόεδρος το Ενιαίου Φορέα Τροφίμων και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, διεθυντής του τμήματος Βιοϊατρικής στο New York College Νίκος Κατσαρός, ο οποίος επικαλείται πορίσματα του διεθνούς οργανισμού Έρευνα για τον Καρκίνο και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,τα οποία αναφέρουν ότι μια ειδική κατηγορία βαφών έχει αυτή την τραγική επίπτωση.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

«Πρόκειται για μια ειδική ομάδα ουσιών, τις ορθοφαινυλενοδιαμίνες. Οι πιο επικίνδυνες είναι οι μαύρες βαφές που περιέχουν τέτοιες. Οι εργαζόμενες γυναίκες που βρίσκονται καθημερινά για τουλάχιστον οκτώ ώρες σε κλειστό χώρο και επεξεργάζονται τις βαφές παρουσιάζουν σε ποσοστό 60% καρκίνο σύμφωνα με τη μελέτη» αναφέρει ο Νίκος Κατσαρός και εξηγεί: «Γι αυτό στην Αμερική όπου γνωρίζουν το θέμα, οι κομμώτριες χρησιμοποιούν ειδικά επιθέματα προκειμένου να αποφεύγουν τουλάχιστον την άμεση επαφή. Δεν αναφέρομαι στους πελάτες γιατί είναι άλλο να έρχεσαι συνέχεια σε επαφή με κάτι κι άλλο μια στο τόσο.»

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, ο μοναδικός τρόπος να αποφύγουν την έκθεση στις επικίνδυνες ουσίες οι εργαζόμενοι στα κομμωτήρια και να προφυλάξουν τον εαυτό τους είναι ο συνεχής αερισμός του χώρου. «Βασικός τρόπος προφύλαξης είναι να αερίζονται συνεχώς τα κομμωτήρια ακόμα και το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι να χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες που να λειτουργούν σε τακτά χρονικά διαστήματα για τον αερισμό του χώρου. Καθεμία ώρα για ένα τέταρτο τουλάχιστον,να ανοίγουν τα παράθυρα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη λίστα της επικινδυνότητας σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ, υπάγονται και οι ελαιοχρωματιστές, καθώς κάποια χρώματα που χρησιμοποιούν ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις, οι καπνοδοχοκαθαριστές, οι οποίοι εισπνέουν ουσίες που προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα και των λεμφαδένων, οι αγρότες και οι οικοδόμοι, οι οποίοι εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία, με τους αγρότες να εκτίθενται επιπλέον στα φυτοφάρμακα.

«Ακόμα και όσοι δουλεύουν στα πυρηνελαιουργεία κινδυνεύουν από την παραγωγή του βιομηχανικού ελαιολάδου και του πυρηνελαίου…» αναφέρει στην «Espresso» o Νίκος Κατσαρός και καλεί τις κατά τόπους διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας να διενεργούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχους σε τέτοιου είδους χώρους εργασίας. » Ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Θα πρέπει κάθε εξάμηνο οι εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις σε αυτούς τους χώρους» προσθέτει (πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ