Στην έκδοση περισσότερων από 22.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση αναμένεται να προχωρήσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου 16 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν κερδισμένοι όπως συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων (πχ όσοι είχαν παράλληλη ασφάλιση) που θα διαπιστώσουν αύξηση στο τελικό ποσό της σύνταξής τους, ωστόσο και χαμένοι με τις μειώσεις σε αρκετές περιπτώσεις να φτάνουν και το 30%.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Με την έκδοση της εγκυκλίου καταργείται η καταβολή τμηματικής σύνταξης. Στο εξής ο τρόπος υπολογισμού θα είναι ενιαίος και θα προκύπτει από τον τελευταίο φορέα ασφάλισης του επίδοξου συνταξιούχου. Σε κάθε περίπτωση θα προκύπτει εθνική και ανταποδοτική σύνταξη για χρόνο ασφάλισης από 2002 και μετά.

Οι χαμένοι της νέας διαδικασίας είναι οι εξής:

*Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που απολύθηκαν και αναγκάστηκαν, για να συμπληρώσουν τις ημέρες ασφάλισης που χρειάζονταν για να συνταξιοδοτηθούν, να εργαστούν είτε με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ), είτε σε μικρές επιχειρήσεις και να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ.

*Πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, που αποχώρησαν πριν από το 2002 και στη συνέχεια ασφαλίστηκαν στον ΟΑΕΕ ή στον ΟΓΑ και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μετά τη 13η Μαϊου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό.

*Εργαζόμενοι που είχαν επιχειρήσεις τις οποίες έκλεισαν μετά του 2005 και του 2010 και στη συνέχεια ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ με τις ελάχιστες αποδοχές.

Στον αντίποδα ωφελούμενοι της νέας διαδικασίας θα μπορούν να είναι:

Όσοι έχουν παράλληλη ασφάλιση από το 2002 και μετά. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται στις 200.000. Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι στην κατηγορία αυτή βρίσκονται 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, μηχανικοί και γιατροί που προσδοκούν σε αύξηση συντάξεων στα επίπεδα του 20-25%.

Οι ασφαλισμένοι που μπορούν να αλλάξουν φορέα ασφάλισης και κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 ή το 2012. Ειδικά οι μητέρες με ανήλικο ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Οι ασφαλισμένοι που επιλέγουν τη συνταξιοδότηση με χαμηλά όρια ηλικίας.

Μηχανικοί για τους οποίους ο απονέμων φορέας είναι ένα ταμείο από κάποια πρώην ΔΕΚΟ ή Τράπεζα. Στην περίπτωση αυτή θα καρπωθούν οι ασφαλισμένοι υψηλότερη σύνταξη, λόγω αντίστοιχα υψηλότερων εισφορών που κατέβαλλαν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Εκτιμάται ότι με την ενιαία χρήση των κανόνων διαδοχικής ασφάλισης θα επιταχυνθεί η απονομή των συντάξεων.

Για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, η αίτηση θα γίνεται αποδεκτή αν ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

*Να έχει πραγματοποιηθεί ασφάλιση στο φορέα για 5 έτη ή 1.500 ημέρες εκ των οποίων 20 μήνες ή 500 ημέρες την τελευταία πενταετία. Για συντάξεις αναπηρίας ή θανάτου απαιτούνται αντίστοιχα 40 μήνες ή 1.000 ημέρες στον τελευταίο ενταχθέντα φορέα, εκ των οποίων 12 μήνες ή 300 ημέρες την τελευταία 5ετία. Αν αυτές οι χρονικές προϋποθέσεις δεν πληρούνται ή πληρούνται αλλά ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να βγει με τις διατάξεις του φορέα, η αίτηση κρίνεται από τον πρώην φορέα στον οποίο ο ασφαλισμένος πραγματοποίησε το μεγαλύτερο αριθμό ημερών εργασίας κατά φθίνουσα σειρά.

*Αν δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας το αίτημα κρίνεται σύμφωνα με τον τελευταίο φορέα εφόσον υπάρχει συνολικός χρόνος 1.000 ημερών ασφάλισης, εκ των οποίων οι 300 την τελευταία 5ετία.

*Για το συνολικό χρόνο ασφάλισης στο A’ ή στο B’ στάδιο συνυπολογίζεται ο χρόνος αναγνώρισης στρατιωτικής θητείας για τον οποίο καταβλήθηκαν εισφορές. Πηγή: enikonomia.gr