Δείτε επίσης: ΟΑΕΔ: Ποιοι θα πάρουν το επίδομα 400 ευρώ. ΑΣΕΠ: Ευκαιρίες εργασίας μέσω 7 προκηρύξεων
Λίγες μόλις ημέρες έμειναν για να αρχίσουν οι διαδικασίες αναμόρφωσης του κατώτατου μισθού, μια διαδικασία που λόγω της πανδημίας έχει μείνει αρκετά πίσω. Σύμφωνα με το enikonomia.gr, στις 31 Μαρτίου η Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης θα αποστείλει στα εμπλεκόμενα μέρη πρόσκληση προκειμένου να κάτσουν στο… τραπέζι του διαλόγου.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Τον Φεβρουάριο του 2019 ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 650 ευρώ (καταργήθηκε ο υποκατώτατος) και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 ευρώ, ενώ η νέα αναπροσαρμογή του είχε πάρει παράταση για τέσσερις μήνες λόγω της πανδημίας του Covid-19. Η νέα αύξηση που αναμένεται το καλοκαίρι «αγγίζει» τόσο τα ημερομίσθια στον ιδιωτικό τομέα όσο και τους ανθρώπους που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, ενώ άμεσα επηρεάζεται και μια σειρά επιδομάτων, το ύψος των οποίων συνδέεται άμεσα με τον κατώτατο μισθό.
Ο «χορός» της διαβούλευσης θα ξεκινήσει από την τριμελή Επιτροπή Διαβούλευσης (Πρόεδρος Ο.ΜΕ.Δ., εκπρόσωπος υπουργού Οικονομικών και εκπρόσωπος του υπουργού Εργασίας), η οποία θα πρέπει να στείλει έγγραφη πρόσκληση προς εξειδικευμένους επιστημονικούς ερευνητικούς και λοιπούς φορείς, μεταξύ των οποίων, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε./ΑΔΕΔΥ (ΙΝΕ−Γ.Σ.Ε.Ε.), το Ινστιτούτο ΙΜΕ−Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝ. ΕΜ.Υ. ΕΣΕΕ).
Στη συνέχεια, οι ερευνητικοί αυτοί φορείς θα πρέπει να καταρτίσουν την έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες. Στην έκθεσή τους θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ειδική ρήτρα που προβλέπεται στον νόμο του 2013 η οποία προβλέπει ότι «το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών”.
Το αργότερο έως τις 30 Απριλίου θα αρχίσει η υποβολή προτάσεων από τους επιστημονικούς φορείς για την αναμόρφωση του κατώτατου μισθού. Ακολούθως η Επιτροπή Διαβούλευσης δημιουργεί τον φάκελο με τις εκθέσεις των εξειδικευμένων ερευνητικών φορέων και των παραγόντων διαφοροποίησης του κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου και τον στέλνει στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ΓΣΕΕ, Σ.Ε.Β., Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε., Σ.Ε.Τ.Ε. ώστε να εκφράσουν γνώμη, με υποβολή υπομνήματος και τεκμηρίωσης για την αναπροσαρμογή του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
Έως την 15η Μαΐου 2021 τα υπομνήματα των διαβουλευόμενων αποστέλλονται στους υπόλοιπους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση σε σχέση με την τυχόν αναπροσαρμογή του εκάστοτε ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, ενώ στο τέλος του ίδιου μήνα διαβιβάζονται όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση των διαβουλευομένων, όπως επίσης και η έκθεση των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης.
Το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης σχετικά με τις δυνατότητες προσαρμογής του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να περιέχει ιδίως τη συστηματική καταγραφή των προτάσεων των διαβουλευομένων κοινωνικών εταίρων, τα σημεία συμφωνίας τους, τεκμηρίωση ως προς την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας και τους παράγοντες που επιδρούν στον καθορισμό του προτεινόμενου νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Η γνώμη που θα διατυπώνεται στο Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, μπορεί να αποκλίνει ή/και να διαφοροποιείται από τις εκθέσεις που υποβάλλονται από τους λοιπούς επιστημονικούς φορείς.
Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης, το οποίο συντάσσεται σε συνεργασία με 5μελή επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων σε θέματα οικονομίας και κυρίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής καθώς και εργασιακών σχέσεων, «κλειδώνει» μέχρι τις 30 Ιουνίου και υποβάλλεται στον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας. Μέχρι το τέλος Ιουλίου ο υπουργός Εργασίας, θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, τον νέο κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, όπως αυτό υποβλήθηκε και συντάχθηκε.
Πηγή: e-dimosio.gr — ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Δείτε επίσης: ΟΑΕΔ: Ποιοι θα πάρουν το επίδομα 400 ευρώ. ΑΣΕΠ: Ευκαιρίες εργασίας μέσω 7 προκηρύξεων