Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για να «κλειδώσει» η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα ισχύσει από 1η Απριλίου, με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, να προαναγγέλλει σημαντικές αυξήσεις. Υπενθυμίζεται, πως ο κατώτατος μισθός, έχει ήδη αυξηθεί την 1η Μαΐου κατά 7,5% και διαμορφώθηκε στα 713 ευρώ μεικτά δηλαδή στα 660 ευρώ καθαρά.
Τα σενάρια που εξετάζονται είναι μία νέα άνοδος του κατώτατου μισθού μεταξύ 8% και 12%, δηλαδή να διαμορφωθεί μεταξύ 770 ευρώ, 784 ευρώ ή ακόμα και στα 800 ευρώ. Οι διαβουλεύσεις αναμένονται να ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια οι προτάσεις θα κατατεθούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο.
Μείωση Ασφαλιστικών Εισφορών
Παράλληλα στις εξαγγελίες, που πρέπει να γίνουν έως τις αρχές Μαρτίου, θα υπάρχει ειδική αναφορά και στο σκέλος της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, που αποτελεί διακαή πόθο των εργοδοτικών φορέων. Μια μείωση που θα κυμαίνεται από δύο έως τρεις ποσοστιαίες μονάδες και η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη τετραετία, αν παραμείνει στην εξουσία η σημερινή κυβέρνηση.
Ποια επιδόματα επηρεάζει
Η αύξηση του κατώτατου μισθού, που εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει «προς τα πάνω» 12 παροχές και επιδόματα.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μαζί του και μια σειρά επιδομάτων, όπως το επίδομα ανεργίας, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.ά.
Σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 438 ευρώ. Με το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 7,5%, το επίδομα θα διαμορφωθεί κοντά στα 480 ευρώ. Σημειώνεται πως το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ωστόσο, ανεπηρέαστο θα μείνει το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.
Αναλυτικά τα επιδόματα που θα αυξηθούν είναι:
- Βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους
- Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας
- Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας
- Ειδικό βοήθημα μετά τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων
- Ειδικά εποχικά βοηθήματα
- Ειδική παροχή μητρότητας
- Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη
- Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ)
- Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.
- Αμοιβές Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα
- Αποζημίωση για κάθε ημέρα Μαθητείας/Πρακτικής Ασκησης