Την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης από το 2015 προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Υπογράμμισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί η έκτακτη αυτή φορολόγηση. «Το λέει και το όνομά της, είναι έκτακτη», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Προσέθεσε πως είναι κάτι που θα κριθεί κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2015 εφόσον το επιτρέπουν τα οικονομικά της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές από 1% έως 4%.
Ο κ. Στουρνάρας έκανε ειδική αναφορά στο κυνήγι της φοροδιαφυγής αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.
Συγκεκριμένα έθεσε ως προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής, ώστε να έρθει άμεσα η μείωση των συντελεστών φορολόγησης και ελάφρυνσης των αδύναμων ομάδων του πληθυσμού.
«Εχω την αίσθηση ότι κυνηγάμε τα μικρά ψάρια και όχι τη μεσαία και μεγάλη φοροδιαφυγή όσων ζουν πλουσιοπάροχα σε βάρος της κοινωνίας. Εχουμε δώσει όλα τα όπλα στον γενικό γραμματέα και έχουμε κάνει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, για να αλλάξει ό,τι θέλει και να βάλει όποια πρόσωπα θέλει για να πατάξει τη μεγάλη φοροδιαφυγή», προσέθεσε.
Επιστροφή καταθέσεων
Την ίδια ώρα, σχέδιο για την παροχή κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων ώστε να επιστρέψουν στις τράπεζες καταθέσεις του εξωτερικού επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Το σχέδιο για την επιστροφή καταθέσεων που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο στην τρόικα και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζουν εναλλακτικά σενάρια μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
• Η επιβολή ενός φορολογικού συντελεστή ο οποίος θα είναι αντιστρόφως ανάλογος με τα έτη που τα κεφάλαια «λιμνάζουν» σε τράπεζες του εξωτερικού. Οσο λιγότερα θα είναι τα χρόνια που βρίσκονται τα κεφάλαια στο εξωτερικό τόσο υψηλότερος θα είναι ο συντελεστής, ενώ όσο αυξάνεται ο χρόνος διακράτησης των κεφαλαίων στο εξωτερικό ο συντελεστής θα μειώνεται. Σύμφωνα με το σχέδιο, ο συντελεστής φορολόγησης των αδήλωτων εισοδημάτων θα ξεκινά από 25%, για να καταλήξει σε 5%.
• Μικρή, εφάπαξ φορολόγηση και μακράς διάρκειας φοροαπαλλαγές για τα κεφάλαια που επενδύονται και μόνο. Στόχος είναι η επιβολή ενός χαμηλού συντελεστή προκειμένου να δελεαστούν οι φοροφυγάδες και να δηλώσουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκρύψει. Αυτά μπορεί να είναι ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, τραπεζικές καταθέσεις, χρυσός, έργα τέχνης κ.λπ. Το ύψος του συντελεστή είχε προσδιορισθεί σε προηγούμενη πρόταση που είχε σχεδιασθεί από το υπουργείο Οικονομικών, στο 8% του κεφαλαίου. Η ειδική νομοθετική ρύθμιση θα εξαιρεί κεφάλαια από εγκληματική δραστηριότητα, πολιτικούς, καθώς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης. Οσοι δεν αποδεχτούν τη ρύθμιση και εντοπίζονται από τις ελεγκτικές αρχές θα πληρώνουν μεγάλα πρόστιμα, ενώ θα φορολογούνται με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Το σχέδιο αυτό είχε επιχειρήσει να περάσει με νόμο η ελληνική κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2012 και προέβλεπε αμνηστία για τις καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό, με μικρό πρόστιμο 8%. Ωστόσο προσέκρουσε στις αντιρρήσεις της τρόικας και το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.
Πηγή: ethnos.gr
Δείτε ΕΔΩ ειδήσεις και θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα