Καραμεσίνη: 360 Προσλήψεις στον ΟΑΕΔ
Δικαιούνται να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας οι απολυμένοι συμβασιούχοι καθαριότητας των δήμων, άσχετα αν η παράταση των συμβασέων τους, κριθεί παράνομη ή όχι, όπως ξεκαθαρίζει στην συνέντευξη της, στην aftodioikisi.gr, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, κ. Μαρία Καραμεσίνη. «Το αν μια πρόσληψη είναι παράνομη η όχι δεν αφορά το αν ένας εργαζόμενος έχει δουλέψει η όχι. Όταν κάποιος δουλεύει του καταβάλλονται και ασφαλιστικές εισφορές. Ο ΟΑΕΔ υπολογίζει τα δικαιώματα των ανέργων για επιδόματα ανεργίας ανάλογα με τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις», τονίζει χαρακτηριστικά.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Η τοποθέτηση της κ. Καραμεσίνη, ειδικά μετά και τη νέα τροπολογία Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού έχουν δικαίωμα για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας, όσοι απολυθούν και δεν σε προσληφούν ως μόνιμοι στους δήμους.
Η κ. Καραμεσίνη, αναφέρεται επίσης στα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ που καταγράφουν μείωση της ανεργίας. «Είχαμε 215.000 καθαρή αύξηση θέσεων εργασίας, το πρώτο πεντάμηνο του 2017», σημειώνει χαρακτηριστικά.Τώρα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», τόνισε «υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία» και συμπλήρωσε: Αν λοιπόν υπάρξει ένα κύμα επενδύσεων, που ξεκινούν να φαίνονται στον ορίζοντα αυτά τα στοιχεία τότε θα μπορέσει να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και άρα να φέρει περισσότερες θέσεις απασχόλησης από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας».
Η ίδια μιλά για προσλήψεις που θα γίνουν στο δημόσιο τομέα και θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό των ανέργων, ενώ εξαγγέλλει και 360 προσλήψεις εργαζομένων στον ΟΑΕΔ.
Η κ. Καραμαμεσίνη παρουσιάζει επίσης, αναλυτικά τις παρεμβάσεις του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Εργασίας, στο οικιστικό πρόγραμμα του πρώην ΟΕΚ, προκειμένου να δοθούν τα τελικά παραχωρητήρια στους δικαιούχους οικιστές αλλά ταυτόχρονα και να μπορούν να διευκολυνθούν μέσα από τις ευνοικές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των δανειών τους.
Η ίδια ξεκαθαρίζει ότι δεν περικόπτεται το επίδομα ανεργίας με την περιστασιακή απασχόληση των ανέργων και σημείωνει: «Επίσης δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ανέργους, και αυτό αφορά περισσότερο τους μακροχρόνιους, να πραγματοποιούν 70 ημερομίσθια εντός 12μήνου χωρίς να διακόπτεται η ιδιότητα του ανέργου». Η περιστασιακή εργασία, «πλέον ρυθμίζεται», τονίζει με έμφαση.
Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης της κ. Μαρίας Καραμερίνη στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:
ΕΡ: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε ο οργανισμός πρόσφατα στη δημοσιότητα εμφανίστηκε μια μικρή μείωση της ανεργίας των εγγεγραμμένων ανέργων, Εσείς πώς αποτιμάτε αυτά τα στοιχεία; Πιστεύετε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει περεταίρω μείωση του αριθμού των ανέργων; Υπάρχουν κάποια νέα ποιοτικά στοιχεία σε αυτά;
Μ.Κ: Έχουμε αυτά τα στοιχεία, ξέρετε τα τελευταία στοιχεία του Μαΐου όπου αναφέρεστε βγήκαν πολύ πρόσφατα από εμάς και δείχνουν ότι η τάση που δείχνουν τα στοιχεία της Εργάνης και της ΕΛΣΤΑΤ είναι ορθή. Στον ΟΑΕΔ υπάρχει μια διαφορά διότι εμείς κάνουμε και μια πρόσκληση στους ανέργους που δεν είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα μας αλλά έχουν τις προϋποθέσεις να γραφτούν για να κάνουν χρήση των υποστηρικτικών εργαλείων και των προγραμμάτων, οπότε εμείς καλούμε άρα έχουν εισόδους στα μητρώα μας ταυτόχρονα με την έξοδο από τα μητρώα μας που οφείλεται στο ότι υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ ότι στο παρελθόν.
Έχουμε καθαρή αύξηση των θέσεων εργασίας όπως γνωρίζετε και αυτή τη χρονιά, είχαμε και την προηγούμενη αλλά και αυτή τη χρονιά. Είχαμε 215.000 καθαρή αύξηση θέσεων εργασίας, το πρώτο πεντάμηνο του 2017 που συμβαδίζει απόλυτα με τα στοιχεία τα οικονομικά, όπως γνωρίζετε είχαμε 0,4% αύξηση το πρώτο τρίμηνο. Στοιχεία πολύ σημαντικά για τη βιομηχανική παραγωγή, είχαμε γύρω στο 20% αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής το πρώτο τρίμηνο και τώρα τα τελευταία στοιχεία που βρήκα για τον Απρίλιο για τη βιομηχανική παραγωγή δίνουν πάλι αύξηση του όγκου εργασιών στη βιομηχανία. Είχαμε μια αύξηση 18% των εξαγωγών στο τρίμηνο πάλι, εντάξει είχαμε και ταυτόχρονα αύξηση των εισαγωγών αλλά αύξηση των εξαγωγών σημαίνει μεγαλύτερη δραστηριότητα, οικονομική δραστηριότητα. Τώρα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τα αποτελέσματα του Eurogroup νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην οικονομία την ελληνική και ο τουρισμός πάει καλά, το γνωρίζετε. Αν λοιπόν υπάρξει ένα κύμα επενδύσεων, που ξεκινούν να φαίνονται στον ορίζοντα αυτά τα στοιχεία τότε θα μπορέσει να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και άρα να φέρει περισσότερες θέσεις απασχόλησης από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Ταυτόχρονα όπως ξέρετε υπάρχουν προγραμματισμένες προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, είμαστε κάτω από τους γνωστούς περιορισμούς που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο συνεργασίας. Εμείς στον ΟΑΕΔ θα προσλάβουμε όπου να ναι μέσω διαδικασίας ΑΣΕΠ μόνιμους εργασιακούς συμβούλους 360 τον αριθμό, αυτή η προσπάθεια έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια, τώρα τελεσφορεί. Ερ: Πότε θα γίνει αυτό; Απ: Θα γίνει όπου να ναι, είμαστε σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ ώστε να γίνει η προκήρυξη το συντομότερο δυνατό, έχουν ολοκληρωθεί η διαδικασίες δηλαδή από όλες τις άλλες πλευρές, τώρα είναι στην διαδικασία αναμονής στην ουρά του ΑΣΕΠ
ΕΡ: Άρα μιλάμε για 360 προσλήψεις που είναι εργασιακοί σύμβουλοι;
Μ.Κ: Ναι, είναι με υψηλά προσόντα προσωπικό, πολύ υψηλά προσόντα. Αυτό θα αναβαθμίσει τη λειτουργία μας όσον αφορά την υποστήριξη των ανέργων, δηλαδή τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής γιατί θέλουμε τα προγράμματα απασχόλησης νέας γενιάς να συμβαδίζουν με καλύτεροι γνώση του ποιοι είναι οι άνεργοι που έχουμε, δηλαδή δεν είναι αριθμοί οι άνεργοι, είναι άνθρωποι με συγκεκριμένες ανάγκες. Θα πρέπει να τους υποστηρίζουμε περισσότερο, πρέπει να τους τοποθετούμε σε περισσότερα προγράμματα, πρέπει να συγκεντρώνουμε θέσεις εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα και να επιτρέπουμε την καλύτερη σύζευξη όταν έρχονται στις υπηρεσίες μας, άρα θέλουμε να έχουμε ένα προσωπικό που να βρίσκεται στην υπηρεσία των ανέργων, αυτό είναι πρωταρχικό μας μέλημα.
ΕΡ: Έτσι απαντάτε και στις πρόσφατες δηλώσεις του συλλόγου των εργαζομένων εδώ στον οργανισμό που επισήμαναν ότι υπάρχουν ελλείψεις στο προσωπικό, το συμμερίζεστε αυτό;
Μ.Κ: Ναι προφανώς και το συμμερίζομαι και εδώ και δύο χρόνια έχω κάνει όλη αυτή την προσπάθεια και αυτή έχει ευοδωθεί, έχει αναγνωριστεί και από το υπουργικό συμβούλιο, γιατί το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει οι μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο τομέα που κατανέμονται. Να ξέρετε επίσης ότι έχουμε κι άλλο στόχο, δηλαδή κοιτάμε και την αύξηση των οργανικών θέσεων για προσλήψεις πληροφορικάριων στον οργανισμό για να δυναμώσουμε τις υπηρεσίες μηχανοργάνωσης. Ξέρετε τα πληροφορικά μας συστήματα είναι πάρα πολύ φορτωμένα, έχουν τη δεύτερη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα μετά το taxis και γι’ αυτό πρέπει να έχουν και καλύτερη υποστήριξη, υπάρχουν προβλήματα γιατί όταν πέφτουν όλοι μαζί και θέλουν να εξυπηρετηθούν πολλές φορές έχουμε προβλήματα όπως κάθε πληροφοριακό σύστημα.
ΕΡ: Πόσα άτομα θα χρειαστείτε;
Μ. Κ: Έχουμε ζητήσει την αύξηση των οργανικών θέσεων, θα περάσει στο επόμενο πολυνομοσχέδιο, έχουμε ζητήσει 10πληροφορικούς για να ενισχύσουμε με αναλυτές-προγραμματιστές τη διεύθυνση μηχανοργάνωσης του οργανισμού. Άρα έχουμε μια πολιτική η οποία λέει ότι έχουμε στοχευμένες ανάγκες στο προσωπικό αλλά στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του ΟΑΕΔ δλδ στα πλαίσια του μεγάλου προγράμματος το οποίο γνωρίζετε και έχουμε ξανασυζητήσει στο παρελθόν, θα γίνουν ανακατανομές προσωπικού, θα εμφανιστεί το νέο οργανόγραμμα το οποίο θα αναδιατάξει το προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται σε τοπικό, σε περιφερειακό και σε κεντρικό επίπεδο.
ΕΡ: Σε συνεργασίας με το υπουργείο εργασίας προχωρήσατε σε μία σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις σε σχέση με την αποπληρωμή δανείων κατοικιών από τον πρώην ΟΕΚ. Ο ΟΑΕΔ έχει στα άμεσα σχέδια του κάποιο πρόγραμμα για την εργατική κατοικία;
Μ.Κ: Ο ΟΑΕΔ έχει μπροστά του ένα μέγα πρόγραμμα, τη λέξη πρόγραμμα τη βάζω εντός εισαγωγικών. Διότι αυτές οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν μαζί με την ενιαία τιμή μονάδας παραχωρούμενης κατοικίας, τα περίφημα 304 ευρώ ανά τετραγωνικό μαζί λοιπόν όλες οι ρυθμίσεις που αφορούν και αυτούς τους οικιστές που σε όλες τις εργατικές κατοικίες της χώρας περιμένουν να αποκτήσουν τα οριστικά παραχωρητήρια τους αλλά και σε αυτούς οι οποίοι έχουν μεν τα οριστικά παραχωρητήρια αλλά μπορούν να διευκολυνθούν μέσα από τις ευνοικές ρυθμίσεις.
Όλους αυτούς ο ΟΑΕΔ πρέπει να τους επιτρέψει αφενός μεν να κάνουν αίτηση για να υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις άρα δηλαδή αναπτύσσουμε ένα πληροφοριακό σύστημα για να μπορούν να κάνουν αίτηση και να μπορούν να γίνουν γρήγοροι υπολογισμοί με βάση τα νέα δικαιώματα που αποκτούν αλλά και ταυτόχρονα να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ούτος ώστε οι οικισμοί να αποτυπωθούν αυτοί που είναι σε εκκρεμότητα για να δοθούν τα οριστικά παραχωρητήρια, να αποτυπωθούν, να γίνουν οι συστάσεις οριζοντίων ιδιοκτησιών για να μπορούν να βγουν εν τέλει οι οριστικοί τίτλοι.
Αυτό είναι ένα μέγα πρόγραμμα διότι το να δώσεις οριστικά παραχωρητήρια σε 13000 δικαιούχους οι οποίοι είναι διεσπαρμένοι σε πάρα πολλούς οικισμούς ανά την επικράτεια και για να επανυπολογίσεις για τους 150οικισμούς της χώρας τα δικαιώματα αυτών που μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις θα πρέπει να κινητοποιήσεις όλες τις μηχανές. Προφανώς και ο ΟΑΕΔ αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνος. Είναι το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, δηλαδή σε κοινή επιτροπή που προετοιμάζουν την επόμενη μέρα. Η οποία επόμενη μέρα θα διαρκέσει για κάμποσο χρονικό διάστημα ξεκινώντας από τους οικισμούς οι οποίοι είναι πιο εύκολοι να τακτοποιηθούν. Σημειωτέων ότι υπάρχουν πάρα πολλές αυθαιρεσίες στους οικισμούς, πρέπει να τακτοποιηθούν οι αυθαιρεσίες, πρέπει να προσαρμοστούν τα τοπογραφικά τα οποία είναι στη πραγματοποίηση επί του εδάφους, δηλαδή υπάρχουν αποκλίσεις στα τοπογραφικά σχέδια.
Όλα αυτά είναι ένα μέγα πρόγραμμα. Αν σε αυτά συνδυάσουμε και τους 4 οι οποίοι δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη, δηλαδή τις εργατικές κατοικίες στην Κέρκυρα, τις εργατικές κατοικίες Ελευσίνα 3, Ελευσίνα 4 οι οποίοι οικισμοί είναι σε εξέλιξη και ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν ολοκληρωθεί, η Κέρκυρα, τα Γιαννιτσά 3, ο οικισμός της κυρά Καλής στα Γρεβενά, είναι δηλαδή οι 3 επόμενοι οικισμοί που παίρνουν σειρά, αν δηλαδή βάλουμε αυτούς τους 4 οικισμούς, οι οποίοι είναι οι δύσκολοι οικισμοί που ανέλαβε ο ΟΑΕΔ από τον πρώην ΟΕΚ και τους οποίους έχει δρομολογήσει και κάποιοι από αυτούς όπως σας είπα είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης, έχουν ένα πρόγραμμα το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο, και το οποίο βάζει σε μεγάλη δοκιμασία θα λέγαμε τις υπηρεσίες μας να λειτουργήσουν εντός χρονοδιαγράμματος.
Η πολιτική όμως βούληση του υπουργείου Εργασίας το οποίο μας συνδράμει στα πάντα και η πολιτική βούληση η δική μου είναι να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες που δημιουργούνται μέσα από τις υπουργικές αποφάσεις που έβαλαν σε πρώτη φάση τη ρύθμιση τις τιμής και των όρων εξόφλησης των υποχρεώσεων των οικιστών.
ΕΡ: Πρόσφατα υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα σε σχέση με την περικοπή του επιδόματος ανεργίας σε περίπτωση που ο άνεργος πραγματοποιήσει κάποια μεροκάματα. Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποιο είναι το θέμα; Υπήρξε μια ανακοίνωση βεβαίως του ΟΑΕΔ. Τελικά το σημερινό νομικό πλαίσιο δίνει ή όχι τη δυνατότητα σε έναν επιδοτούμενο άνεργο να εργάζεται και περιστασιακά;
Μ.Κ: Κοιτάτε να δείτε. Η περιστασιακή εργασία πλέον ρυθμίζεται. Ρυθμίζεται με το νόμο. Με πρόσφατο νόμο του 2017. Σύμφωνα με αυτή τη νομοθεσία ένας άνεργος ο οποίος επιδοτείται, μπορεί να διακόψει για να εργαστεί περιστασιακά και ύστερα να ζητήσει να του δοθεί το υπολειπόμενο διάστημα, επιδότηση ανεργίας. Παράδειγμα αν κάποιος έχει δικαίωμα για 10 μήνες επιδότησης ανεργίας και αφού έχει πάρει το επίδομα για 5 μήνες βρει μια περιστασιακή εργασία τότε αναστέλλεται η επιδότηση του και αφού ολοκληρώσει την περιστασιακή εργασία μπορεί να ζητήσει και πρέπει να ζητήσει εφόσον το δικαιούται, να επανέλθει η επιδότηση της ανεργίας του. Για το υπόλοιπο πεντάμηνο αν είναι συνολική διάρκεια 10 μήνες όπως είπα πριν. Άρα δεν χάνεται το δικαίωμα. Επίσης, Μέσα από την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν, δηλαδή να συμψηφίζεται η αμοιβή της εργασίας με το επίδομα αίρεται. Αυτή τη στιγμή δηλαδή ο άνεργος παίρνει στο ακέραιο το επίδομα χωρίς να συμψηφίζεται με την αμοιβή της υπηρεσιακής απασχόλησης.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ανέργους, και αυτό αφορά περισσότερο τους μακροχρόνιους, να πραγματοποιούν 70 ημερομίσθια εντός 12μήνου χωρίς να διακόπτεται η ιδιότητα του ανέργου. Δηλαδή να μπορούν να σωρεύουν το χρόνο της ανεργίας και κατά τη διάρκεια… όχι και κατά τη διάρκεια των 70 ημερών, δηλαδή ο σωρευμένος χρόνος πριν την έναρξη της περιστασιακής απασχόλησης συνεχίζει να είναι σε ισχύ και άρα αφού διακόψει την περιστασιακή απασχόληση συνεχίζουν από το σημείο στο οποίο βρίσκονταν πριν. Και με αυτό τον τρόπο μπορούν να χτίσουν δικαιώματα για να μπουν σε διάφορα προγράμματα τα οποία όπως γνωρίζετε έχουν ως προϋπόθεση κάποια διάρκεια ανεργίας για να μπορέσει κάποιος να ενταχθεί.
ΕΡ: Και θα ήθελα να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση που αφορά το επίκαιρο θέμα των συμβασιούχων. Έχουν το δικαίωμα ή όχι να λάβουν το επίδομα ανεργίας οι απολυμένοι συμβασιούχοι καθαριότητας των δήμων. Το ρωτώ αυτό γιατί σύμφωνα με νομικές απόψεις καθώς η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου θεωρεί παράνομες τις συμβάσεις τους και η διαπιστωτική πράξη για αυτοδίκαιη απόλυση πραγματοποιείται ακριβώς λόγω αυτής της παράνομής πρόσληψης σύμφωνα με το ΕΣ, υποστηρίζουν λοιπόν αυτές οι νομικές απόψεις ότι δεν το δικαιούνται.
Μ.Κ: Το αν μια πρόσληψη είναι παράνομη η όχι δεν αφορά το αν ένας εργαζόμενος έχει δουλέψει η όχι. Όταν κάποιος δουλεύει του καταβάλλονται και ασφαλιστικές εισφορές. Ο ΟΑΕΔ υπολογίζει τα δικαιώματα των ανέργων για επιδόματα ανεργίας ανάλογα με τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Με το ιστορικό ασφάλισης που έχει ένας άνεργος. Αυτό θα μπορούσα να σας πω. Άρα όποιος άνεργος συμπληρώνει τις προϋποθέσεις για να πάρει ένα επίδομα, το λαμβάνει. (πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ