Προ των πυλών οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλιακών θερμοσιφώνων – Οι δικαιούχοι του προγράμματος.
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα τόσο για την εγκατάσταση θερμοσιφώνων, όσο και το νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη», που θα στηρίζει μέχρι 10 κιλοβάτ.
Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα ετοιμάζεται να κάνει «πρεμιέρα» μέχρι το τέλος του Μαρτίου.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ, ο Μπάμπης Καούκης, γενικός σύμβουλος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών, ανέφερε πως οι αιτήσεις για επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα μέσω της πλατφόρμας allazothermosifona.gov.gr.
«Είναι πάρα πολύ καλό το πρόγραμμα» είπε ο κ. Καούκης. «Δεν είναι και πολλά τα χρήματα, αλλά είναι και καλό και για τη χώρα μας και την οικονομία, για την ενέργεια.»
Αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσει η δράση τόνισε ότι «οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα ενώ η επιδότηση για αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα θα είναι 60% και η επίδοση θα είναι κλιμακωτή, με βάση το εισόδημα και αυτή θα δίνεται με voucher (σ.σ. κουπόνι)».
Σύμφωνα με τον κ. Καούκη ένα μέλος της οικογένειας θα κάνει την αίτηση σημειώνοντας το πρόγραμμα αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και φτάνει τα 1.000 ευρώ.
Μάλιστα όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το ποσοστό επιδότησης για την μπαταρία θα φτάσει ακόμη και το 100%.
Το σύστημα φωτοβολταϊκών με μπαταρία βοηθά τους ιδιοκτήτες να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και τη νύχτα, ενώ σύμφωνα με όσα διευκρίνισε ο υπουργός, οι δικαιούχοι θα είναι ιδιώτες, επαγγελματίες και αγρότες.
Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα
Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα θα «δώσει» στους δικαιούχους από 800 έως 1.000 ευρώ για επιδότηση για ηλιακούς θερμοσίφωνες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα «ανοίξει» το πρώτο τρίμηνο του 2023, καθώς πραγματοποιείται η επεξεργασία του οδηγού του εν λόγω προγράμματος.
Μάλιστα γνωστοποίησε πως στα προγράμματα «εξοικονομώ» που ανακοινώθηκαν και που οι δικαιούχοι φτάνουν τους 80.000 έχουν ήδη επιλέξει 60.000 ηλιακούς θερμοσίφωνες.
Επίσης, ο κ. Σκρέκας εξήγησε πως το χρονικό διάστημα που επιλέχθηκε για το πρόγραμμα είναι ευνοϊκότερο γιατί την Άνοιξη γίνονται κυρίως τέτοιες εργασίες.
Εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια
Εάν και εφόσον, επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι το πρόγραμμα θα «τρέξει» με συγκεκριμένα κριτήρια -εισοδηματικά και κοινωνικά, ξανά, όπως με εκείνο της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, τότε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία αίτησης σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr.
Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, δικαιούχοι ήταν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005, με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet και υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2020.
Κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι κατηγορίες επιδότησης συσκευών
- 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
- 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
- 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
- 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%
Μένει, λοιπόν, να φανεί αν τελικά η επιδότηση για την τοποθέτηση ηλιακών θερμοσίφωνων θα γίνει πράγματι με μοντέλο επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών ώστε να φανεί αν θα ισχύσουν τα παραπάνω κριτήρια.
Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες
Υπενθυμίζεται πως αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το πρόγραμμα θα δώσει 250.000 άδειες, από τις οποίες οι 100.000 θα αφορούν οικιακή χρήση, οι 75.000 επαγγελματική στέγη και οι υπόλοιπες 75.000 αγροτική εκμετάλλευση.
Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, από το βήμα της Βουλής, ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι κατά 50.000 αυξημένος, δηλαδή θα φτάσει τις 300.000.
Η επιδότηση αναμένεται να κυμαίνεται στο επίπεδο του 20%- 40%, ενώ για όσους επιλέξουν να συνδυάσουν το φωτοβολταϊκό με μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας, η επιδότηση θα λαμβάνει και επιπλέον bonus και θα αυξάνεται στο 60% καλύπτοντας μεγαλύτερο τμήμα του συνολικού κόστους της επένδυσης.
Σκοπός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να πριμοδοτήσει την τοποθέτηση μπαταρίας μαζί με το φωτοβολταϊκό, δεδομένου ότι με αυτό τον τρόπο διαμορφώνεται μια ολοκληρωμένη μονάδα καθαρής ενέργειας για κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση που θα ενταχθεί.
Όσον αφορά στο κόστος, πλέον κατά μέσο όρο κυμαίνεται στις 6.500 ευρώ συν ΦΠΑ, όταν πριν την ανακοίνωση του προγράμματος οι τιμές για εγκατάσταση ενός μέσου οικιακού αυτοπαραγωγού ανέρχονταν στις 5.000-5.500 ευρώ.
Για παράδειγμα, για μια τετραμελής οικογένεια, το κόστος ενός φωτοβολταϊκού ανέρχεται στις 6.500 ευρώ με ΦΠΑ. Χωρίς το πρόγραμμα που θα τρέξει το επόμενο διάστημα, η απόσβεση θα γινόταν σε 8 χρόνια και κατά μέσο όρο η εξοικονόμηση θα ήταν από 900-1.000 ευρώ ετησίως.
Πηγή: proson.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 1.213 προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία. Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα πληρωθεί η 3η δόση. Θέσεις για εργάτες, υπαλλήλους γραφείου, γραμματείς, ανειδίκευτους