Μόλις οι τρεις στους δέκα αποφοίτους ΙΕΚ βρήκαν δουλειά στην ειδικότητα, στην οποία καταρτίστηκαν, ενώ και για τη συντριπτική πλειονότητα (80%) των αποφοίτων των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) η θέση εργασίας που κατέλαβαν δεν ήταν συναφής με το αντικείμενο κατάρτισης.
Τα ποσοστά απορρόφησης των εκπαιδευομένων στις δομές της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΑΕΚ) και της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) από την αγορά εργασίας βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, όπως προκύπτει από έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ.
Η έρευνα διενεργήθηκε, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε δείγμα 2.401 αποφοίτων της κατηγορίας ΑΕΚ και της κατηγορίας ΚΕΚ, δηλαδή αποφοίτων δημοσίων και ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) αντιστοίχως, της περιόδου 2008-2009. Ο μέσος όρος ηλικίας του δείγματος ήταν τα 28,1 χρόνια για τους αποφοίτους ΙΕΚ και τα 40,5 χρόνια για τους αποφοίτους ΚΕΚ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η απορρόφηση των καταρτισμένων σε αυτές τις δομές της επαγγελματικής εκπαίδευσης (μη τυπικής), στην απασχόληση είναι πολύ χαμηλή. Για τους αποφοίτους των ΙΕΚ το σχετικό ποσοστό διαμορφώνεται στο 21,8%, ενώ για τους αποφοίτους της συνεχιζόμενης (ΚΕΚ) στο15,7%. Το 31% των αποφοίτων ΙΕΚ φέρεται να βρήκε δουλειά σε συναφή ειδικότητα, όπως και το 21% των αποφοίτων των ΚΕΚ. Μέσα σε διάστημα 18 μηνών έχασαν τη δουλειά που είχαν βρει μετά την κατάρτιση τους το 81,2% των αποφοίτων των ΙΕΚ και το 81,5% των αποφοίτων των ΚΕΚ. Αντίστοιχα στο πρώτο εξάμηνο απώλεσαν τη δουλειά τους το 37,7% των καταρτιζομένων των ΙΕΚ και το 29,3 % των ΚΕΚ.
Για τη σχέση κατάρτισης και εργασίας, σε σχέση με την αξιοποίηση των γνώσεων που αποκτήθηκαν, προκύπτει ότι 32% των αποφοίτων ΙΕΚ βοηθήθηκε στο αντικείμενο εργασίας του από την κατάρτιση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των καταρτιζόμενων σε ΚΕΚ ήταν μόλις 21%.
Επίσης, μόνο 15 στους 100 καταρτιζόμενους της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης βρίσκει εργασία σε διάστημα 2,5 μηνών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των καταρτιζόμενων της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι 21 στους 100, στο ίδιο διάστημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 62,3 % των αποφοίτων των ΙΕΚ, όπως προέκυψε από την έρευνα, δεν πήρε τελικώς πιστοποίηση.
Η έρευνα καταλήγει με τη διατύπωση προτάσεων πολιτικής για τη βελτίωση της επαγγελματικής κατάρτισης. Μεταξύ αυτών, είναι η υποστήριξη των πολιτών με πολύ χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο που δεν συμμετέχουν ικανοποιητικά σε προγράμματα δια βίου και επαγγελματικής κατάρτισης, η ανάπτυξη και εφαρμογή εθνικού συστήματος ποιότητας στους τομείς αυτούς, η αποφυγή καταχρηστικών μεθόδων που καθιστούν την πρακτική άσκηση μηχανισμό «υποκατάστασης» ή «αντικατάστασης» εργαζομένων και μείωσης των αμοιβών (προγράμματα voucher), η ανάπτυξη εθνικού πλαισίου προσόντων και συστήματος πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων κ.α.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ
Πηγή: agelioforos.gr
Δείτε περισσότερες ειδήσεις για στήριξη σε ανέργους εδώ
Δείτε περισσότερες ειδήσεις και θέσεις εργασίας για: Αττική – Θεσσαλονίκη – Πελοπόννησο – Θεσσαλία – Κρήτη – Κεντρική Μακεδονία – Δυτική Μακεδονία – Ανατολική Μακεδονία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρο