Συγγενείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας ίδρυσαν το σωματείο «Τέμπη 2023» – Στην πρώτη τους δημόσια εκδήλωση παρουσίασαν τους στόχους του σωματείου και δεσμεύτηκαν ότι θα αγωνιστούν για «απόδοση δικαιοσύνης».

Εμφανώς συγκινημένη, με δάκρυα στα μάτια η κα Καρυστιάνου διερωτήθηκε, «για ποιο λόγο ο ανακριτής ασχολείται με αυτούς που έχουν την μικρότερη ευθύνη, κι αφήνει αυτούς που τέλεσαν κακουργήματα και οδήγησαν τα παιδιά μας στον θάνατο; Σύμφωνα με μαρτυρίες ακούγονταν ουρλιαχτά από φλεγόμενα βαγόνια. Ασχολούμαστε με τους σταθμαρχες και μιλάμε για ανθρώπινο λάθος και αμέλεια. Δεν ήταν αμέλεια, ήταν έγκλημα. Ανθρώπινα λάθη γίνονται πάντα, το θέμα είναι τι κάνει το κράτος για να το αποφύγει και να προστατέψει τους πολίτες».

Στην περίπτωση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, η μητέρα της αδικοχαμένης Μάρθης, όπως είπε η ίδια, η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει τα μέγιστα, αλλά εν τέλει δεν έκανε τίποτα. «Το να έχουμε ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα για την οποία ελήφθησαν και ξοδεύτηκαν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί όμως που πήραν τα χρήματα μείωσαν το προσωπικό, αγνόησαν τις αναφορές των μηχανοδηγών για την επικινδυνότητα των τρένων, δεν φρόντισαν καν να συντηρούν τα ήδη απαρχαιωμένα τρένα. Αντίθετα, είναι τόσο σίγουροι για το ακαταδίωκτο, ότι δεν θα τους αγγίξει κανείς, και συνεχίζουν να ζουν με αλαζονεία και προκλητικότητα».

Παράλληλα, όπως αναφέρει το thesstoday, τόνισε πως οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, ζητούν να αποδοθούν ευθύνες και περιμένουν από τον Άρειο Πάγο να επιβλέψει στενά την υπόθεση και να αποτρέψει, όπως είπε η κα Καρυστιάνου, την εμφανή προσπάθεια συγκάλυψης. «Εγώ προσωπικά, συμπορεύομαι τον αγώνα του συλλόγου, και εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τα πάντα για αυτούς, να τα βάλουμε με τους υπεύθυνους σε τις υψηλότερες θέσεις, αλλά και όλους όσους προσπαθήσουν να συγκαλύψουν το έγκλημα. Αυτή είναι μια δημόσια υπόσχεση ζωής».

«Να δοθούν σε αμαξοστοιχίες τα ονόματα των θυμάτων»

Κατά την διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης η ταμίας του συλλόγου «Τέμπη 2023», Σμαρώ Εκούτ, παρουσίασε κάποιες προτάσεις του συλλόγου, και επεσήμανε πως πρέπει να δοθούν τα ονόματα των 57 αδικοχαμένων νεκρών σε σταθμούς ή αμαξοστοιχίες, «ώστε το νέο έργο, με τα σύγχρονα τρένα, να είναι συνυφασμένο με τη μνήμη των νεκρών και ανεξίτηλο σε όσους χρησιμοποιούν αυτό το μέσο μεταφοράς.

Την ίδια ώρα, όπως είπε η κα Εκούτ υπογράμμισε πως ο σύλλογος θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με κόμματα και φορείς προκειμένου να δεσμευτούν για την τιμωρία των υπευθύνων, αλλά και για την ολοκλήρωση του έργου του υπερσύγχρονου σιδηροδρόμου. «Έως τότε, θα πρέπει να σφραγιστεί ο σιδηρόδρομος διότι είναι επικίνδυνος και να λειτουργήσει ξανά όταν ολοκληρωθούν τα έργα ασφαλείας για την μετακίνηση των πολιτών και αφού εγκριθούν από τα ευρωπαϊκά κέντρα.

Στις 6 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ανάλογη εκδήλωση στη Λάρισα στις 12 το μεσημέρι, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους των Σερρών, με αφορμή την «απαράδεκτη υποψηφιότητα του κ. Καραμανλή, καθώς είναι ασέβεια προς τους ανθρώπους μας».

Πηγή: dikaiologitika.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίδομα Παιδιού: Επιστροφή ποσών μετά τις φορολογικές δηλώσεις. «Τουρισμός για όλους»: Διεκδικήστε δωρεάν διακοπές. Θέσεις για γραμματείς, υπαλλήλους, εργάτες