Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση προκηρύσσει τη χορήγηση 20 υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές (επιπέδου Master’s) σε όλα τα επιστημονικά πεδία και 2 επιπλέον μεταπτυχιακών υποτροφιών στον τομέα των Ναυτικών και Ναυτιλιακών σπουδών μέσω του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα (Ν.Π.Ι.Δ. www.neraida.org).

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση με σκοπό την στήριξη οικονομικά ασθενών φοιτητών στις παρούσες δυσμενείς κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν αριστεύσει κατά τις προπτυχιακές σπουδές τους, και προκειμένου να έχουν την ευκαιρία απόκτησης μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, προκηρύσσει τη χορήγηση 20 υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές (επιπέδου Master’s) σε όλα τα επιστημονικά πεδία για πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού με έναρξη το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.

Γίνονται δεκτές αιτήσεις για προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε ευρωπαϊκές χώρες.

Γίνονται δεκτές αιτήσεις για προγράμματα πλήρους φοίτησης (full-time) και όχι μερικής φοίτησης (part-time) ή εξ αποστάσεως (distance learning).

Οι υποψήφιοι πρέπει να ξεκινούν το πρώτο μεταπτυχιακό τους δίπλωμα.

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο για ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών.

Η δημόσια πρόσκληση:

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018-2019

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση με σκοπό την στήριξη οικονομικά ασθενών φοιτητών στις παρούσες δυσμενείς κοινωνικά συνθήκες στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν αριστεύσει κατά τις προπτυχιακές σπουδές τους, και προκειμένου να έχουν την ευκαιρία απόκτησης μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, προκηρύσσει τη χορήγηση 20 υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές (επιπέδου Master’s) σε όλα τα επιστημονικά πεδία για πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού με έναρξη το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1.1. Γίνονται δεκτές αιτήσεις για προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε ευρωπαϊκές χώρες.

1.2. Γίνονται δεκτές αιτήσεις για προγράμματα πλήρους φοίτησης (full-time) και όχι μερικής φοίτησης (part-time) ή εξ αποστάσεως (distance learning).

1.3. Οι υποψήφιοι πρέπει να ξεκινούν το πρώτο μεταπτυχιακό τους δίπλωμα.

1.4. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο για ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών.

2. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Αίτηση μπορούν να υποβάλουν όσοι πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

2.1. Απολυτήριο από Λύκειο στην Ελλάδα.

2.2. Πτυχίο από δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ και ΤΕΙ) της Ελλάδας ή αντίστοιχα ισότιμα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Αίτηση μπορούν, επίσης, να υποβάλουν και επί πτυχίω υποψήφιοι.

2.3. Μέσος όρος βαθμολογίας του προπτυχιακού τίτλου σπουδών τουλάχιστον οκτώ (8,00) ή 80% της κλίμακας βαθμολογίας για αποφοίτους Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν και υποψήφιοι με κατώτερη βαθμολογία, με την προϋπόθεση ότι ανήκουν βαθμολογικά στο ανώτερο 10% των αποφοιτησάντων:

κατά το ακαδημαϊκό έτος αποφοίτησης και
κατά τη συγκεκριμένη ορκωμοσία αποφοίτησης.
2.4. Τεκμηριωμένη οικονομική αδυναμία για την κάλυψη του κόστους των σπουδών.

2.5. Ο τόπος σπουδών να είναι διαφορετικός από τον τόπο μόνιμης κατοικίας της οικογένειας του υποψηφίου.

2.6. Έναρξη του πρώτου για τον υποψήφιο μεταπτυχιακού προγράμματος το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.

2.7. Ο τόπος του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών να βρίσκεται στην Ελλάδα ή σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Προτεραιότητα θα δοθεί σε προγράμματα με χαμηλά δίδακτρα.

3. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

3.1. Αντίγραφο Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας ή Διαβατηρίου.

3.2. Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών και αναλυτική βαθμολογία.

Για τους αποφοίτους ξένων Πανεπιστημίων, απαιτείται αντίγραφο από τον σχετικό Κανονισμό του Πανεπιστημίου όπου θα αναφέρονται οι διαβαθμίσεις βαθμολογίας και διάκρισης.
Για τους επί πτυχίω υποψηφίους, απαιτείται αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας και υπεύθυνη δήλωση με τον συνολικό αριθμό μαθημάτων που οφείλουν έως την περάτωση των σπουδών τους.
Οι υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν βαθμολογία κατώτερη του οκτώ (8,00), είναι αναγκαίο να προσκομίσουν από τη γραμματεία του τμήματός τους βεβαίωση ότι βρίσκονται μεταξύ του 10% των αποφοιτησάντων κατά το έτος αποφοίτησης και κατά τη συγκεκριμένη ορκωμοσία αποφοίτησης.

3.3. Για τους υποψηφίους που έχουν ήδη λάβει πτυχίο, Βεβαίωση Σειράς Κατάταξης Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου/Σχολής. Στη Βεβαίωση θα αναφέρεται ο συνολικός αριθμός αποφοιτησάντων και η σειρά κατάταξης κατά:

το ακαδημαϊκό έτος αποφοίτησης και
κατά τη συγκεκριμένη ορκωμοσία
(δείτε εδώ Υπόδειγμα Βεβαίωσης)

3.4. Βεβαίωση προσφοράς θέσης του υποψηφίου από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για το οποίο αιτείται υποτροφία. Οι υποψήφιοι των ελληνικών Πανεπιστημίων που δεν έχουν δώσει εισιτήριες εξετάσεις για κάποιο πρόγραμμα ή οι υποψήφιοι ξένων Πανεπιστημίων που δεν έχουν λάβει προσφορά θέσης, μπορούν να επισυνάψουν υπεύθυνη δήλωση, όπου θα αναφέρεται ο τίτλος του μεταπτυχιακού προγράμματος για το οποίο έχουν υποβάλει αίτηση, το Πανεπιστήμιο και οι ημερομηνίες των εισιτήριων εξετάσεων ή η ημερομηνία απάντησης για την προσφορά της θέσης.

3.5. Αντίγραφο του αναλυτικού προγράμματος ή του κανονισμού σπουδών του μεταπτυχιακού προγράμματος για το οποίο αιτείται ο υποψήφιος υποτροφία.

3.6. Τίτλος και περίληψη (έως 200 λέξεων) πτυχιακής εργασίας, εφόσον υπάρχει, και όνομα επιβλέποντα καθηγητή. Σε περίπτωση που δεν έχει εκπονηθεί διπλωματική εργασία, τίτλος και περίληψη οποιασδήποτε εργασίας έχει πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των προπτυχιακών σπουδών του υποψηφίου.

3.7. Για τους υποψηφίους της Αρχιτεκτονικής, Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών portfolio σε ηλεκτρονική μορφή.

3.8. Σύντομο κείμενο (έως 200 λέξεων) σχετικά με την οικονομική κατάσταση του υποψηφίου και τον τρόπο με τον οποίο έχει προγραμματίσει την κάλυψη του κόστους των σπουδών του (συμπληρώνεται στο ηλεκτρονικό σύστημα).

3.9. Δήλωση σκοπού (έως 500 λέξεων) στην οποία ο υποψήφιος θα αποτιμά την έως τώρα ακαδημαϊκή του πορεία, θα αναφέρει τους λόγους για τους οποίους επέλεξε το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα έναντι άλλων αντίστοιχων στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, καθώς και το πώς αυτή η επιλογή συνδέεται με τα μελλοντικά του σχέδια κι επιδιώξεις (συμπληρώνεται στο ηλεκτρονικό σύστημα).

3.10. Στοιχεία επικοινωνίας (όνομα, τηλέφωνο και e-mail) δύο καθηγητών του τμήματος στο οποίο ο υποψήφιος ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του. Ο υποψήφιος οφείλει να έχει ενημερώσει τους δύο καθηγητές ότι το Ίδρυμα πιθανόν να επικοινωνήσει μαζί τους σχετικά με την ακαδημαϊκή του πορεία (συμπληρώνονται στο ειδικό έντυπο υπεύθυνης δήλωσης του Ιδρύματος).

3.11. Αντίγραφο απολυτηρίου Λυκείου.

3.12. Αντίγραφο πλήρους φορολογικής δήλωσης των τελευταίων δύο ετών (2015 και 2016) για το οικογενειακό και το ατομικό εισόδημα του υποψηφίου και αντίγραφα των αντίστοιχων εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν είναι υποχρεωμένος να υποβάλει φορολογική δήλωση, θα πρέπει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86. Πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνονται αντίγραφα των εντύπων δηλώσεων Ε-1 και Ε-3 (για επιτηδευματίες και εταιρίες των οποίων είναι διαχειριστές) με τον αριθμό καταχώρησης από το TAXIS, εκκαθαριστικού σημειώματος, καθώς και αντίγραφα βεβαιώσεων δηλωθείσας περιουσιακής κατάστασης των δύο τελευταίων ετών.

3.13. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

3.14. Επίσημη βεβαίωση από τον Ο.Α.Ε.Δ. σε περίπτωση που ο γονέας/γονείς είναι άνεργος/άνεργοι.

3.15. Συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο το ειδικό έντυπο υπεύθυνης δήλωσης του Ιδρύματος.

3.16. Φωτογραφία τύπου διαβατηρίου/αστυνομικής ταυτότητας.

3.17. Οποιοδήποτε άλλο έγγραφο αποδεικνύει την ύπαρξη κοινωνικών κριτηρίων (π.χ. πολυτεκνία, απώλεια γονέα, ασθένεια, κ.λπ.).

4. ΕΠΙΛΟΓΗ

Το Ίδρυμα μετά τον έλεγχο των αιτήσεων συγκροτεί ειδική επιστημονική επιτροπή αξιολόγησης που αποτελείται από καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ και ειδικούς επιστήμονες ανά επιστημονικό πεδίο. Στην επιλογή των υποτρόφων θα συνεκτιμηθούν, εκτός από την ακαδημαϊκή πορεία εκάστου υποψηφίου:

η δήλωση σκοπού
η οικονομική του κατάσταση
η τυχόν ύπαρξη κοινωνικών κριτηρίων (π.χ. ανεργία γονέων, θέματα υγείας υποψηφίου, πολυτεκνία κ.α.) και
η εν γένει αρτιότητα της υποβληθείσας αίτησης.
Το Ίδρυμα διατηρεί το δικαίωμα να καλέσει, κατά την κρίση του, υποψηφίους για προσωπική συνέντευξη σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας αξιολόγησης.

5. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ & ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά έως και την 8η Ιουνίου 2018 και ώρα 14:00 μ.μ., μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής, το οποίο είναι προσβάσιμο εδώ. Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή (σκαναρισμένα), ενώ, σε περίπτωση που επιλεγούν, θα κληθούν να προσκομίσουν επικυρωμένα αντίγραφα των δικαιολογητικών που έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα βήματα για την ηλεκτρονική διαδικασία αίτησης στις Οδηγίες Υποβολής Αίτησης.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην Ιστοσελίδα και το Facebook του Ιδρύματος 31 Ιουλίου 2018 και ώρα 10:00 π.μ..

6. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

Η υποτροφία χορηγείται για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (επιπέδου Master’s) πλήρους φοίτησης, η επίσημη διάρκεια των οποίων μπορεί να κυμαίνεται από 9 έως 24 μήνες.

Το Ίδρυμα διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει οριστικά τη χορήγηση της υποτροφίας σε περίπτωση που συντρέχει σπουδαίος λόγος.

7. ΥΨΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

POSO YPOTROFIAS

8. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για επιπλέον πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλεύονται τις Συχνές Ερωτήσεις και τις Οδηγίες Υποβολής Αίτησης, ενώ για διευκρινίσεις μπορούν να επικοινωνούν με το Ίδρυμα στο email scholarships@latsis-foundation.org και στο τηλέφωνο 2106282888.