Κρίσιμες θεωρούνται οι διαπραγματεύσεις για την τύχη των οικογενειακών επιδομάτων και το αν τελικά θα δεχθεί η ελληνική πλευρά να επαναπροσδιορίσει τις παροχές σε τρίτεκνους και πολύτεκνους προκειμένου να αυξήσει τα επιδόματα σε πρώτο και δεύτερο παιδί.

Η ελληνική πλευρά διεκδικεί από 130 έως 260 εκατ. ευρώ επιπλέον της κρατικής χρηματοδότησης που ήδη έχει εγγραφεί για τα συγκεκριμένα επιδόματα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για τα επιδόματα.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Η κυβέρνηση έχει κληθεί να προχωρήσει σε ένα νέο, ενοποιημένο σύστημα οικογενειακών επιδομάτων, με έμφαση στο πρώτο και δεύτερο παιδί. Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψης των επικεφαλής των θεσμών στη χώρα μας, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, η ελληνική πλευρά κατέθεσε τις προτάσεις της μέσω των εξοικονομήσεων που θα επιτευχθούν από το πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών (spending review) των υπουργείων.

Στο σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται εξοικονόμηση της τάξης των 325 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας, μόνο για τα οικογενειακά επιδόματα, διεκδικεί τα 260 εκατ. ευρώ, ενώ μεταξύ των σεναρίων που ανταλλάσσει σε τεχνικό επίπεδο με τους δανειστές υπάρχει κι ένα που περιλαμβάνει λιγότερα.

Τα πάντα θα κριθούν από την εικόνα του προϋπολογισμού, που συζητούν σε τεχνικό επίπεδο οι δύο πλευρές, καθώς οι δανειστές δεν έχουν ακόμη αποδεχθεί ότι από το spending review έχουν εξοικονομηθεί 325 εκατ. ευρώ, αλλά και ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών θα πρέπει να κατευθυνθεί για τη στήριξη των επιδομάτων σε τρίτεκνους και πολύτεκνους. Πάντως στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι διαθέτουν τα κατάλληλα επιχειρήματα προκειμένου να πείσουν τους θεσμούς.
(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ