Η γνώση νέων τεχνολογιών «διαβατήριο» για μια καλή θέση

 

Στην πεμπτουσία της αναζήτησης εργασίας αναδεικνύεται η γνώση των νέων τεχνολογιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και, κατ’ επέκταση, η διάθεση των νυν και των υποψήφιων εργαζομένων να εξοικειωθούν ή να μετεκπαιδευθούν σε αυτές.

 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας λύσεων ανθρώπινου δυναμικού Manpower Group, με τίτλο «Η Επανάσταση των Δεξιοτήτων», η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, η ευμάθεια, δηλαδή η επιθυμία και η ικανότητα των εργαζομένων να αποκτούν νέες δεξιότητες προκειμένου να παραμένουν σχετικοί με τις εξελίξεις και, ως εκ τούτου, επαγγελματικά ενεργοί, αναδεικνύεται σε στόχο-κλειδί για την επαγγελματική καταξίωση.

Η έρευνα αναδεικνύει τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην αναζήτηση εργασίας και αποκαλύπτει ότι η αυξανόμενη χρήση τους θα απαιτεί εξειδικευμένες δεξιότητες τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις επιχειρήσεις. Οι εργοδότες που ερωτήθηκαν εξέφρασαν διαφορετικές εκδοχές για τον ρόλο τους. Αυτοί, ωστόσο, που ξεχώρισαν για τη διορατικότητά τους προέβλεψαν ότι στο μελλοντικό επαγγελματικό περιβάλλον οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν νέες δεξιότητες, τις οποίες θα χρησιμοποιούν πιο συχνά για να παραμείνουν ενεργοί επαγγελματικά σε νέες θέσεις εργασίας με διαφοροποιημένες απαιτήσεις.

Ανατρεπτικές εξελίξεις

Ειδικότερα παρατηρήθηκε πως ένας στους πέντε εργοδότες -το 19%- αναμένει ότι οι ανατρεπτικές τεχνολογικές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε αύξηση των θέσεων εργασίας, όσο οι θέσεις αυτές προσαρμόζονται στις μελλοντικές ανάγκες της εργασίας. Αντιστοίχως, έξι στους δέκα ερωτηθέντες, και συγκεκριμένα το 64%, προσδοκούν ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, εφόσον οι εργαζόμενοι διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες και είναι προετοιμασμένοι να μάθουν νέες, να τις αξιοποιούν με τον βέλτιστο τρόπο στην καθημερινότητά τους αλλά και να τις προσαρμόζουν. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι τα συνεχώς αυξανόμενα προγράμματα υποτροφιών και πρακτικής αποκτούν ένα ιδιαίτερο νόημα. «Διανύουμε την εποχή των γρήγορων και πολλαπλών αλλαγών, της ραγδαίας εξέλιξης της γνώσης και της τεχνολογίας. Το κύριο γνώρισμα της εποχής μας είναι η σμίκρυνση του κύκλου ζωής της νέας γνώσης, καθώς αντικαθίσταται με ταχύ ρυθμό από νεότερη. Επομένως, η επίτευξη της υγιούς ανάπτυξης των εταιρειών απαιτεί την επένδυση σε ενέργειες, όπως αυτές της πρακτικής και των προγραμμάτων υποτροφιών τόσο για νέους όσο και για έμπειρους εργαζομένους» σημειώνει η διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας, Φανή Κλειδά.Μεγαλύτερη εξειδίκευση
Οι ειδικότητες που θα «ευνοήσει» η τεχνολογική έκρηξη στον τομέα της εργασίας θα είναι νέες αλλά και ήδη υπάρχουσες, οι οποίες, ωστόσο, κλήθηκαν να εκσυγχρονιστούν προκειμένου να συμβαδίζουν με τις νέες ανάγκες. Χαρακτηριστική περίπτωση οι πωλητές, οι οποίοι χρειάζονται πλέον περισσότερες δεξιότητες και εξειδίκευση στο αντικείμενο. «Στην Ελλάδα σήμερα μεγαλύτερη ζήτηση παρουσιάζει η ειδικότητα των εξειδικευμένων πωλήσεων, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών και της υψηλής τεχνολογίας. Εξίσου σημαντική ζήτηση παρατηρείται σε επαγγέλματα που προϋποθέτουν τεχνική εξειδίκευση μέσω γειτνίασης γνώσεων και δεξιοτήτων, όπως για παράδειγμα το ψηφιακό marketing, αναλυτές δεδομένων και developers» λέει η κυρία Κλειδά. Επιπλέον έμφαση δίνεται, επίσης, στους κλάδους του ΙΤ, της εξυπηρέτησης πελατών, των αναλυτών δεδομένων για τη διαχείριση Big Data, καθώς και των εργαζομένων στα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού (human resources).

Προϋπόθεση αποτελεί σαφώς η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες. Εξάλλου, σύμφωνα με την κυρία Κλειδά, «η αποχή από τη δημιουργία ή/και τη χρήση νέας τεχνολογίας ισοδυναμεί με επιχειρηματικό θάνατο». Οσο για το ιδανικό προφίλ του εργαζομένου, δομείται πάνω στην ικανότητα απόκτησης και αξιοποίησης νέας γνώσης, στην πραγματιστική προσέγγιση της εργασίας, δηλαδή στην προσήλωση στον στόχο και στην επίλυση δυσκολιών κατά κύριο λόγο, καθώς και στην ευκινησία προσαρμογής στις συνεχείς αλλαγές με την επίδειξη ομαδικού πνεύματος.(πηγή)  ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ