Σπουδές στο εξωτερικό; Η απάντηση για πολλούς μελλοντικούς φοιτητές είναι μία: στη Γερμανία. Οι λόγοι είναι πολλοί, όπως για παράδειγμα ότι δεν υπάρχουν δίδακτρα και προστέθηκαν μεταπτυχιακοί κύκλοι σπουδών στα αγγλικά.

Η Γερμανία είναι μια χώρα που επιλέγεται από ολοένα και περισσότερους νέους ως τόπος σπουδών και επιμόρφωσης. Ανάμεσα στις μη αγγλόφωνες χώρες είναι αυτή που προσελκύει τους περισσότερους φοιτητές. Μετά τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία, το 2016 η Γερμανία ήταν η χώρα με τις περισσότερες εγγραφές νέων από το εξωτερικό στα πανεπιστήμιά της ξεπερνώντας ακόμη και τη Γαλλία που μέχρι τότε προπορευόταν.

Στην πρώτη θέση Κινέζοι φοιτητές

Πρόκειται για ευρήματα επιστημονικής τεκμηρίωσης (Wissenschaft weltoffen 2019) που παρουσίασε η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών DAAD και το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και την Επιστήμη DZHW. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα δεδομένα του 2016, 252.000 νέοι που δεν πήραν απολυτήριο λυκείου από γερμανικό σχολείο, ενεγράφησαν σε γερμανικά πανεπιστήμια. Πρόκειται για μια αύξηση 16.000 εγγραφών σε σχέση με το 2015 και με την τάση να είναι συνεχώς ανοδική. Για παράδειγμα, στο χειμερινό εξάμηνο 2017/2018 οι εγγραφές ανήλθαν στις 282.000. “Οι λόγοι αυτής της προτίμησης για τη Γερμανία ως τόπος σπουδών είναι πολλοί και ποικίλοι”, λέει η Γιούλια Χίλμαν, στέλεχος της DAAD. “Οι πολυτεχνικές σχολές προσφέρουν στους μηχανικούς καλές πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι σπουδές για την απόκτηση μάστερ στα αγγλικά”.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Στα δημόσια πανεπιστήμια υπάρχουν 800 τέτοιοι κύκλοι σπουδών, στα δημόσια ανώτερα επαγγελματικά ιδρύματα 250. Έτσι εκλείπει ένα σημαντικό εμπόδιο, αυτό της γλώσσας. Οι φοιτητές δεν χρειάζεται να μάθουν πρώτα γερμανικά αλλά μπορούν να συνεχίσουν αμέσως τις σπουδές τους. “Αυτός είναι αναμφισβήτητα ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Στα περισσότερα ομόσπονδα κρατίδια δεν υπάρχουν δίδακτρα κι αυτό σε σύγκριση με άλλες δημοφιλείς χώρες που ζητούν υψηλά δίδακτρα σε μελλοντικούς φοιτητές, είναι ένας αποφασιστικής σημασίας παράγοντας για πολλούς” παραδέχεται η Γιούλια Χίλμαν.

Οικονομικές δυσκολίες

Την πρώτη θέση ανάμεσα στους ξένους φοιτητές καταλαμβάνουν οι Κινέζοι, με εγγραφές το 2018 που έφτασαν τις 37.000. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν φοιτητές από την Ινδία και στη συνέχεια από την Αυστρία. Ακολουθούν φοιτητές από τη Ρωσία, την Ιταλία και τη Συρία. Οι περισσότεροι δείχνουν ικανοποιημένοι από την επιλογή τους. Πάνω από το 80% θα συνιστούσε σε φίλους και γνωστούς στη χώρα καταγωγής του να σπουδάσουν στη Γερμανία. Υπάρχει όμως και ένα πρόβλημα που προσπαθούν οι αρχές να το αντιμετωπίσουν.

“Στους ξένους φοιτητές ποσοστό 45% διακόπτουν τις σπουδές τους πριν πάρουν το πτυχίο τους σε σχέση με τους γερμανούς συμφοιτητές τους” επισημαίνει η Γιούλια Χίλμαν. “Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις μας υπάρχουν προβλήματα γλώσσας, αλλά οι ξένοι φοιτητές έχουν και μια διαφορετική μαθησιακή και παιδαγωγική κουλτούρα. Υπάρχουν βέβαια και τα οικονομικά προβλήματα που εμποδίζουν τους ξένους φοιτητές να τελειώσουν τις σπουδές τους” (πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ